AKP'nin 'Alevi' fiyaskosu

AKP'nin 'Alevi' fiyaskosu

AKP'nin 'Alevi' fiyaskosu298 Alevi örgütünden 293'ü AKP iftarına katılmadı. AKP telefonla davetli aradı.ANKARA (Cumhuriyet...

A+A-

AKP'nin 'Alevi' fiyaskosuAKP'nin 'Alevi' fiyaskosu

298 Alevi örgütünden 293'ü AKP iftarına katılmadı. AKP telefonla davetli aradı.

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - AKP iktidarının sözde "Alevi açılımı" çerçevesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın da katılımıyla gerçekleştirilen muharrem orucu iftarı, Alevi örgütlerinin protestosu nedeniyle sönük geçti. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Turan Eser , sayıları 298'i bulan Alevi örgütlerinin 293'ünün yemeği protesto ettiğini söyledi. AKP'nin son ana kadar bazı Alevi işadamlarını telefonla arayarak yemeğe çağırdığı ileri sürüldü.

AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu ile Abdal Musa Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı'nın organize ettiği Alevi iftarı dün Bilkent Otel'de yapıldı. 12 Alevi dedesinin önceki gün düzenlenen basın toplantısında, iftara katılanların "düşkün" ilan edilebileceği yönündeki uyarısının ardından ABF ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu'ndan yapılan sert açıklama iftara katılımı düşürdü.

İftara katılanlar

İftarın yapıldığı salonda çok sayıda masa boş kaldı. İftara, Ehli Beyt Derneği, Ateş Tuğla Hacıbektaş Derneği, Malatya Hacıbektaş Derneği, Abdal Musa Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı, Cemevleri Birliği Federasyonu ile Can Dostlar Cemevi Derneği katıldı. Art arda gelen tepkiler sonrasında iftardan umduğunu bulamayacağını anlayan AKP iktidarı, gün boyu yemeğe katılımı arttırmak için çabaladı. Alevi kökenli milletvekili ve partililer, telefonlarla iftara katılımcı aradı.

Erdoğan'dan somut söz yok

İftara Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek ve Hayati Yazıcı , Devlet Bakanları Mehmet Aydın , Said Yazıcıoğlu , İçişleri Bakanı Beşir Atalay , Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan , Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker , Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Nafiz Özak 'ın da aralarında bulunduğu AKP'liler ve parti yöneticileri de katıldı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ile Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan 'ın da yemeğe katılması dikkat çekti.

Yemeğin verildiği salona Hz. Ali ve Atatürk 'ün posterleri asılırken, yemek öncesinde Kerbela ağıtı ve dua okundu. Mersiye ve sofra dualarının okunması sırasında eski Kültür Bakanı Atilla Koç ile pek çok davetlinin gözyaşlarını tutamadığı gözlendi. Yemek mönüsünde iftariyelik tabağı, mercimek çorbası, ekşi soslu su böreği, pilav eşliğinde sebzeli türlü, vişne soslu dondurmalı kazandibi ve meyve suyu yer aldı. Alevi inancına göre su ve etin bulunmadığı yemekte bıçak da kullanılmadı. Ancak isteyen bazı kişilere su ikramı yapıldı.

Erdoğan, iftarda yaptığı konuşmaya "Sevgili canlar, değerli kardeşlerim" diyerek başladı. Konuşması boyunca Alevi kesimin sorunlarına yönelik hiçbir somut çözüm sözü vermeyen Erdoğan, birlik ve beraberlik vurgusu yaparak "Ben buraya sizin mateminizi paylaşmaya değil, hep birlikte bizim matemimizi paylaşmaya geldim. Bu matem bizim matemimizdir" dedi.

'Alevisiz Alevi projesi'

ABF Genel Başkanı Turan Eser ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker , yemeğe saatler kala yaptıkları ortak açıklamada, AKP iktidarının "Alevisiz bir Alevi projesi" yürüttüğünü ifade ettiler. Açıklamada Alevi öğretisinde ve inancında matem ayında çok yıldızlı otellerde gösteriş içinde iftar alışkanlığının bulunmadığı vurgulandı.

Cumhuriyet - 12 Ocak 2008

'Alevilik adına kaygı verici' 

ANTALYA (Cumhuriyet Bürosu) - Ankara Bilkent Oteli'nde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve birkaç Alevi örgütünün katılacağı iftar yemeğine ilişkin açıklama yapan Abdal Musa Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ali Eriş , yemekte yer almayacaklarını bir kez daha vurguladı. Eriş, geleneksel oruç açma ibadetlerini 19 Ocak'ta, Abdal Musa Dergâhı'nın da bulunduğu Antalya'nın Elmalı ilçesine bağlı, Tekke köyünde yapacaklarını ve burada da söylenecek sözlerin dile getirileceğini açıkladı. Abdal Musa Dergâhı'nın bulunduğu Tekke köyünde 1984'te kurulan ve Abdal Musa adına tüm etkinliklerin düzenleyicisi konumunda olan dernek adına açıklama yapan Eriş, iftarın ev sahipliğini üstlenen Abdal Musa Vakfı'nın da 2005'te kurulduğuna dikkat çekti. Eriş, "Sadece 12 üyesi bulunan Abdal Musa Vakfı'nın, Alevi Açılım Projesi'nde baş aktör olarak seçilmiş olmasını, Alevilik adına kaygı verici bulmaktayız. Kaldı ki bu vakfın 12 üyesinden, 8'inin köy dışından olması, dernek ve köylülerle mahkemelik olması, Alevilik adına söz söyleme ve temsil etme durumunu da açıkça ortaya koymaktadır" dedi. İftara ilişkin değerlendirme yapan Akdeniz Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Fuat Bozkurt da iftar yemeğinin, Alevilerin geleceğine leke sürebileceğini söyledi. Prof. Bozkurt, "Bu toplu iftar ne yenilik getirir ne de katılanları Başbakan'la iftar açtıkları için onurlandırır. Hatta Aleviler için geleceğe leke bile sürer" dedi.

CHP'DEN 40 BİN YTL SORUSU

'Vakıf parayı nereden buldu?'

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu 'nun Alevilere iftar yemeğini Abdal Musa Vakfı'nın düzenlediğini açıkladığını aktaran CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu , "Vakfın 40 bin YTL'lik harcamayı karşılayacak maddi gücü olup olmadığını" sordu.

Kılıçdaroğlu dün parlamentoda düzenlediği basın toplantısında bazı soruları gündeme getirdi. "Muharrem orucunun ilk kez 5 yıldızlı bir otelde ve bir Başbakan'ın katılımı ile iftar şölenine dönüştürüldüğünün" altını çizen Kılıçdaroğlu, Çamuroğlu'na şu soruları yöneltti: "Abdal Musa Vakfı'nın yaklaşık 40 bin YTL tutan iftar yemeği harcamasını karşılayacak maddi gücü var mıdır? Şayet böyle bir gücü varsa, vakıf gelir-gider tablolarını Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne niçin vermemiştir? Vakfın madem ki 40 bin YTL'lik görkemli bir iftar yemeği verecek gücü varsa, niçin malvarlıkları arasına nakit para koymamıştır? Sayın Reha Çamuroğlu bir kitap yazmak için Kültür Bakanlığı'ndan para almış mıdır? Almışsa yayımlanan eserin adı nedir ve kaç lira almıştır? Paranın alındığını biliyoruz, eserin olmadığını da biliyoruz."

ÇAMUROĞLU: YARGIYA BAŞVURACAĞIM

AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, Kılıçdaroğlu'nun iddialarıyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Çamuroğlu, kendisine yönelik açıklaması nedeniyle Kılıçdaroğlu'nu "müfteri" ilan etmekten başka bir şey söylemeyeceğini belirtti. Çamuroğlu, "Sayın Kılıçdaroğlu, benim Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan herhangi bir kitap yazmak için bir kuruş para aldığımı ispatlar ise ben milletvekilliğinden istifa etmeye hazırım. Eğer ispatlayamaz ise kendisini istifaya çağırıyorum" dedi. Çamuroğlu, yargıya başvuracağını da bildirdi.

CUMHURİYET - 13 Ocak 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.