AKP'nin Madımak Şovuna Tepki

AKP'nin Madımak Şovuna Tepki

AKP'nin Madımak Şovuna Tepki35 kişinin ölümüyle sonuçlanan Madımak Oteli"nin altında bulunan et lokantası, mekanın kitapçı...

A+A-

AKP'nin Madımak Şovuna TepkiAKP'nin Madımak Şovuna Tepki

35 kişinin ölümüyle sonuçlanan Madımak Oteli"nin altında bulunan et lokantası, mekanın kitapçı veya mağaza yapılması amacıyla yerinden taşınmasını Alevi örgüt temsilcileri yeterli görmedi. Otelin müze olmasında ısrarlı olan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız "Bakan Günay artık iğrenmeyebilir fakat onur duyacağı bir iş yapmadı", Alevi Bektaşi Federasyonu Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu ise "İbret müzesi olması dışındaki çözümler siyasi ve sulandırma amaçlı" diyor.

BAKANLIĞIN PLANI BAŞKA

2 Temmuz 1993’te 35 kişinin katledildiği Sivas'taki Madımak Oteli’nin altındaki et lokantası tepkilerin ardından nihayet taşındı. Alevi örgütlerinin, utanç müzesi yapma taleplerine karşılık Kültür ve Turizm Bakanlığı, buraya mağaza ve kitapçı haline getirecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü’ne (DÖSİM) bağlı mağazada hediyelik eşya, el sanatları ürünleri, kitap ve çiçek satışı yapılacak.

İnsanların etinin yandığı bir yerde pişmiş et yemek gibi bir ayıbın sona erdirilmiş olmasının önemli olduğunu belirten ABF Başkanı Ali Balkız, "Fakat aynı zamanda müze yapılmadığı için de büyük bir eksikliktir. Devletin en birinçil görevi yurttaşlarının can güvenliğini sağlamaktır. Devlet Madımak"ta can güvenliğini sağlayamadı. Bunun özrünü dilemek devlete düşer bu özürün ifadesi de, Madımak"ın bir kez daha bu tür katliamlar yaşanmasın diye insanlık müzesi haline getirilmesidir." dedi. Balkız, Kültür Bakanı Günay"ın “Otelin altında kebapçı olmasından iğreniyorum” sözlerine de atıfta bulunarak, "Artık iğrenmeyebilir fakat onur duyacağı bir işte yapmadı ya da Kültür Bakanı"nın gücü müze yapmaya yetmedi. Müzenin ne demek olduğunu Kültür Bakan"ı bilir. Konunun bu hale getirilmiş olması işi sulandırmak ve savsaklamaktan başka bir şey değil" sözleriyle Bakan Günay"ı eleştirdi.

‘KATLİAM ÖRTBAS EDİLMEMELİ’

ABF Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu'da, Alevilerin Madımak"ın müze olması taleplerinin yerel seçim ve  AKP"nin Sivas mitingi öncesi, seçim malzemesi yapıldığını belirterek, doğru bulmadığı açıklamasını yaptı. Kenanoğlu şöyle konuştu: "Talebimiz Madımak Oteli"nin ibret müzesi olmasıdır. Bunun dışındaki çözümler siyasi amaç ve sulandırma işlemidir. Gazze de yaşanan insanlık dışı vahşet karşısında takınılan tavırların, Sivas katliamı mağdurlarına ve Alevi toplumuna da gösterilmesi gerekiyor."

BİRGÜN - OZAN BİLİR / İSTANBUL - 14 Şubat 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.