AKP'nin paketinden koruculuk çıktı

AKP'nin paketinden koruculuk çıktı

AKP'nin paketinden koruculuk çıktı Tunceli Malazgirt’te, tüm muhtarları toplayan mülki amirler, 1000 korucu kadrosu getirdiklerini...

A+A-

AKP'nin paketinden koruculuk çıktı AKP'nin paketinden koruculuk çıktı

Tunceli Malazgirt’te, tüm muhtarları toplayan mülki amirler, 1000 korucu kadrosu getirdiklerini söylediler

AKP’nin Tunceli deki “istihdam” açılımından koruculuk çıktı. Geçtiğimiz günlerde bölge komutanı, il jandarma alay komutanı, Mazgirt Kaymakamı ve Mazgirt İlçe Jandarma Komutanı Tunceli merkezde bulunan Bayrak Tepe Alay Komutanlığı’nda Mazgirt’in bütün köy muhtarlarıyla bir toplantı yaptı. Toplantıda konuşan bölge komutanının, “Bütün köylülerimizin bizlere yardım etmesini istiyoruz. Elele verip terörü bitirelim. Biz sizin sorunlarınızı biliyoruz bunun için sizlere 1000 tane kadro getirdik. Gelin bunlardan yararlanın. Sigortanız olur, maaşınız olur, sonrada emekli olursunuz” dediği bildirildi. Ardından konuşan Mazgirt Kaymakamı’nın, yeşil kartların kendilerine yük olduğunu belirterek, bu uygulamayı kabul etmeleri durumunda, yeşil karta ihtiyaçları kaylmayacağını söylediği belirtildi.

Daha önce de Pülümür’de yapılan toplantının diğer ilçelerde de devam edileceği belirtiliyor. 1000 kadronun başta karakola yakın köyler olmak üzere eşit bir şekilde dağıtılacağı, yeterli gelmezse yeni kadrolarında getirileceği belirtildi. Toplantıda koruculuktan “kır bekçiliği” ve “orman muhafaza görevlisi” gibi adlarla söz edilmesi de dikkat çekti. Toplantıda söz alan EMEP Mazgirt il genel meclisi üyesi Salih Gündoağan ise, sorunun şiddetle çözülmeyeceğini, halka iş verir gibi koruculuk dayatmanın doğru olmadığını belirtti ve bu yaklaşımı kabul etmeyeceklerini söyledi. (Tunceli/EVRENSEL)

ABF: ‘Aleviden Korucu olur mu?’

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız, İçişleri Bakanlığı’nın Tunceli Valiliği emrine korucu kadrosu tahsis etmesini eleştirdi. Olayın “Hızır paşalığa davetiye çıkarmak” olduğunu belirten Balkız, Alevilerin bu “devşirme” girişimine olumlu yanıt vermesini kimsenin beklememesi gerektiğini kaydetti.

ABF Genel Başkanı Balkız dün yaptığı yazılı açıklamada, “Yurttaşların ihtiyacı, gübre, mazot, traktör, fabrika, iş olanağı iken bunların yerine ‘korucu olun’ demek, bir devşirme girişimidir. Hızır paşalığa davetiye çıkarmaktır. ‘Muharrem ayında Alevi iftarı’ diye bilinen politikanın bir devamıdır” diyen Balkız, Alevilerin bu çağrıya olumlu yanıt vermesini kimsenin beklememesi gerektiğini söyledi. Alevilerin şiddet, silah, çatışma değil, kardeşlik, barış, özgürce eşit koşullarda bir arada, birlikte bir yaşam için mücadele ettiklerini dile getiren Balkız, “AKP’nin bu devşirme politikası nasıl ki iftar yemeğinde otel duvarları arasında iflas ettiyse, bu yeni girişimi de Tunceli’nin yoksul Alevi köylerinde yankı bulmadan iflas edecektir. Şiddete ve silaha meylederek ‘korucu’ olan Alevileri de özlerine dönmeye davet ediyoruz” dedi.

EVRENSEL - 7 Haziran 2008

Tunceli’de rekor sayıda korucu başvurusu

Korucu sayısının en az olduğu Tunceli’de, bin 400 korucu kadrosuna yaklaşık bin 500 kişinin başvuru yaptığı açıklanarak bu sayının bir rekor olduğu belirtildi

Valilikten yapılan açıklamada, Tunceli’ye tahsis edilen bin 400 geçici köy korucusu kadrosu için Pülümür, Pertek ve Ovacık ilçelerinde rekor sayıda başvuru yapıldığı, önümüzdeki günlerde taleplerin incelenerek sonuçlandırılacağı belirtildi. Pertek genelinde yapılan 82 başvurunun önümüzdeki günlerde sonuçlandırılacağı ve hak sahiplerine silahlarının teslim edileceği bildirildi.
 
( İHA ) - TARAF - 05.06.2008

Tunceli’de Aleviler de korucu olmak için başvurdu

TUNCELİ’de daha önce Pertek ve Çemizgezek İlçelerinde bazı Sünni köylerde bulunan geçici köy korucularına, şimdi Alevi kökenliler de ekleniyor. Daha önce sisteme karşı çıkan ve koruculuğu kabul etmeyen Alevilerin de güvenlik güçlerine başvurması üzerine il genelinde 1400 geçici köy korucusu kadrosu açıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin terör örgütü PKK’yı etkesiz hale getirmek için sürdürdüğü mücadelesinde önemli rol oynayan geçici köy koruculuğuna Tunceli’den de talepler gelmeye başladı. Kentte Alevi kökenlilerin daha önce karşı çıkmış, sadece Pertek ve Çemişgezek İlçelerinin bazı köylerinde yaşayan Sünni kökenliler geçici köy koruculuğunu kabul edip, terörle mücadele yeralmışlardı. Güvenlik güçlerinin il genelinde korucluğu geliştirmek için yaptığı çalışmalar olumlu sonuç vermeye başladı ve il genelinde büyük bölümü Alevi kökenli olan 1500 kişi korucu olmak için Kaymakamlık, Jandarma Komutanlığı ve ilgili birimlere başvurdu.

Geçici köy koruculuğu için yapılan başvurular güvenlik nedeniyle gizli tutulurken, İçişleri Bakanlığı’nın Tunceli Valiliği emrine 1400 korucu kadrosu tahsisi yaptığı belirtildi. Başvuruların değerlendirilmesinin ardından koruculara kadrolarının verileceği göreve başlayacağı kaydedildi. Yetkililer, yıllarca sürdürülen terörle mücadelede, Tunceli’de korucularında katılmasıyla yeni bir sayfa açılacağını kaydetti.

Tunceli’nin Pertek İlçesi Sağman Köyü’nde 1998 yılında PKK’lı teröristlerin öldürdüğü ve aralarında korucuların da bulunduğu 12 köylünün anma törenine katılan 51’inci Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral İbrahim Yılmaz, törenin amacının acıları hatırlatmak değil, koruculara ve Sağman Köylülerine vefa borcu ödemek olduğunu söyledi. Tuğgeneral Yılmaz, “Bu törenlerin bir amacı da geçmişle olan köprülerimizi devam ettirmektir. Koruculara olan vefa borcumuzu ödemek ve onların geleceklerini sağlamak için bugün burada onlarla birlikteyiz. Mehmetçikle omuz omuza çatışarak teröre karşı büyük başarılar sağlayan korucular minnet borcumuzu her zaman belirtiyoruz” dedi.

Pertek İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Akın Eken, korucuların bölgede PKK’ya karşı önemli başarılar gösterdiklerini ve bu uğurda şehit olduklarını söyledi. Yüzbaşı Eken, “Tunceli’de de yurdun diğer köşelerinde olduğu gibi birçok korucu Mehmetçikle birlikte birçok operasyona katılmış ve şehitler vermişlerdir. Bu anlamda koruculara her zaman minnet borçluyuz. Bugün gelinen noktada Tunceli’de ve Pertek’te birçok köyümüzde korucu olmak isteyen çok sayıda vatandaş var. İlk etapta Çataksu ve Pınarlar Köylerine yeni tahsis edilen korucu kadrolarına alınanlar yakında törenle görevlerine başlayacaklar” dedi.
 
Ferit DEMİR/TUNCELİ, (DHA)
HÜRRİYET - 04 Haziran 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.