AKP'nin Dersim Samimiyetsizliği

AKP'nin Dersim Samimiyetsizliği

AKP'nin Dersim SamimiyetsizliğiBaşbakan’ın ve AKP sözcüsünün meclis’te ‘dersim’ dediği tunceli isminin ‘dersim’...

A+A-

AKP'nin Dersim SamimiyetsizliğiAKP'nin Dersim Samimiyetsizliği

Başbakan’ın ve AKP sözcüsünün meclis’te ‘dersim’ dediği tunceli isminin ‘dersim’ olmasına içişleri bakanı karşı çıktı.

Dersim tartışmaları son günlere damgasını vurdu. Onur Öymen’in sözleri büyük tepki toplarken, çok sayıda ilde eylemler örgütlendi. Bu dönem içerisinde tepkilerin bir adresi de AKP oldu. AKP Hükümeti her fırsatta CHP’ye yüklendi. Ancak dün AKP’nin yaklaşımını, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ortaya koydu., Tunceli’ye ‘‘Dersim’’ adının verilmesi talepleriyle ilgili, ‘‘İl isimlerinin değiştirilmesini hiç onaylamıyorum’’ dedi.

DEĞİŞİKLİĞE KARŞI

Atalay, Moskova’da başlayan ‘‘Birinci Global Yol Güvenliği Bakanlar Konferansı’’na katıldıktan sonra medya temsilcilerinin açılımla ilgili sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, Tunceli’nin adının ‘‘Dersim’’ olarak değiştirilmesi yönündeki talepleri nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine bakan, ‘‘Yer ismi değiştirilmesi ilçe ve vilayetlerde Meclis kararıyla, kanunla olur. Ben doğrusu il ismi değiştirilmesini hiç onaylamıyorum’’ diye konuştu.

KÖY VE İLÇELERE VAR, İLLERE YOK!

Atalay, bazı köy isimlerinin değiştirildiğini ve bazı ilçelerin de adının değiştirilmesine rağmen yeni isminin hiç kullanılmadığını belirterek, ‘‘Eski ismi kullanılıyor. O manada değerlendirilebilir ama illerin isminin değiştirilmesi gibi şeyler tabii ki değerlendirilemez. Mevzuat olarak da bazen yanlış şeyler oluyor. Bizim mevzuatta köy isimlerinin değiştirilmesi içişleri bakanının kararıyla olabiliyor ama ondan önce yapılması gerekenler var’’ dedi.

ZANNETMİYORUM

Atalay, köy isimlerinin değiştirilebilmesi için öncelikle köyde referandum yapılması gerektiğini dile getirdi.

Bakan, ilçe ve il isimlerinin değiştirilmesinin de ancak TBMM tarafından onaylanan yasa ile mümkün olabildiğini kaydederek, ‘‘Süreç o. Ben Türkiye’de isimlerin değiştirileceği üzerinde hiç durmuyorum. Öyle şeyin olacağını da zannetmiyorum’’ ifadesini kullandı.

ATALAY’I DUYMAMIŞ OLACAK Kİ!..

Atalay’ın bu konuşmayı yaptığı saatlerde AKP il başkanları toplantısında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Onur Öymen’in TBMM’deki Demokratik Açılım oturumunda Dersim’le ilgili söylediği sözlere de değindi. Erdoğan, hem Öymen’i, hem CHP’yi, hem de CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi.

ERDOĞAN: BİZ BU TAVRA KARŞIYIZ

Başbakan şöyle konuştu: “Benim Alevi kardeşim bu istismarcıların gerçek yüzünü görecektir. Burada bir zihniyetin, bir niyetin, bir bakış açısının dışa vurumu var. Samimi bir şekilde özür dilemek yerine sözlerinin arkasında durdular. Ne yazık ki bakıyorsunuz Tuncelili, Nazimiyeli (Kılıçtaroğlu), o da tutmuş oradan bu sözleri alkışlıyor. Daha sonra manevra yapıyor. Biz bu tavra, tutuma, davranışlara karşıyız.” (HABER MERKEZİ)

CHP NE YAPTI?

Parti Sözcüsü Onur Öymen, 10 Kasım’da Meclis’te yapılan “açılım” görüşmelerinde, “Analar ağlamadı mı diyorsunuz? Analar ağladı diye kimse terörle mücadeleyi bırakmaz. Dersim isyanında da analar ağladı ama hiç kimse mücadeleyi bırakmadı o dönem” diyerek tartışmanın fitilini ateşledi. Ardından baskı ve tartışmalar üzerine CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu, Dersim’de yaptığı açıklamada, “Gereğini yapmalı” diyerek Öymen’i istifaya çağırdı. Ancak daha sonra partinin başkanı Deniz Baykal’ın Merkez Yürütme Kurulu toplantısında Öymen’i savunması üzerine, Kılıçdaroğlu önce “Artık o iş bitti” dedi. Ardından ise bununla yetinmeyerek yazılı bir açıklama yaptı. Bu açıklamasından iyice çark eden Kılıçdarnoğlu, “CHP, yandaş medya ve AKP-DTP ittifakının haksız saldırısı altındadır” dedi ve o da Öymen’i savunanlar safına geçti.

Başbakan Erdoğan 10 Kasım’da açılımla ilgili Meclis konuşmasında zorda olsa ‘Dersim’ dedi. Başbakan Dersim diyebilmek için ilk meclisteki bütün milletvekillerinin illerini ve isimlerini saydı. 38’e kadar Tunceli’nin resmi ismi de ‘Dersim’ olduğu için başbakan bu çiminde Dersim’i telaffuz etmeyi tercih etti. Başbakanın ardından AKP adına açılımı savunan Adana Milletvekil Ömer Çelik ve AKP kurmayları da Dersim demeyi sürdürdü.

Gerçeklerle yüzleşin!

AVRUPA ülkelerinde yaşayan Aleviler ve Dersimlilerden Onur Öymen’e ve CHP’ye tepki geldi. Yapılan açıklamada, arşivlerin açılarak gerçeklerle yüzleşilmesi istendi. Dün Köln’deki Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Merkezi’nde ortak bir açıklama yapan AABF 2. Başkanı Ali Ertan Toprak, AABF Genel Sekreteri Hüseyin Mak, Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu (FDG) Genel Başkanı Yaşar Kaya ve Avrupa Koçgirililer Birliği (AKB) temsilcisi, CHP ve Öymen’in özür dilemesini talep etti.

ARŞİVLER AÇILSIN

Ortak açıklamada, Dersim’de 1938 yılında bir isyan değil katliam yaşandığı ifade edilerek, devletten bu konudaki arşivleri açarak gerçeklerle yüzleşmesi istendi. AABF 2. Başkanı Toprak, CHP’nin inkarcı, bir geçmişe sahip olduğunu, parti yönetiminin Öymen’e sahip çıkmasının da bunun bir göstergesi olduğunu ifade etti.

ŞİKAYET EDİLECEK

AABF ve FDG yöneticileri, CHP’nin Sosyalist Enternasyonal’den atılması için girişimlerde bulunulacağını dile getirdi. Toprak, bundan sonra hiçbir CHP yöneticisini Avrupa’daki derneklere konuşmacı olarak davet etmeme kararı aldıklarını da söyledi.

(Köln/EVRENSEL) - 21 Kasım 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.