AKP'nin Aleviliği Öldürme Projesine Geçit Vermeyeceğiz

AKP'nin Aleviliği Öldürme Projesine Geçit Vermeyeceğiz

AKP'nin Aleviliği Öldürme Projesine Geçit Vermeyeceğiz* AKP DEVLET ALEVİLİĞİ YARATMAK İSTİYOR…* BU AÇIKÇA AKP'NİN...

A+A-

AKP'nin Aleviliği Öldürme Projesine Geçit VermeyeceğizAKP'nin Aleviliği Öldürme Projesine Geçit Vermeyeceğiz

* AKP DEVLET ALEVİLİĞİ YARATMAK İSTİYOR…

* BU AÇIKÇA AKP'NİN ALEVİLİĞİ ÖLDÜRME PROJESİDİR.

* DEMOKRATİK ALEVİ ÖRGÜTLÜLÜĞÜ BU PROJEYE GEÇİT VERMEZ…

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Av. Fevzi Gümüş'ten AKP'nin Alevi Projesine Sert Tepki:

Bugün basın yayın organlarında çıkan haberlere göre hafta başında Ankara’da yapılan ‘sahte çalıştayda’ AKP’nin ‘Aleviliği öldürme’ projesine ilişkin kimi prensip kararları alındığı belirtiliyor.

Öncelikle belirtmek gerekir ki bu çalıştay AKP nin kendince kurallarını koyduğu, katılımcılarını yandaşlarından seçtiği Alevi Toplumunda ve Demokratik örgütlenmesinde karşılığı bulunmayan sahte bir tiyatro oyunundan ibarettir. Bu çalıştayda yer alanlar AKP yandaşı , dahası önümüzdeki seçimlerde AKP’den ikbal bekleyen, kamuoyunca Aleviliğe ilişkin asimilasyoncu düşünceleri bilinen kişilerdir.

Bu sahte çalıştayda Alevilerin Demokratik Talepleri dikkate alınmaksızın ‘Devlet Aleviliği’ yaratma, dahası Alevi dedeleri ‘Devletin Dedesine’ dönüştürülerek adeta AKP nin Aleviliği Öldürme projesi hayata geçirilmek hedeflenmektedir.

Bu yaklaşım açıktır ki insan hak ve özgürlüklerinin sınırını Diyanet İşleri Başkanlığında cisimleşen ve devlet yönetiminin her aşamasında kendini hissettiren “Sünni egemen devlet” başladığı yerde bitiren, tamamen Sünni bakış açısının ürünüdür.

AKp devlet dini uygulamasına Alevileri de dahil etmek istemekte, Aleviliği devletleştirmeye çalışmaktadır. Bu hali ile AKP sahte laiklik uygulamasına Alevilerin de ortak olmasını istemektedir. Aleviler Diyanet işleri Başkanlığının kaldırılmasını istemektedir. Laikliği nitelikleri arasında sayan bir devletin öncelikle resmi dini olamaz. Zira “Devlet” soyut bir kavram olduğu kadar, içinde yaşayan bireylerin ortak yönetme aygıtıdır. Dolayısıyla Devletin bütün dinlere ve inançlara eşit uzaklıkta durması zorunlu olduğu gibi, bir dini diğerine üstün tutması ve bir inancı diğerine tercih etmesi söz konusu olamaz. Aksi tutum laik devlet yapısı ile asla bağdaşmaz. Diğer taraftan Devlet, yurttaşlarının kendilerince inançlarını özgürce yaşayabilecekleri ortamı da sağlamakla yükümlüdür.    

AKP nin sünni ulemanın bakış açısıyla yaklaştığı konunun başında cemevleri gelmektedir.  Son sahte çalıştayda da Cemevlerinin İnanç ve Erkan Merkezi olarak kabul edilerek Başbakanlığa bağlanacağı ifade edilmektedir. Bu yaklaşım cemevlerinin ibadethane olduğu gerçeğinden kaçmaya yönelik sahte bir çabadır ve cemevleri için diğer inançların ibadet merkesi ile yasal eşitlik sağlamaktan uzak, aksine cemevlerini devlete bağlama, denetimine alma çabasıdır.  AKP ısrarla “Cemevlerinin bir statüye kavuşturulması’’ndan söz etmektedir. AKP ısrarla Alevilerin ibadet merkezi olan cemevi gerçeğini görmek istememekte, bu hali ile iktidar, yani devlet, yani sünni ulema haddini aşarak Alevilerin ibadet yeri cemevlerinin niteliğine karar verme hakkını kendilerinde bulmaktadırlar.

Alevi Dedeleri Alevilerin inanç önderleridir. Önderliklerini alevi halkından alırlar. Yüzyıllardır talibinin verdiği hakullaha itirazı olmayan dedelerimiz, devletin verdiği maaşı elinin tersiyle itecektir ve devletin dedesi olmayacaktır.

AKP hiçbir biçimde Alevilerin sorunlarını demokratik temelde çözme iradesi göstermemekte, bu yönde adım atmamakta, Alevilerin sorunlarını sünni ulemanın zihniyet dünyası ile Alevileri devletleştirerek, devlet Aleviliği yaratarak çözmeye çalışmaktadır ki ikiyüzlü beyhude bir çabadır.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği olarak AKP nin bu tutumunu kabul etmiyoruz ve yaklaşımlarını Aleviliğe giydirilmek istenen bir başka elbise olarak görmekte, amacın açık olarak Alevileri AKP’ye yedeklemek, Aleviliği de sünnilik içinde asimile etmek olarak değerlendirmekte ve yaklaşımlarının Alevilerin sorunlarına çözüm olamayacağı gibi derinleştireceğini düşünmekteyiz.

Bizler Demokratik Alevi Mücadelesinin onlarca yıllık demokratik mücadelesinde kristalize olan ve 8-9 Kasım Büyük Alevi Mitinglerinde sokaklara dökülen yüz binlerce alevi yurttaşın şiar edindiği demokratik taleplerimizden, bu taleplerimizin bir bütün olarak ülkemizin demokratikleşmesinin ve özgürleşmesinin önemli bir parçası olduğunu unutmadan, asla taviz vermeyeceğiz ve fiili, meşru ve demokratik mücadelemizi düne göre daha kararlı bir şekilde sürdüreceğiz: Bu amaçla bir kez daha ‘’ Devletin Alevisi- AKP’nin Alevisi’  olmayacağız şiarıyla 6 Martta AKP nin Aleviliği öldürmeye yönelik projesine karşı İzmirde Gündoğdu Meydanında olacağız.

Kamuoyunun bilgisine saygı ile sunarız.

Av. Fevzi Gümüş
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı

Alevi Haber - 26 Şubat 2011

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.