AKP'nin TRT'yi Tasfiye Planı

AKP'nin TRT'yi Tasfiye Planı

AKP'nin TRT'yi Tasfiye Planı      KESK HABER SEN : TRT’yi Talan Ediyorlar, TRT Emekçilerini Dağıtıyorlar!TRT...

A+A-

AKP'nin TRT'yi Tasfiye PlanıAKP'nin TRT'yi Tasfiye Planı    
 
KESK HABER SEN : TRT’yi Talan Ediyorlar, TRT Emekçilerini Dağıtıyorlar!

TRT Türkiye’nin belleğidir.TRT, Türkiye’nin dünyadaki sesi; dünyaya açılan gözü, kulağıdır.TRT, Arkası Yarındır, Radyo Tiyatrosudur, Çocuk Saatidir, Halk Hikâyeleridir… TRT, yurttan seslerdir, beraber ve solo şarkılardır, çok sesli müziktir, hafif müzik ve cazdır… Keçenin teridir, Gezelim Görelimdir, Haber Anadolu’dur, “Şimdi haberler”dir…

TRT, yolcuya yoldaş, gurbetçiye kardaş, esnafa arkadaş, ev kadınına sırdaştır.

TRT, Türkiye’nin şarkısıdır, türküsüdür; neşesidir, hüznüdür…

Nineyle torunu, Erzincan’la Edirne’yi, Artvin ile Silifke’yi, dün ile bugünü, bugün ile yarını bağlayan köprüdür.

TRT, Türkiye’nin okuludur.

TRT’nin koridorlarından, stüdyolarından geçmemiş kaç usta televizyoncu, kaç usta radyocu, programcı, haberci, ses sanatçısı, saz sanatçısı vardır?

TRT, Türkiye’dir. TRT, dündür, bugündür, yarındır!T

RT olmasaydı, belleklerimize kazınan eserler; onları yaratan, yorumlayan sanatçılar olmayacaktı. TRT olmasaydı, kuşaklar boyunca kültürümüzün renkleri Anadolu’nun, dünyanın her köşesine ulaşmayacaktı.

TRT olmasaydı, müziğimiz, piyasanın ticari kaygılarına; patronların kâr hırslarına; televole ekranlarının yoz ellerine teslim olacaktı.

Oysa halkımız, yıllardır TRT hakkında yanlış bilgilendiriliyor. Yöneticilerin yanlışları, tüm TRT çalışanlarına mal ediliyor.  TRT ile halkımız karşı karşıya getiriliyor. Kamuoyuna TRT’nin personel fazlası olduğu söyleniyor.

Oysa TRT 7 bin çalışanıyla 7 TV kanalı ile 4 ulusal, 8 bölgesel, 1 yerel, 1 uluslararası radyo kanalı üzerinden 27 dilde yayın yapıyor.

TRT gibi bir kamu yayın kurumu olan BBC’nin ise tam 25 bin personeli var. Şimdi, TRT personelini öteki kamu kurumlarına göndererek, kendi kadrolarına yer açmaya hazırlanıyorlar. Taşeron şirketler aracılığıyla kendi yandaşlarını doldurmaya başladılar bile.

TRT çalışanlarından ve kamuoyundan gizli ve alelacele hazırlattıkları yasa tasarısı, TRT’yi (özendikleri gibi) nitelikli bir yayın kurumuna değil, olsa olsa, yoz bir ticarethaneye dönüştürebilir.

Anayasa’nın 133. maddesiyle güvence altına alınan ÖZERKLİKTEN, TARAFSIZLIKTAN VE KAMU HİZMETİNDEN tek kelime bile söz etmeyen bir yasa değişikliği, niçin yapılır?Genel Müdür koltuğuna oturur oturmaz “BBC gibi bir TRT” istediğini açıklayan İbrahim Şahin, bugün, İDARİ VE MALİ ÖZERKLİK; EDİTORYAL BAĞIMSIZLIK gibi yaşamsal sorunlarımızı bir yana bırakıp, SANATÇILARI KÜLTÜR BAKANLIĞINA GÖNDERMEK için düğmeye bastı.

Sanki, hükümet propagandası yapmaya zorlandığı için halkına yabancılaşmış TRT’yi bir nebze olsun halkıyla yeniden kaynaştıran, tam da o sanatçılar değilmiş gibi!

Sanki, TRT okulunda bu toprakların yüreğini, hüznünü, neşesini, kültürünü dünden yarına taşıyan sanatçılar bu kurumun gururu değil, yüküymüş gibi!Sayın İbrahim Şahin, biliyor musunuz ki, BBC, bünyesinde tam 6 orkestra ve koro barındırıyor? Bu orkestra ve korolar dünya çapında bir saygınlığa sahip?

12 Eylül, Yeniden!

Bu tasfiye planının bir adımı TRT’nin (arşivinden teknik donanımlarına) tüm kaynaklarını AKP’li belediyelere, yandaş vakıflara, derneklere, radyo ve televizyonlara sunmak.İkinci adımı ise, TRT personelini tasfiye edip kendi kadrolarına yer açmak;

İlk olarak 8 Mart’ta Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararıyla TRT arşivini talana açtılar. Bu kararla TRT’nin nitelikli kadrolarını da belediyelerin, vakıfların, derneklerin hizmetine sunuyorlar! Bu kararla, diledikleri TRT çalışanını, diledikleri yere yollayacaklar!

Nereye mi?Örneğin İlim Yayma Cemiyetine, ya da Keçiören Belediyesine, belki de Amasya Akyazı Köyü Cami Yaptırma Derneğine… İstediklerini Milli İstihbarat Teşkilatına, istediklerini Jandarma Genel Komutanlığına! İster kiralayacaklar (!), isterlerse BEDAVA verecekler!

İkinci adım ise, şu anda Mecliste bulunan yasa tasarısı. Bu tasarı yasalaşırsa, bir prodüktör ya da muhabir, kendini Çevre ve Orman Bakanlığında veya Diyanet İşleri Başkanlığında bulabilir.Tıpkı, 12 Eylül döneminin meşhur SÜRGÜNLERİ, 101’ler gibi. 12 Eylül faşizminin TRT emekçilerine yaptığını, 28 yıl sonra bu kez AKP hükümeti yapmak istiyor.

Kriz yönetiminden, KRİZ ÜRETİMİNE!

Peki tüm bu gece yarısı operasyonlarının sahibi, “ÖDÜLLÜ BÜROKRAT”, “KRİZ YÖNETİMİ UZMANI” İbrahim Şahin, KİMDİR?Biz, İbrahim Şahin’i PTT Genel Müdürlüğü döneminden tanıyoruz.Bakkal dükkânı kadar bile güvenliği olmayan PTT şubelerini BANKAya dönüştüren; can güvenliği sağlanmadan posta dağıtıcılarına milyarlarca para taşıtan; Dağıtıcıları ve gişe çalışanlarını silahlı soyguncuların hedefi haline getiren muhteşem Genel Müdürdür kendisi. PTT’den ayrılırken, ardında, soygunlarda can vermiş, yaralanmış, çalınan milyarlarca lirayı ödeyebilmek için hâlâ gece gündüz çalışan postacılar bıraktı…PTT çalışanlarının yıllarca maaşlarından ödedikleri aidatlarla oluşturdukları KEFALET SANDIĞININ 300 TRİLYONUNA bir gecede el koyan da aynı İbrahim Şahin’di. İşte AKP’nin ampulüyle ışıldayan “YILIN BÜROKRATININ” gerçek yüzü budur!


Yaptıkları yapacaklarının teminatıdır.Bu yasa tasarısının amacı, kamu hizmeti yayın kurumu olması gereken TRT’yi bir ticarethaneye dönüştürmek; sayısız özel radyo ve televizyonların bir kopyasını üretip AKP'nin eline teslim etmektir.Bu tasarı, “izleyici” ve “dinleyici” olmaktan başka yayınla hiçbir ilişkisi olmamış kişilerin, bütün ömrünü yayıncılığa vermiş insanlara eksik ve çarpık bakışının ürünüdür.TRT, özerk ve tarafsız yayıncılık yapmalıdır. TRT, hükümetlerin propaganda aracı olmaktan kurtarılmalıdır. TRT yasası, öncelikle bunları hedeflemeli ve çalışanların, üniversitelerin, toplumun farklı kesimlerinin de katıldığı bir süreç sonunda hazırlanmalıdır.

Halkımıza sesleniyoruz:

Vergilerinizle yaşattığınız TRT’yi izlemeye devam edin ve TRT’de olan bitenlere seyirci kalmayın! TRT’ye ve emekçilerine sahip çıkın!

Milletvekillerine sesleniyoruz:

Önünüze gelen yasa tasarısı, bu ülkenin değerlerine, birikimlerine, belleğine karşı bir saldırıdır!

Bu tasarıya “HAYIR” deyin!

KESK Haber-Sen (Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası)

ALEVİ HABER AJANSI - 26 Mart 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.