AKP'nin takkesi düştü

AKP'nin takkesi düştü

AKP'nin takkesi düştü Alevileri ve taleplerini görmezden gelen AKP’nin ‘Alevi Çalıştaylarının’ finali de Alevi’siz...

A+A-

AKP'nin takkesi düştü AKP'nin takkesi düştü

Alevileri ve taleplerini görmezden gelen AKP’nin ‘Alevi Çalıştaylarının’ finali de Alevi’siz yapıldı.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Kızılcahamam’da “Alevilik çerçevelendirme sorunları, kimlik ve beyan sorunları” gibi gündemlerle toplanan son Alevi çalıştayını protesto etti. ABF Genel Başkanı Ali Balkız, çalıştaya katılmama nedenlerini basın toplantısıyla duyurdu.

Mülkiyeliler Birliği’ndeki toplantıya, aralarında Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Cemevleri Yaptırma Kültür Derneği Başkanı Mehmet Uzuner, Hüseyin Gazi Derneği Başkanı Ali Yıldırım, Hacı Bektaş Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş ve Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Şube yöneticilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

ABF Genel Başkanı Ali Balkız, “AKP’nin takkesi düşmüştür, AKP’nin ‘Sahte’ Çalıştayı’na katılmıyoruz” diye sözlerine başladı.

3-4 Haziran 2009’da gerçekleşen ilk çalıştaya “diyalogdan kaçmama ve sorunun çözümüne katkı sunma” umuduyla katıldıklarını vurgulayan Balkız, ilk Çalıştay’da 35 Alevi temsilcisinin istemlerini birleştirip Bakan’a sunduklarını hatırlattı. Taleplerinin, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması, Madımak Otel’inin müze olması, Alevi köylerine cami yapma ve Sünni imam atama politikalarından vazgeçilmesi, atanmış imamların geri çekilmesi, zorunlu din derslerinin içeriği de değiştirilerek seçmeli hale getirilmesi olduğunu aktaran Balkız, “Başta Hacı Bektaş Dergahı olmak üzere, el konulmuş olan dergahlarımız biz Alevi Bektaşiler’e iade edilmelidir” dedi.

BİZİM İÇİN BİTTİ

Bizce Alevi-Bektaşiler’in görevi burada bitmiştir. Kendimizi ifade etmiş, dolayısıyla, hükümetten bu sorunların çözümüne dair somut, içtenlikli, reel adımlar-çözümler beklemeye başlamıştık” diyen Balkız, sürecin AKP, CHP ve MHP tarafından istismar konusu yapıldığını ifade etti. Balkız, işin “Kim Aleviler’i daha çok seviyor" polemiğine dönüştüğünü söyledi.

ÇÖZÜM DEĞİL POLEMİK ÜRETTİLER

TBMM’nin Aleviler’in sorunlarını içtenlikle ele alıp, parti farkı gözetmeksizin, oy kaygısı taşımaksızın çözüme ulaştırması gerektiğine dikkat çeken Balkız, “Bizim parlamentomuzun ne yazık ki, sorun çözen değil, sorunlar üzerinden polemik üreten bir işleyişi var” dedi. AKP’nin samimi olmadığını vurgulayan Balkız, “eğer AKP samimi olsaydı, mahkeme kararlarını uygulamakla işe başlayabilirdi, kimi genelgelerle, kimi kararnamelerle çözüm yolunda adımlar atabilirdi” dedi. Balkız, AKP’nin çalıştay’a davet ettiklerini eleştirerek, “AKP’nin son numarası, Maraş Katliamı’nın bir nolu sanığı Ökkeş Şendiler’i de bu çalıştay’a katılmaya değer görmesidir” dedi.

‘ALEVİLİĞİN TANIMA İHTİYACI YOK’

Kızılcahamam’da yapılan çalıştaya Cem Vakfı ve çevresinin çağrıldığını belirten Balkız, “Alevilik-çerçevelendirme sorunları, kimlik ve beyan sorunları” başlıklı gündemleri de eleştirdi. Balkız, Aleviliğin tanıma ihtiyacı olmadığını söyledi. “Biz Madımak Oteli utanç müzesi olsun” derken, onlar “anı evi” haline getirecekler diye tepki gösteren Balkız, AKP iktidarının yapacağı çalıştay aracılığı ile cemevlerini Kültür Bakanlığı’na bağlı “kültürevleri” konumuna indirgemeye çalışıldığını söyledi. Alevilerin laik demokratik bir ülke istediklerini belirten Balkız, “AKP laiklik karşıtı tavrını bizim üzerimizden meşrulaştırmaya çalışıyor” dedi.

DİĞER AÇILIMLAR DA HÜSRANLA BİTTİ

AKP’nin Kürt açılımının DTP’nin kapatılmasıyla, Roman açılımının Selendi’nin yıkılmasıyla sona erdiğini ifade eden Balkız, Alevi Açılımının da hüsranla sonuçlanacağını dile getirdi. Kızılcahamam’da yapılan çalıştay’ın ve yapay muhatap olan Cem Vakfı ile yapılan pazarlıkların bunun kanıtı olduğuna dikkat çekti. “AKP’nin tuzağına düşmeyeceğiz” diyen Balkız, “Sahte açılımları reddedeceğiz” dedi. Toplantı’nın ardından Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Mamak Şube’si Semah Ekibinin hazırladığı Semah gösterisi izlendi.

***

SON ALEVİ ÇALIŞTAYI ALEVİSİZ YAPILDI

Hükümetin Alevi açılımı kapsamında gerçekleştirdiği 7. ve son Alevi Çalıştayı Kızılcahamam’da yapıldı. Çalıştay Alevi örgütleri tarafından protesto edildi.

Açılış konuşmasını yapan Devlet Bakanı Faruk Çelik, “Kökleri yüzyıllara uzanan temel bir sorunu açık yüreklilikle ele alma” amacı taşıdıklarını söyledi.

Çalıştay’a Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Arif Sağ, Tarhan Erdem, Oral Çalışlar’ın da aralarında bulunduğu Alevi kanaat önderleri, siyasiler, ilahiyatçılar ve gazetecilerden oluşan 40 kişilik bir grup davet edildi.

Çalıştay’da görüşülecek konular arasında Alevilerin beyan ve kimlik sorunları, zorunlu din dersleri, diyanet işleri başkanlığının yapısı, cemevleri ve Madımak otelinin durumu da yer alıyor. Üç gün sürecek çalıştayın ardından ortaya çıkacak rapor Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak. Raporun Alevi açılımı konusunda bir yol haritası niteliğinde olması bekleniyor.

TAKİYENİN GÖSTERGESİ

Bu arada BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis Çalıştay’ı eleştirdi. Halis Meclis’te düzenlediği basın toplantısında AKP’nin toplumsal sorunları çözmek için yaklaşık iki yıldan beridir başlattığı açılım ve çalıştayların bir kandırmacadan öteye gitmediğinin netlik kazandığını söyledi. Halis, “Amaçlarının Aleviler arasında derin çelişkiler yaratarak bölmek olduğu anlaşıldı. Bugüne kadar onlarca Alevi kurumunun birkaç başlık altında sunmuş olduğu taleplerin göz ardı edilmesi, özellikle de diyanetten verilen fetva üzerine Alevilerin tanımlanması ve bağlantılı olarak cemevlerine yaklaşım biçimi Aleviliği bitirme yönündeki art niyeti ortaya koymaktadır. AKP’nin bu samimiyetsiz ve takiyeci yaklaşımı toplumsal çıkarı bireysel çıkardan daha önemli gören hiçbir Alevi tarafından kabul edilmeyecektir” diye konuştu.

(Ankara/EVRENSEL) - 29 Ocak 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.