Alevi açılımı: Madımak'ı kurcalamayın

Alevi açılımı: Madımak'ı kurcalamayın

Alevi açılımı: Madımak'ı kurcalamayın  İSTANBUL - Alevilerin “eşit yurttaşlık hakkı” taleplerini duymazdan gelen AKP'nin,...

A+A-

Alevi açılımı: Madımak'ı kurcalamayınAlevi açılımı: Madımak'ı kurcalamayın 

İSTANBUL - Alevilerin “eşit yurttaşlık hakkı” taleplerini duymazdan gelen AKP'nin, Alevi Çalıştayları yaparak 80 yıllık sorunlara köklü çözümler getirme iddiası da boş çıktı. 7. Alevi Çalıştayı'ndan sonra açıklama yapan Bakan Çelik, “Madımak'ı kurcalamayın” dedi.

AKP Hükümeti'nin Alevilerin sorunlarına çözüm getirme iddiasıyla düzenlediği Alevi Çalıştaylarının 7'ncisi Kızılcahamam'da yapılıyor. Son çalıştayın dün yapılan oturumunda, 35 kişinin diri diri yakıldığı Sivas Katliamı ile Madımak Oteli'nin müze yapılaması talepleri gündem maddesi olarak tartışıldı. Oturumun ikinci gününde tartışılan konular hakkında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Alevi Açılımından sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik, Madımak Oteli'nin müze, anıt, kültür merkezi, ya da park olarak değerlendirilmesi gibi farklı görüşler ortaya atıldığını belirtti.

Bakan Çelik'in, Sivas Katliamı ile ilgili değerlendirmesi Alevi açılımı hakkında ipuçları verdi. Sivas katliamının kurcalanmaması gerektiğini savunan Çelik, ne Sünnilerin ne Alevilerin olayda direkt dahli olmadığı, olayın bir provokasyon olduğu, olayı artık çok da kurcalamaya gerek olmadığı konusunda ortak bir görüş oluştuğunu ileri sürdü. Bakan Çelik, Madımak Oteli'nin yeniden dizayn edileceğini de belirtti. Bakan Çelik'in bu açıklamaları Alevilerin yıllardır yürüttüğü Madımak'ın müze yapılması talebinin karşılanmayacağı olarak yorumlandı.

Devlet Bakanı Faruk Çelik ve ekibi bugün gerçekleştirilecek son oturumdan sonra bir rapor hazırlayarak Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunacak. Demokratik Alevi Hareketi'nin yıllardır yürüttüğü ve “eşit yurttaşlık hakkı” olarak özetlenen taleplerin karşılanıp karşılanmayacağı Erdoğan raporu inceledikten sonra belli olacak.

Demokratik Alevi Hareketi, 8 Kasım 2008 Ankara'da ve 9 Kasım 2009 İstanbul'da yüzbinlerin katılımıyla mitingler düzenlemişti. Aleviler hükümetten, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Diyanetin dağıtılması, Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi ve Madımak Oteli'nin utanç müzesi yapılması gibi bir dizi temel talepte bulunmuştu.
 
Atılım - 30 Ocak 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.