AKP'nin Madımak hamlesine tepki

AKP'nin Madımak hamlesine tepki

AKP'nin Madımak hamlesine tepkiSivas’ta çeşitli örgütler ortak bir açıklama yaparak, Madımak Oteli’nin müze yapılması...

A+A-

AKP'nin Madımak hamlesine tepkiAKP'nin Madımak hamlesine tepki

Sivas’ta çeşitli örgütler ortak bir açıklama yaparak, Madımak Oteli’nin müze yapılması talebini yineledi.

Sivas'ta demokratik kitle örgütleri ve bazı siyasi partiler Devlet Bakanı Faruk Çelik'in Sivas'ta yaptığı toplantı sonucu "Madımak Oteli’nin kütüphane yapılması ve bir bölümünde de mağdurlar için bir anı köşesi oluşurulması" şeklindeki açıklamasına ve konunun gerçek muhataplarıyla görüşülmemesine karşı bir deklarasyon yayınladı.

EĞİTİM SEN, SES, BTS, BES İL TEMSİLCİLİĞİ, KÜLTÜR-SANAT SEN, TARIM ORMAN SEN, ESM İL TEMSİLCİLİĞİ ve Halkevleri Sivas Şubesi ile, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği, Emek Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi ve Türkiye Komünist Partisi ortak bir açıklama yaparak AKP’nin Sivas katliamının yaşandığı Madımak Oteli’ne yönelik planlarına tepki gösterdi.

Yapılan açıklamada, 2 Temmuz 1993 katliamının insanlık tarihine kara bir leke olarak kaydedildiği belirtilirken 2 Temmuz anmalarının bir intikam duygusu olmadığı bu anmaların sadece gerçeklerle yüzleşmek, katledenleri lanetlemek ve katledilenleri anmak, bir daha bu tür acıların yaşanmaması için yapıldığı kaydedildi. Ortak açıklamada, Madımak sorununu sözde Alevi Çalıştayı ekseninde değerlendirmek ve Sivas'ta var olan sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin görüşleri doğrultusunda çözmeye çalışmanın çözümsüzlüğün ta kendisi olduğu söylenirken, bu şu ifadelere yer verildi: “Muhatap, katliamın mağdurları ve her yıl Madımak'ta ‘Madımak müze olacak’ diyen onbinlerdir. Muhatap bu ülkenin aydınlık yüzleri olan bütün dillerin, kimliklerin, inançların düşüncelerin bir arada kardeşçe barış içinde yaşamasını savunanlardır. Daha demokratik, insan hak ve özgürlüklerine saygılı, eşit ve özgür bir toplumda yaşamak istiyorsak, acılarla yüzleşmek ve katliamı lanetlemek adına, Madımak koşulsuz müze olmalıdır.”

(soL - Sivas) - 02.03.2010

Eğitim-sen'den Madımak Açıklaması

AKP'nin Madımak hamlesine tepkiEğitim-Sen Sivas Şubesi, Madımak Oteli'nin kamulaştırılması ile ilgili olarak bir basın açıklaması yaptı.

Eğitim-Sen Sivas Şube Başkanı Önder Doğan Madımak Oteli ile ilgili olarak bir muhatap aranıyorsa, muhatap alınması gereken kişilerin, her yıl 'Madımak Müze Olacak' diyen mağdurların olması gerektiğini söyledi.

Üzerinde yaşanılan Anadolu coğrafyasının, birçok kültüre ev sahipliği ederek halkların bir arada kardeşçe yaşayabileceğine ilişkin olumlu değerlerle anılırken bazen de acıların yaşam bulduğu bir coğrafya olduğunu belirten Doğan, "Ne yazık ki 2 Temmuz 1993 Sivas Madımak Katliamı da yaşanan acılar sürecinin en vahşi ve en etkili halkalarından biri olarak insanlık tarihine kara bir leke olarak kaydedilmiştir. 2 Temmuz Madımak Katliamını her yıl hatırlatmamız bir intikam duygusu olmadığı gibi, sadece gerçeklerle yüzleşmek, katledenleri lanetlemek ve katledilenleri anmak, bir daha bu tür acıların yaşanmaması içindir" dedi.

Yetkililerin, Madımak Oteli ile ilgili sorunun çözümünde samimi olmadığını ifade eden Doğan, "2 Temmuz 1993'te katliama seyirci kalan yetkililer bugün sözde bir takım açılımların parçası olarak ve tutarlı ve samimi olmayan yaklaşımlarla katliamın yaşandığı yer olan Madımak sorununu çözeceğini iddia etmektedir. 24 Mart 2010 tarihinde Devlet Bakanı Faruk Çelik başkanlığında Sivas'ta yapılan toplantıda, gerçek muhatapların bir kısmı çağrılmazken çağrılan bir kısım muhatapların ise düşünceleri kamuoyuna yansıtılmadan sözde çoğunluğun düşüncesi olduğunu söylemişlerdir" diye konuştu.

Madımak Oteli ile ilgili olan sorunun, ne Alevilerin ne Sivas'ta var olan Sivil Toplum Örgütleri ve Siyasi Partilerin görüşleri doğrultusunda çözümlenemeyeceğini ifade eden Doğan, "Bu sorun insanlık meselesidir. Ancak ne yazık ki Madımak Sorunu'nu sözde Alevi Çalıştayı ekseninde değerlendirmek ve Sivas'ta var olan Sivil Toplum Örgütleri ve Siyasi Partilerin görüşleri doğrultusunda çözme çabası aslında çözümsüzlüğün ta kendisidir.Kaldı ki Madımak konusunda çözüm ve muhatap aranıyorsa; Muhatap, katliamın mağdurları ve her yıl Madımak'ta 'MADIMAK MÜZE OLACAK 'diyen on binlerdir" şeklinde konuştu.

haberciniz.biz - SİVAS (İHA) - 01 Mart 2010 Pazartesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.