AKP'nin Alevilerine CHP'den Destek !

AKP'nin Alevilerine CHP'den Destek !

  ENSARİ BULUT (CHP'li Çiğli Belediye Başkanı)AKP'nin Alevilerine CHP'den Destek ! CHP’Lİ BELEDİYE BAŞKANI,  PARTİSİNE...

A+A-

 AKP'nin Alevilerine CHP'den Destek !

 ENSARİ BULUT (CHP'li Çiğli Belediye Başkanı)

AKP'nin Alevilerine CHP'den Destek !

CHP’Lİ BELEDİYE BAŞKANI,  PARTİSİNE SALDIRAN AKP YANLISI DERNEĞE DESTEK VERİYOR!

Basına ve Kamuoyuna

Yıllar, yüzyıllar önce Pir’ini taşlatan öldürten Hızır Paşa birken bugün onlarca…

Bugün Aleviliğin ışığını karartmak için YOL DÜŞMANLARINA gerek yok. Şimdi bu işi YOL DÜŞKÜNLERİ yapıyor. YOLDAN DÜŞENLER ARTIYOR. Yolun cefasını çekemeyenler gidiyor, giderken kusmuklarını saça saça gidiyorlar. YOL, safralarını atıyor.

Türkiye’de her iktidar değişiminde YOL’unu kaybetmiş birkaç düşkün hemen Hızır Paşalığa soyunur. Onları kullananlar da ellerini ovuşturur.

Son 20 yılda Alevi uyanışının yükselmesine paralel olarak, Aleviliği “Sünni”leştirme çabaları daha da hızlandı. Daha dün örtülü ödeneklerle kurdurulan kimi vakıflarla başlayan dönem iktidar değişince AKP’li Reha Çamuroğlu eliyle devam ettiriliyor. Bu çabaların yıllardır başka bir boyutu da İzmir’de sürdürülmektedir.

Bunlardan biri de en son Çiğli’de Veli Güler aracılığıyla sürdürülmeye başlandı.

Çiğli’de Kasaplar Meydanında 2 Ağustos 2008 günü Samet Baba Cem Evleri Yaptırma Derneği'nin şube açılış dolayısıyla bir etkinlik yapıldı. Bu etkinliğe AKP’li Belediye Başkan ve milletvekilleri de katıldı. Çok kısa bir süre önce CHP Genel Sekreterini en ağır ifadelerle suçlayan Veli Güler bu etkinlikte kimseden görmediği desteği CHP’li Çiğli Belediye Başkanı Ensari Bulut’tan gördü. Ensari Bulut bugüne kadar davet edildiği halde derneğimizin hiçbir etkinliğine katılmazken, partisine ağır ifadelerle saldıran Veli Güler’in çağrısına uymakla kalmamış, bir de konuşma yapmıştır.

Kamuoyunun dikkatini Çiğli’ye çekmek istiyorum. Çiğli’de yıllardır Aleviler üzerinde büyük oyunlar oynanıyor. İzmir’in çok iyi tanıdığı AKP yanlısı Veli Güler şimdi yeni aktör…

Geçmişinde Sosyalist olmakla övünen, bugün Sosyal Demokrat bir partinin Belediye Başkanlığını sürdüren; Devrimcilere, demokratlara küfreden, Alevileri AKP ve sağ kuruluşlara peşkeş çekmek isteyen Veli Güler’e neden yardım etmekte, neden destek olmaktadır?

Veli Güler’in şube açtığı Evka2 nüfusunun büyük bir kısmını oluşturan Aleviler bölgede yapı olarak demokrat ve ilericidirler. Bugüne kadar başta CHP olmak üzere sol partilerin de tabanıdırlar. Yıllardır duruşlarından bir nebze olsun taviz vermeyen bu insanlar şimdi ‘Sünni’ Aleviliğin içine çekilmeye çalışılmaktadır.

İzmir’de hiçbir yerde olmadığı kadar Alevi örgütlülüğüne sahip olan Çiğli’nin önemli mahallelerinde; Güzeltepe, Küçük Çiğli ve Harmandalı bölgelerinde yıllar önce kurulmuş kendi için kapalı sözde Alevi örgütlenmeleri bölgenin Alevi dokusunu Sünni dokuya evirirken sıra Evka 2’ye gelmiştir.

K.Çiğli’de ki Cemevinin bağlı olduğu İzmir merkezli EhliBeyt Vakfının Narlıdere’de nasıl kurulduğunu herkes bilir. Vakfın ilanları bile Zaman Gazetesine verilirdi. Kuruluşa ön ayak olan şahıs Narlıdere Alevi Bektaşi Derneğinin de kurucusuydu. Ama oradan atıldı.

Vakfın kurucularından olan aynı şahsın yıllar önce Narlıdere Alevi Bektaşi Derneğinin kimi üyelerini bildiri dağıtarak nasıl karalamış, kinini kusmuştu.

Bugün izin almaksızın bildiri dağıtılamazken o şahıs bildiri dağıtırken polis de dahil kimse müdahale etmemiştir.

O şahıs hala bu vakıf içinde değil midir?

1999 seçimlerinde MHP’den İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olan, sonra da yolsuzluk suçlamasıyla uzun süre hapiste kalan Melih İnan da bu vakfın içindeydi. Hakkında işlem yapıldı mı bilinmiyor.

Aynı vakfın kurucuları arasında şimdi yaşamıyor olan MHP’li bir de senatör vardı. İşte bu vakıf bugün Alevilik adına Çiğli’de ve Limontepe’de kurulu olan Cemevleriyle faaliyet gösteriyor. Bu faaliyetler Alevi kamuoyunun önderlerinin malumudur. Ensari Bulut’un da bilmemesi mümkün değil. Çünkü kendisi bir Alevi. Geçmişte de Aleviler içinde aktif olan birisi.

Bölgedeki vatandaşlar bu örgütlerin niyet ve işlevlerinin farkında değildir. Hatta Küçük Çiğli’deki Cemevine gidenler bile bağlı oldukları vakfın nasıl ve kimler tarafından yönetildiğini bilmemektedirler. Bu cemevlerinde kimi zaman dede yerine Sünni bir hoca ikame edilmiştir. Limontepe Cemevinde ise Kuran Kursu verildiği bilinmektedir. Çiğli Belediye Başkanı uyguladığı ayrımcı politikayla Çiğli halkının zaten çok gevşek olan dayandığı sol zemini farkında olarak ya da olmayarak sağa altın tepsi içinde sunmaktadır.

Evka2’nin seçilmesindeki bir başka etken de, bir süre önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanının, buraya Cem evi yapılacağını açıklaması olabilir mi?

Sayın Aziz Kocaoğlu’nu bölgedeki gelişmeleri dikkatle izlemeye, ona göre karar vermeye çağırıyoruz. Cemevi yapılmasından da önce Cemevinin nasıl kullanılacağı Aleviler açısından daha da öncelikli bir önem kazanmıştır. Büyükşehir Belediyesinin yapılacak Cemevini bir örgüte şimdiden tahsis ettiği dedikoduları dolaşmaktadır. Böylesi bir yöntem doğru olmayacaktır.

Merkezi Çiğli’de olan derneğimizin görüş ve önerilerinin de dikkate alınacağını umuyoruz. .

Derneğimiz bu politikalara karşı çıktığı için de bu ilçede belediye tarafından ayrımcılık uygulanan, destek görmeyen tek ABF üyesi örgüttür. Bulut, orada yaptığı konuşmada, ‘cemaat ve cem evleri kanaat önderlerinin toplumu olumsuz şekilde yönlendirmemelerini’ söylerken bunu en iyi kendisinin yaptığının farkında değildir. Aynı hataya Aziz Kocaoğlu’nun düşmeyeceğini umuyorum.

Çiğli Belediye Başkanının politikalarının CHP tabanından ve örgütünden dahi kabul görmediği aşikarken, bir başka tehlikeli eğilim de Çiğli Belediyesinden destek alan kimi Alevi örgütlerinin Veli Güler’le ilgili süreci eleştirirken, bu sürecin diğer aktörü olan Ensari Bulut’u ve oynadığı rolü görmezlikten gelmesidir. Böylesi bir yaklaşımın süreci aklamayacağı, tersine Çiğli halkının aleyhine hızlandıracağı bilinmelidir.

Bu sürecin devamını göremeyenler, yarın Sünni bir Aleviliğin, ülkemizdeki siyasal gericiliği Alevi evlerine kadar sokacağını, demokrasi kadar zaten olmayan laikliğin de tamamen ortadan kalkacağını, bir süre sonra Alevi kızlarının ve kadınlarının da ‘mahalle baskısı’ ile çarşafa ya da başörtüsüne girmeye zorlanacağını bilmelidir.

Çiğli’ de sadece Aleviler asimile edilmiyor. Çağdaş düşünceli başka inanç ve kültürden Çiğli’liler de kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır, Zaman gazetesi dağıtılan yatılı dershaneler; Çiğli’de yaşadığı halde bu dershanelerin yatılı bölümünde okuyanlar size bir şeyi, örneğin Konya’da yaşanan son olayı hatırlatmıyor mu?

Bütün bu gelişmeler, kimsenin artık, “bana ne” deme lüksü olmadığını, ya da Alevi YOL’unu kişisel çıkarları için kullanmaması gerektiğini göstermelidir.

AKP’nin biatkarlarının yanında yer alan Veli Güler’e Çiğli halkı geçit vermemelidir.

Ama onun yanında yer alan ona destek olan Ensari Bulut’u da protesto etmelidir.

IŞIĞA SIRTINI DÖNEN ÖNÜNDEKİ UÇURUMU GÖREMEZ!

Burhan Akgün
İzmir Alevi Bektaşi Kültür Derneği Başkanı

ALEVİ HABER AJANSI - 6 Ağustos 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.