AKP'nin Alevi Açılımı Uyutma Politikası

AKP'nin Alevi Açılımı Uyutma Politikası

AKP'nin Alevi Açılımı Uyutma PolitikasıYeniden CHP'ye katılan Arif Sağ, katıldığı programda Başbakanı eleştirdi, belediye başkanlığına...

A+A-

AKP'nin Alevi Açılımı Uyutma PolitikasıAKP'nin Alevi Açılımı Uyutma Politikası

Yeniden CHP'ye katılan Arif Sağ, katıldığı programda Başbakanı eleştirdi, belediye başkanlığına sıcak baktığını söyledi, Atatürk gibi devlet adamı istedi ve hükümetin Alevileri parçalamaya çalıştığını iddia etti.
 
17 yıl aradan sonra CHP'ye katılan Arif Sağ, Habertürk'te Balçiçek Pamir'in 'Söz Sende' programına konuk oldu.

İLK SANATÇI MİLLETVEKİLİ

Erdal İnönü zamanında SHP'den milletvekili seçilen ve TBMM'ye giren ilk sanatçı unvanına sahip oldu. Milletvekili olduğu yıllarda Özal'ın partisi karşısında 99 kişi oldularını belirten Arif Sağ, o dönemde istediklerini yapamadığını anlattı.

SANATÇILAR SİYASETE YÖN VERMELİ

Yakın zamanda bir süredir ayrı düştüğü CHP'ye yeniden katılan Sağ, tekrar siyasete dönmesinin sebebini şöyle açıklıyor: "Siyaset yaşamın olmazsa olmazlarından bir tanesidir. Bu ülkede sanatçıların siyasete yön vermeleri gerekiyor. Ben sanatı sadece insanları eğlendiren, hoş vakit geçiren bir meslek olarak görmüyorum. Toplumu yönlendirmeli, topluma gideceği yolu göstermeli."

BAŞBAKAN ERDOĞAN'I ELEŞTİRDİ

Ülkeyi yöneten insanların belirli bir kalitesinin olması gerektiğine değinen Arif Sağ, Meclis'teki ilk döneminde de bugün de kalitenin düşük olduğunu ifade etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın zaman zaman yaptığı çıkışlara atıfta bulunan Sağ, "Ülkenin Başbakanı çıkıyor öyle laflar ediyor ki, hayretler içinde kalıyorsun. Devleti yöneten insanların iki de bir kızması, sinirlenmesi olmaz. Devletin kızma, küsme, kendi toplumunu eleştirme hakkı yoktur" dedi.

ATATÜRK GİBİ OL

Devlet adamlığının bir duruşu olması gerektiğine değinen Arif Sağ, "Daha bir devlet adamı istiyorum. Kim gibi, Atatürk gibi, İnönü gibi... O eylemleri yapamayabilirsin, ama öyle bir duruş sergilersin. İnsanlar sizden korkmaz, sizi sever, size inanır, güvenir. 'Devlet Baba' diye bir sözcük vardır" şeklinde konuştu.

NEDEN CHP'YE DÖNDÜ

CHP ile bir kavgası olmadığını sadece ayrı düştüğünü belirten Arif Sağ, son iki yıldır yaşananlar karşısında sıradan bir insanın bile kayıtsız kalamayacağını ve Türkiye'nin geleceğinin parlak olmadığı için siyasete yeniden döndüğünü söyledi. Sosyal demokrat düşüncedeki insanlara adres olarak CHP'yi gösteren ünlü sanatçı, oyların bölünmesinin AKP'li belediye başkanı adaylarına yarayacağını anlattı.

HÜKÜMETİN ALTERNATİFİ OLMAZSA FAŞİZME GİDER

Bir ülkede iktidarın tek bir adayının olmasının sakıncalarına değinen Arif Sağ, şöyle konuştu:

"Tek parti, tek hakim, tek yapılaşmanın içerisinden bu ülkeyi bir an önce kurtarmak lazım. Bir hükümetin eğer Türkiye'de alternatifi yoksa o ülke de faşizme doğru gider. O ülkede diktatörya başlar."

BAYKAL DERSE BELEDİYE BAŞKANLIĞINA ADAY OLURUM

CHP'nin yaptırdığı kamuoyu yoklamasında İstanbul Maltepe ve Kartal belediye başkanlığı için adaylar arasında gösterilen Arif Sağ, belediye başkanlığına sıcak olduğunu ifade etti. Yıllar sonra CHP'ye yeniden katılmasının altında bir beklenti olmadığının altını çizen Sağ, "Genel Başkan bana buralardan bir yerden bir görev verirse, derseki 'Senin şurada aday olmanı istiyorum' oturup değerlendiririm. Uzak değilim. Çok uzak da durmuyorum ama çok da macera aramak da istemiyorum" şeklinde konuştu.

EMEKLİ MAAŞI İLE GEÇİNİYORUM

Her aday gibi kazanabileceği bir yerden belediye başkanlığına aday olmak istediğini belirten Sağ, ekonomik durumunun seçimlerde harcama yapmasına imkan tanımadığını vurguladı. Emekli maaşı ile geçindiğini belirten Sağ, başkanlığa aday olması durumunda harcamaları partinin üstlenmesi gerekeceğini belirtti.

CHP'NİN İLAN EDİLMİŞ BİR ÇARŞAF AÇILIMI YOK

Çarşaflı hanımların CHP'ye üye olarak alınmasına değinen Arif Sağ, "Bu CHP'nin açılımı falan değil. CHP'nin böyle bir açılımı yok. CHP böyle bir şeyi anons etmedi çünkü. Genel başkan da böyle bir şey söylemedi, bildiğim kadarıyla. Bence bu oy vermek isteyen, gelen bir vatandaş topluluğu. Yani, 'sizin partinize geldik biz sizinle beraber olmak istiyoruz' diyen bir vatandaş topluluğuna; 'buyrun gelin kapımız size açık'. Bence bu işin özeti budur" diye konuştu.

ÇARŞAF FAKİRLİĞİ ÖRTMEK İÇİN

Arif Sağ, Anadolu'nun bazı yerlerinde giyilen çarşafın çarşıya giderken fakirliği sergilememek, kapatmak maksadıyla kullanıldığını, dini bir yönünün bulunmadığını ve farklı reklerde de olabildiğini belirtti.

CHP, KELAYNAKLAR DURUMUNA DÜŞMÜŞTÜ

Hep birlikte CHP'yi marjinal bir parti yapmaya çalıştıklarını anlatan ünlü sanatçı, Genel Başkan Deniz Baykal'ın CHP'yi bir Türkiye partisi yapmak için adımlar attığına değindi. Yıllarca partiden ayrılan arkadaşları ile birlikte oligarşiyi, arkadaş grubunu ve dar kadroyu eleştirdiklerini vurgulayan Arif Sağ, "Ben son zamanlarda şunu gördüm. Bu yok şu anda. Genel başkanın şu anda böyle bir niyeti yok. Böyle bir arkadaş grubu ile bu işi götürme niyeti yok. Açmış yani. Mesela ben bu partiden istifa ettim, çektim gittim, beni partiye çağıran yine genel başkan. Sosyal demokratlar giderek marjinal bir grup haline dönüşmüştü. Türkiye'de sanki kelaynaklar durumuna düşmüştü. Sayın Baykal, sosyal demokratları kelaynak kuşlarına benzetilmekten kurtardı diye düşünüyorum." dedi.

ERTUĞRUL GÜNAY İLE AYNI KEFEYE GİRMEM

Sunucu Balçiçek Pamir'in AKP'li Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile yan yana getirmesine tepki gösteren Arif Sağ, "Ben Ertuğrul Günay ile aynı kefeye girmem. Şöyle girmem, ben CHP'den ayrıldım, ama başka bir yere gitmedim. Yine o mahallede kaldım ben. Ertuğrul arkadaşımız öyle yapmadı, o başka yere gitti, mahalle değiştirdi" şeklinde konuştu.

CHP, ALEVİLER'İN ATA-DEDE PARTİSİ

Kendi görüşüne göre Aleviler'in en fazla yüzde 4-5'inin başka bir partiye oy vereceğini anlatan Arif Sağ, "Ben, Alevi toplumunun CHP'ye taşınması veyahutta aktarmak diye bir misyon üstlenmiyorum. Bunu şundan söylüyorum, CHP zaten Aleviler'in partisidir. Aleviler'in partisi derken, Aleviler'in yıllardır ata-dede partisidir" dedi.

AKP'NİN ALEVİ AÇILIMI UYUTMA POLİTİKASI

AKP'nin Alevi açılımı konusunda da görüşlerini ifade eden Arif Sağ, şu sert sözleri sarf etti:

"Bu açılım maçılım değil. Bu, bir uyutma politikasıdır. Bu, Alevileri parçalama politikasıdır. Bence burada iyi niyet beklemek saflık olur diye düşünüyorum. Çünkü bana, benim nasıl olabileceğimi dayattığın noktasında senin iyi niyetin yoktur. Ben Aleviliğin ne olduğu ve de nasıl olması gerektiğini sana sormam, senden öğrenmem. Devlet olarak sen bana onu empoze edemezsin. Ben nasıl olması gerektiğini sana söyleyeceğim sen de uygulayacaksın."

SEN BANA NASIL ELBİSE DİKECEKSİN

Diyanet İşleri'nden Sorumlu Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu'nun "Alevilere yeni bir elbise dikip huzurlu yaşamalarını sağlamak görevimizdir" sözlerini de değerlendiren Arif Sağ, şunları anlattı:

"Ben Sait Yazıcıoğlu'nun kötü bir terzi olduğuna inanıyorum. Yani önce kendi üstüne bir elbise diksin sonra da bize diker. Biz de bakarız. Bana sen nasıl elbise dikiyorsun. Yani ben kumaşı beğendim mi, senin terziliğinden hoşlanıyor muyum, ben elbisemi hangi model giyeceğim? Sen nasıl bana elbise dikiyorsun?"

ÜÇ KURUŞLUK MAAŞ İÇİN ALEVİ DEDELERİNİ BİRBİRLERİYLE KAVGA ETTİRTECEKLER

AKP'nin Alevi dedelerine maaş bağlama konusundaki açılımına da değinen Arif Sağ, bunun Alevi dedeleri arasında kavga çıkartacağını belirtti. Sağ, "Kim dede peki? Kim belirleyecek? Milyonlarca dede var bu ülkede, O soydan gelen, ocaktan gelen. Buradaki tehlike şu, burada Alevilerin önce ocakzadelerini birbirlerine düşürecekler. Üç kuruşluk maaş için Alevi dedelerini birbirleriyle dövüştürtürecekler. Kavga ettirtecekler. Amaç bu değil mi, kavga çıkmaz mı?"

Televizyon Gazetesi - 05 Aralık 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.