AKP'nin Arap aşkı

AKP'nin Arap aşkı

AKP'nin Arap aşkı : Katar, Suudi Arabistan ve Kuveyt, bakanların gözde ziyaret ülkesi AKP'nin Arap coğrafyasına olan ilgisi fazlasıyla...

A+A-

AKP'nin Arap aşkı AKP'nin Arap aşkı : Katar, Suudi Arabistan ve Kuveyt, bakanların gözde ziyaret ülkesi

AKP'nin Arap coğrafyasına olan ilgisi fazlasıyla dikkat çekiyor. Dışişleri Bakanlığı kaynakları Gül ve bakanların bu tavrının yatırım çekme amaçlı olduğunu savunuyor.

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Dışişleri Bakanı Ali Babacan 'ın Arap ülkelerine yaptığı ziyaretler dikkat çekiyor. Katar, Suudi Arabistan ve Kuveyt'e ayrı bir önem veriliyor. Bu ülkelerin özelleştirme ile yakından ilgilenmesi ise karşılıklı ziyaretlerin temel nedeni olarak gösteriliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Katar'da temaslarda bulunurken AKP'nin Arap coğrafyasına olan ilgisi fazlasıyla dikkat çekiyor. Hem Türkiye'ye gerçekleştirilen ziyaretler, hem de bu ülkelere düzenlenen geziler özellikle Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte arttı. Sadece Gül Mısır, Suriye, Katar'ı ziyaret ederken Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Kuveyt Emiri El Sabah ve Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Saleh ve heyetlerini Ankara'da ağırladı. Gül'ün dış temaslarının çoğu bu ülkeler ile gerçekleşti.

El Sabah Ankara ve İstanbul'daki temaslarının ardından tam da kıyıların özelleştirilmesi konusunun gündeme geldiği süreçte Bodrum'a geçti. Bu ay ise konuyla ilgili çok ilginç bir gelişme yaşandı. Kuveyt Emiri El Sabah'ın oğlu ve Divan Bakanı Nasser Sabah el Ahmad el Jaber el Sabah da babasından yanlızca 1 ay sonra Kuveyt'ten doğrudan Bodrum'a geldi ve burada incelemelerde bulundu. Nasser el Sabah halen Bodrum'da bulunuyor.

TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan da kısa aralıklar ile Kuveyt'te temaslarda bulunan üst düzey görevliler oldu. Böylece Türk dış politikasını yürüten Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı'ndan sadece Erdoğan bu ülkeye gitmemiş oldu. Ancak Erdoğan'ın da çok yakın süreçte Kuveyt'e gideceği ya da Kuveyt Başbakanı'nın Ankara'ya geleceği belirtiliyor.

Katar'a da Türkiye'nin yoğun ilgisi dikkat çekiyor. Bu ülkeye Gül'ün yanı sıra Dışişleri Bakanı Ali Babacan da gitti. Başbakan Erdoğan ise dün Katar'da temaslarda bulundu.

Türkiye'nin bu ülkelere ilgisi ise Dışişleri Bakanlığı kaynakları tarafından yatırım çekme amaçlı olarak açıklanıyor. Özellikle Suudi Arabistan'ın Türkiye'ye emlak ve gayrimenkul konusunda çok ciddi yatırım yapacağını belirten kaynaklar, yasal düzenlemelerin tamamlanmasının ardından bunun ortaya çıkacağını savunuyorlar. Katar ise Türkiye'deki enerji özelleştirmeleri ile yakından ilgileniyor.

MAHMUT GÜRER / Cumhuriyet - 15 Nisan 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.