AKP'nin 'kamu'daki ısrarı sürüyor

AKP'nin 'kamu'daki ısrarı sürüyor

AKP'nin 'kamu'daki ısrarı sürüyor Hükümet, 2008'de önceliği anayasaya, ondan sonra da kamu yönetimi reformuna...

A+A-

AKP'nin 'kamu'daki ısrarı sürüyorAKP'nin 'kamu'daki ısrarı sürüyor

Hükümet, 2008'de önceliği anayasaya, ondan sonra da kamu yönetimi reformuna verdi. Eski Cumhurbaşkanı Sezer'in 'üniter devlet yapısına aykırı olduğu ve türbana serbestlik getirdiği' için veto ettiği tasarı nisanda Meclis'e geliyor

ANKARA - AKP, 2008'de anayasa değişikliğinin ardından kamu yönetimi ve personel rejimi reformlarını, gündeme getirecek.

Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, 'kamuda türban yasağını kaldırmayı amaçladığı' ve 'yetkilerin yerel yönetimlere devrinin üniter devlet yapısına aykırılık oluşturduğu' gerekçeleriyle veto ettiği Kamu Yönetimi Temel Yasası için Başbakanlık'ta yeni bir çalışma başlatıldı. Bu kapsamda Personel Rejimi Yasa tasarısı üzerideki çalışmalara da öncelik tanındı. AKP'nin hedefi, yeni anayasanın kabul edilmesinin ardından kamu ve personel rejimi reformlarını TBMM'den geçirmek. Cumhurbaşkanlığı makamına Abdullah Gül'ün oturmasıyla veto kaygısı kalmayan AKP, bu reformlarla ilgili düzenlemeleri 2008 yılı Nisan ayında TBMM gundemine getirmesi bekleniyor.

Sezer geçit vermemişti

AKP, Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlık koltuğuna oturmasının ardından Başbakanlık Müsteşarlığı'na kamu yönetimi alanındaki çalışmalarıyla bilinen Ömer Dinçer'i atamıştı. Dinçer, daha sonra 'Dinçer reformu' olarak eleştirilen, Kamu Yönetimi Temel Yasa tasarısını hazırlamış; tasarı TBMM'de kabul edilmişti. Ancak dönemin Cumhurbaşkanı Sezer yasayı veto etmişti. Yasanın 22 maddesini veto eden Sezer, veto gerekçelerini şöyle sıralamıştı:

"Düzenlemeyle devletin birliği bozulur, tekil devlet modeli yerine, idari vesayet zayıflatılarak yerel ağırlıklı devlet modeline geçilmesine olanak sağlanır."

Türbana serbestlik mi?

Kamu reformu yasasının 5'inci maddesinde yer alan, "Kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde ve bu hizmetlerden yararlandırmada ayrımcılık; bu hizmetlerle ilgili olarak insan hak ve özgürlüklerini kısıtlayıcı düzenleme ve uygulama yapılamaz" hükmü Sezer tarafından 'türbana serbestiyet tanınıyor' şeklinde yorumlanmıştı. AKP hükümeti, Sezer'in vetosunun ardından reform tasarısını rafa kaldırmıştı.

Reform neyi öngörüyor?

Kamu yönetimini yeniden şekillendirmeyi öngören Kamu Yönetimi Reformu birçok alanda köklü değişiklikler öngörüyor. Reformun temel başlıkları ve bazı tartışma noktaları şöyle:

Devlet küçültülecek; yerel yönetimler güçlendirilecek.

Bakanlıklardaki müsteşar yardımcılıkları ve genel müdür yardımcılıkları gibi bazı ara kademeler kaldırılacak. Müsteşar ve genel müdür gibi üst düzey bürokratlar hükümetlerle göreve gelip, hükümetle görevden ayrılacak. Görevden alınan bürokratlara yargı yolu kapatılacak.

Adalet, Maliye, Milli Savunma, İçişleri ve Çalışma bakanlıkları dışındaki tüm bakanlık ve bağlı kuruluşların taşra teşkilatları kaldırılacak.

Kültür, turizm, sanayi, çevre ve tarım il müdürlükleri tamamen kaldırılacak, bu alanlardaki tüm hizmetler, atama ve tayinler yerel yönetimlerin yetkisine verilecek. Üst düzey yöneticilerin göreve atanmaları, görevden alınmaları, özlük hakları için ayrı bir yasal düzenleme getirilecek.

Kamuda işçi-memur ayrımı ortadan kalkacak sadece kamu çalışanı olacak. 'Eşit işe eşit ücret' kural olacak.

NAZİF İFLAZOĞLU
RADİKAL - 21 Aralık 2007

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.