AKP'nin Kuran kursu oyunu

AKP'nin Kuran kursu oyunu

AKP'nin Kuran kursu oyunu  8 yıllık kesintisiz eğitim uygulamasını etkisiz hale getirmek için yasa üzerine yasa çıkarıyorlar. İlköğretim...

A+A-

AKP'nin Kuran kursu oyunuAKP'nin Kuran kursu oyunu
 
8 yıllık kesintisiz eğitim uygulamasını etkisiz hale getirmek için yasa üzerine yasa çıkarıyorlar.
 
İlköğretim Yasası'nda değişiklik yapılarak "ilköğretim çağında bulunan çocukların özel kurs ve dershanelere kabul edilmesi yasağı"na aykırı hareket edenlere uygulanacak para cezası "200 Türk lirasından 400 Türk lirasına kadar" olarak değiştiriliyor. Yasadaki "Bu fiilleri tekrar edenler hakkında verilecek ceza iki kat olarak uygulanır" hükmü ise kaldırılıyor.

AKP hükümeti, 6-15 yaş grubundaki çocukların Kuran kurslarına gidebilmesi için 8 yıllık eğitim uygulamasını etkisiz hale getirmeye yönelik yasa üstüne yasa çıkarıyor. Daha önce zorunlu eğitim çağındaki çocukları Kuran kurslarına gönderenlere uygulanan hapis cezasını para cezasına dönüştüren AKP hükümeti, şimdi de suçun tekrarlanması durumunda 2 kat para cezası uygulamasını kaldırıyor.

AKP hükümeti, 8 yıllık zorunlu eğitim uygulamasını işlevsiz hale getirmek için yeni yeni düzenlemeleri gündeme getiriyor. 28 Şubat sürecinde 8 yıllık zorunlu eğitim yasasının çıkarılmasıyla birlikte 6-15 yaş grubunda olan çocukların Kuran kurslarına gitmeleri yasaklandı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açtığı Kuran kurslarına gidebilmek için 15 yaşını doldurmuş bulunmak gerekiyor. İlköğretim çağındaki öğrenciler için hafta sonu açılacak kurslara gitmek için ise "12 yaşını tamamlamış olmak" koşulu getirildi.

Hapis cezası para cezasına dönüştürüldü

İlköğretim Yasası, "İlköğretim çağında bulunan ve mecburi ilköğretim kurumlarına devam eden çocukların bu kanunda gösterilen ve Milli Eğitim Bakanlığı'nca açılmasına izin verilmiş olunanlar dışında her ne ad altında kurulmuş olursa olsun, özel kurs ve dershanelere kabulü yasaktır" hükmünü düzenliyor. Bu hükme aykırı hareket edenlere daha önce 2 aya kadar hapis cezası veriliyordu. Ancak AKP hükümeti, iktidara geldikten hemen sonra bu yasayı değiştirerek hapis cezasını para cezasına dönüştürdü ve 174 milyon lira para cezası öngörüldü. AKP hükümeti, aynı yasada yaptığı bir diğer değişiklikle zorunlu eğitim çağındaki çocuklarını okula göndermeyen velilere uygulanan hapis cezasını da para cezasına çevirdi. AKP, bu değişikliklerin ardından yeni bir düzenlemeyi daha TBMM gündemine getirdi.

Kaçak kursların kapatılması engellendi

Temel ceza yasalarına uyum öngören yasa tasarısında, 222 sayılı İlköğretim Yasası'nda değişiklik yapılarak "ilköğretim çağında bulunan çocukların özel kurs ve dershanelere kabul edilmesi yasağı" na aykırı hareket edenlere uygulanacak para cezasının miktarı "200 Türk lirasından 400 Türk lirasına kadar" olarak değiştiriliyor. Ancak yasada yer alan "Bu fiilleri tekrar edenler hakkında verilecek ceza iki kat olarak uygulanır" hükmü ise kaldırılıyor. Buna göre, ilköğretim çağındaki çocuğunu yasak olmasına karşın Kuran kursuna gönderen, çocukları bu kurslara kabul edenler, verilecek para cezasıyla kurtulmuş olacak. Suçun tekrarlanması halinde herhangi bir yaptırım uygulanmayacak. AKP, Türk Ceza Yasası'nda yaptığı değişiklikle kaçak Kuran kursu açanlara verilen hapis cezasını 3 yıldan 1 yıla düşürerek para cezasına çevrilme olanağı getirmiş, kaçak olduğu belirlenen kursların kapatılmasının da önüne geçmişti.

EMİNE KAPLAN
Cumhuriyet - 12 Kasım 2007

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.