AKP'nin enflasyon hedefi bitti

AKP'nin enflasyon hedefi bitti

AKP’nin enflasyon hedefi bittiHükümetin, kendi koyduğu enflasyon hedefini yüzde 3.5 arttırması gündeme gelirken gıda ve doğalgaz zammı...

A+A-

AKP’nin enflasyon hedefi bittiAKP’nin enflasyon hedefi bitti

Hükümetin, kendi koyduğu enflasyon hedefini yüzde 3.5 arttırması gündeme gelirken gıda ve doğalgaz zammı yurttaşı zorluyor, kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı artıyor.

ANKARA - AKP hükümetinin, her fırsatta “tek haneye” indirmekle övündüğü enflasyon, mayıs ayında yeniden çift haneyi gördü. Yurttaş ise enflasyondaki artışı en çok mutfak giderlerinde hissederken çeşitli kalemlerdeki artış yüzde 15’e dayandı. Ekmek ve doğalgaz zamlandı, elektrik zammı ise yolda.

Her şeye zam

Gıda harcamalarının toplam harcamalar içinde en fazla yer tuttuğu Türkiye’de, son dönemde marketlerdeki ve pazardaki fiyat yükselişi yurttaşın bütçesini hissedilir derecede etkiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, gıda fiyatlarındaki yükselişi açıkça ortaya koyarken, sadece mayısta patates, mercimek, limon, tavuk eti, pirinç, dana eti, ayçiçek yağı ve ekmek gibi önemli gıda maddelerinin fiyatları, yüzde 3.29 ile 15.11 arasında değişen oranlarda zamlandı.

Ulaşım da, elektrik de el yakıyor

İstanbul’da ise bugünden itibaren 300 gram ekmeğin fiyatı 85 YKr’ye yükseldi. Doğalgaza da 1 Haziran’da zam gelmiş ve fiyatı konutlar için yüzde 7.4, sanayi için 8.3 oranında artmıştı. Elektriğe de zam yolda; yüzde 8-20 arasında artış öngörülüyor. Ekonomideki alarm göstergelerinden bir diğeri ise yurttaşların bankalara olan borçları. Kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin oranı, nisan ayında yüzde 5.3 arttı. Kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemeyenler ile gecikmeli ödeyenlerin sayısı, 54 bin 164 kişiden 67 bin 594’e yükseldi.

ZEYNEP ŞAHİN - CUMHURİYET - 5 Haziran 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.