AKP'nin 'Aleviliği satın alma' reformu

AKP'nin 'Aleviliği satın alma' reformu

AKP'nin 'Aleviliği satın alma' reformuAleviliği "sapıklık" sayan zihniyetin, Alevi inancını Sünni İslamın bir koluna dönüştürme...

A+A-

AKP'nin 'Aleviliği satın alma' reformuAKP'nin 'Aleviliği satın alma' reformu

Aleviliği "sapıklık" sayan zihniyetin, Alevi inancını Sünni İslamın bir koluna dönüştürme yönündeki onlarca yıllık çabası, AKP'nin "Alevi reformuyla" doruğa ulaştı.

AKP’nin Alevi kökenli milletvekili Reha Çamuroğlu tarafından Kasım ayı sonunda açıklanan AKP’nin “Alevi açılımı” devlet kaynaklarının ve AKP bünyesinde oluşturulacak siyasi rantın kullanılarak Alevilerin “satın alınmasına” dayanıyor. “Reform” olarak duyurulan paket, hükümetin denetiminde bir Alevi kurumlaşması yaratmayı hedefliyor. Başta Alevi Birlikleri Federasyonu (ABF) olmak üzere çeşitli Alevi örgütleri ise açılıma tepki gösterirken, Reha Çamuroğlu hainlikle suçlanıyor.

Tüccar siyasetin “Alevi paketi”

Çamuroğlu’nun açıklamalarına göre hükümet, tıpkı Kürt açılımında olduğu gibi Alevi açılımında da devletin mali kaynaklarını harekete geçiriyor.

“Bizzat Başbakanın talimatıyla çalışmalara başladıklarını” açıklayan Çamuroğlu’na göre, Alevilerin temsili için bir genel müdürlük kurulacak. Henüz yasal statüsü, programı gibi detayları üzerine açıklamada bulunulmazken, kurumun mali gücü ve istihdam kapasitesinin öne çıkarılması dikkat çekiyor. Çamuroğlu’nun açıklamasına göre kurum, 3 bin kişiyi istihdam edecek ve 2 milyon YTL’lik bir bütçeye sahip olacak.

“İki sene içinde bitireceğiz”

Çamuroğlu, iki sene içerisinde Alevilikle ilgili bütün sorunları çözmeyi hedeflediklerini söylerken, Aleviliği “İslam dışı görmeyen” yeni bir örgütlenmeye de gidebileceklerini söyledi. Çamuroğlu tarafından açıklanan planlar arasında, Aleviler ve hükümet arasındaki ilişkileri yürütecek 40 kişilik bir kurul oluşturulması, Ankara ve İstanbul’da dergah büyüklüğünde iki cemevi inşa edilmesi ve Alevi dedelerinin belirli eğitimlerden geçmeleri de yer alıyor.

AKP’nin orta vadeli hedefinin ise, Cem Vakfı ve Alevi Bektaşi Federasyonu’na (ABF) alternatif bir kurumsallaşma yaratmak olduğu iddia ediliyor. AKP’nin, 2008’in ilk aylarında kapsamlı bir kongre düzenleyeceği belirtilirken; yeni örgütlenme açılımından haberi olan Cem Vakfi ve ABF’nin 22 Temmuz seçimleri öncesinde bu yüzden AKP’ye oy vermeme çağrısında bulundukları öne sürülüyor.

Muharrem şovları yapılacak

AKP tarafından Ramazan aylarının rutini haline gelen iftar şovlarının, açılımla birlikte Muharrem ayına da taşınması planlanıyor. AKP’nin planına göre, Başbakan Erdoğan ve AKP kurmayları, Alevilerin oruç ayı olan Muharrem ayında Alevilerle birlikte iftar yapacak, Kerbela şehitlerinin “ruhuna Fatiha okuyacak”. Erdoğan'ın katılacağı iftarın 11 Ocak tarihinde gerçekleştirileceği belirtiliyor.

Alevi örgütleri tepkili

Çamuroğlu’nun açıklamalarının ardından konuşan Cem Vakfı Başkanı İzzet Doğan, hükümetin AB’nin eleştirileri üzerine harekete geçtiğini, ancak yapılan adımlarla “AB’nin gözünün boyanmaya çalışıldığını söyledi. Doğan, şöyle konuştu:

“AKP hükümetinin gizli ajandası var. Bu yapılan çalışma devleti Sünnileştirme operasyonudur. Bu çalışmalar yapılarak, AB'nin gözü boyanmaya çalışılıyor, kamufle hareketler bunlar. Samimi olsalar halkın önünde tartışırlar bu konuyu.”

ABF adına konuşan Genel Başkan Turan Eser ise, hükümete üstü kapalı bir çağrıda bulundu. Eser şöyle konuştu: “Alevileri temsil edecek bir kurum tartışmaları için Alevileri temsil eden gruplar çağrılır. Bu bireysel ilişkilerle yapılacak şey değil. Hükümet bu konuda samimi ise bütün bu kesimlere bir çağrı yapar. Bu işin doğrudan mağduru olan kesimleri dinleyerek Alevilerin karşı karşıya oldukları sorunların çözümüne cevap arar. Ama gizli ilişki ve ajandaları olanların konu mankeni olmayız. Alevisiz Alevi sorunu çözülmez. ABF ve diğer Alevi kurumlarının adresleri açık ve nettir. Hükümet önce Alevileri temsil gücü olan kurumların adresini öğrenmelidir. Kendi yandaşları üzerinden AKP güdümlü bir Alevi örgütlenmesi yaratılmasına karşıyız.”

SOL GÜNLÜK SİYASİ GAZETE - 24 Aralık 2007 - AHA
www.sol.org.tr

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.