Alanya'da "Aleviliğin dünü ve bugünü" tartışılıdı

Alanya'da "Aleviliğin dünü ve bugünü" tartışılıdı

Alanya'da "Aleviliğin dünü ve bugünü" tartışılıdı PİR Sultan Abdal Kültür Derneği Alanya Şubesi,...

A+A-

Alanya'da "Aleviliğin dünü ve bugünü" tartışılıdıAlanya'da "Aleviliğin dünü ve bugünü" tartışılıdı
 
PİR Sultan Abdal Kültür Derneği Alanya Şubesi, Maraş Katliamı'nın yıldönümü nedeniyle bir anma programı düzenledi. Program dahilinde “Alevilik nedir?” konulu bir de panel düzenlendi.

PİR Sultan Abdal Kültür Derneği Alanya Şubesi, Maraş Katliamı'nın yıldönümü nedeniyle bir anma programı düzenledi. Program dahilinde “Alevilik nedir?” konulu bir de panel düzenlendi. Pir Sultan Abdal Derneği Alanya Şubesi,  Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) konferans salonunda “Aleviliğin dünü ve bugünü” başlıklı bir panel düzenledi. Panelde konuşan Alevi Yazar Ali Aksüt, “İnsanlık var olup da çoğalmaya başladığı zaman toplum üzerinde dünya düzeni kurmak üzere eski nebiler peygamberler ilk öğretmen, sosyologlar ve toplum bilimciler olarak içinden çıktıkları toplumlara yön vermeye başladılar” dedi.

İlk müneccim yani kehanette bulunan Cebrail’in, Alevi öğretisinde büyük yerinin olduğunu söyleyen Aksüt, “İnsan ile tanrı arasında bağı kuran Cebrail’dir. Cebrail gerçekte insanın aklıdır. Tanrı ile hak ve insanın bağını kuran, Cebrail’in bugün günümüzde aldığı şekil, insan aklının insan terbiyesinin bulunduğu yoldur. 30 sayfalık ilk ilahi tanrı tarafından ona bahşedilmiştir. Ölümü tatmış, semaya çıkmış, semadan yeryüzüne dönen ilk insanlardandır. O güneş kahramanıdır. Güneş doğarken ölmüştür” şeklinde konuştu. “Kara kazanların yerine sevginin öne çıktığı, ibadetin rüşvet olacağı ancak gönülden ve içten yapılan ibadetin gerçek olacağı duygusu halk üzerinde telkin edilmeye başladı” diyen Aksüt, “Bunun sonucunda gizemcilik, yani Tanrı’yı sözde sevmek değil, özden ve içten sevmek duygusu öne çıkmıştır. Bilge insanların yorumladığı bir güzel Allah ortaya çıkmaya başlamıştır” dedi.

Panel sırasında ayrıca Maraş anması yapıldı. Sinevizyon gösterisi eşliğinde yapılan bu bölümde katılımcılara Maraş olayları anlatıldı.  

KAYNAK : YeniAlanya.com - 28 Aralık 2009

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.