AKP'nin iftarına katılım tartışması sürüyor

AKP'nin iftarına katılım tartışması sürüyor

AKP'nin iftarına katılım tartışması sürüyor Birçok Alevi derneği ve vakfı yemeğe katılmama kararında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,...

A+A-

AKP'nin iftarına katılım tartışması sürüyorAKP'nin iftarına katılım tartışması sürüyor

Birçok Alevi derneği ve vakfı yemeğe katılmama kararında

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Alevilerle iftar yemeğinde buluşmaya hazırlanıyor. Eğer, yarın için planlanan buluşma gerçekleşirse ilk kez bir Başbakan, Alevilerin iftar yemeğine katılmış olacak.

Pek çok Alevi derneği ise yemeğe katılmama kararı aldı. Bazılarına göre, yemeğe katılacaklar, 'mazisi birkaç ayı geçmeyen tabela örgütleri'.
 
Türkiye'de ilk kez bir Başbakan, Alevilerle iftar yemeğinde buluşacak. Menü belli, ana yemek sebzeli türlü...

Sofrada Kerbela'nın yasını tutan Alevi inancı gereği su ve hayvansal ürün bulunmayacak, bıçak kullanılmayacak.
 
Masraflarını Abdal Musa Vakfı'nın üstlendiği yemeğin davetli listesinde yaklaşık 900 kişi görünüyor. Bunların 400'ü protokolden, 500'ü de Alevi sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle Alevi inanç önderleri.
 
Pek çok Alevi kuruluş katılmıyor
 
Yemek yarın ancak sandalyeler dolacak gibi görünmüyor. Önde gelen pek çok Alevi kuruluşu şimdiden yemeğe katılmayacağını açıkladı.
 
Bazı Alevi dedeleri ise, yemeğe katılacaklara sosyal ilişkilerden soyutlanma anlamına gelen, 'düşkünlük' ihtarı yapmaya hazırlanıyor.
 
Yemeğe katılacağını açıklayan birkaç Alevi örgütü var. Ehl-i Beyt Derneği, kısa bir süre önce kurulan Ateş Tuğla Hacıbektaş Derneği ve Malatya'daki Hacıbektaş Derneği.
 
Yemeğe katılması muhtemel en köklü kuruluş Eskişehir'deki Şücattin Veli  Derneği. Dernekten henüz bir açıklama yapılmış değil.
 
İftara, Ehl-i Beyt Vakfı, Alevi Birlikleri Federasyonu, Cem Vakfı, Şah Kulu Sultan Dernekleri, Sivas ve Tokat Alevilerinin üye olduğu Hübyar Vakfı gibi bilinen, Alevi örgütleri katılmıyor.
 
Alevi toplumunu yakından izleyen gazeteci Miyase İlknur, "Yemeğe katılacak derneklerin mazisi birkaç ayı geçmez" diyor, iftara ilgi gösterilmemesinin sebeplerinden birinin de Alevi inancı olduğunu söylüyor.

CNN TÜRK - 10 Ocak, 2008 

Haber Videosu için tıklayınız

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.