Alevi açılımı ne doğurdu?

Alevi açılımı ne doğurdu?

Alevi açılımı ne doğurdu?Rıza Zelyut / GüneşAlevi toplumunun bir bölümünde umutlar yaratan Alevi çalıştaylar dizisi bitirildi....

A+A-

Alevi açılımı ne doğurdu?Alevi açılımı ne doğurdu?

Rıza Zelyut / Güneş

Alevi toplumunun bir bölümünde umutlar yaratan Alevi çalıştaylar dizisi bitirildi. Bir de rapor hazırlanıp Başbakan Erdoğan'a sunuldu. Çalıştaylara; Avrupa Alevi Birlikleri temsilcileri hiç davet edilmedi. Halbuki Alevilik dersleri ile ilgili olarak ciddi deneyimleri olan bir kuruluştu o taraf.

İçeriden ise, değişik katmanlara kapılar açılıyormuş gibi bir görüntü verildi. Lakin; çalıştaylar; Cem Vakfı, Ehlibeyt Vakfı gibi; toplumun bir bölümünü temsil eden oldukça tutucu bir kanat ile götürüldü.

Alevi çalıştaylarına damga vuran tutum ise; her toplantıya mutlaka Sünni kesimin Fethullahçı kanadından katı isimlerin çağrılması oldu. Mümtazer Türköne, Nevzat Tarhan gibi sicilli Alevi düşmanları karşı tarafta konuşlandırıldı.

Açılımın; bu ekiple bir sonuç yaratamayacağını bildiğim için ilk toplantıya çağrılmama karşın; katılmadım. Çünkü; en sonunda dolgu maddesi yapılacağımı biliyordum.

***

Lakin; kendisini göstermeye çok meraklı bazı dernek ve vakıf yöneticileri ile birkaç dede koştura koştura gittiler. Bunların yanında Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Ali Balkız da bulunuyordu. Bakın; bu çalıştaylardan çıkan sonucu Sayın Balkız nasıl özetlemiş: 'Alevi Çalıştayı Ön Raporu bir asimilasyon belgesidir. Bu belgeyi olumlu bulanlar bizden değildir. AKP bizim üzerimizden kendi emellerini gerçekleştirme çabası içerisindedir.'

Yukarıda dedikleri doğru da çalıştaya koştura koştura giden o değil miydi? Yetmedi: ABF Başkanı Balkız, 7 Aralık 2009'da Fethullahçı örgütün gazetesi Zaman'da çıkan açıklamasında Alevi çalıştayları ile ilgili olarak ne demiş: 'Değil Türkiye'nin, Türklüğün tarihinde ilk defa bir hükümet çıktı; 'Ey Aleviler sorunlarınız nedir?' diye soruyor. Bunu önemsemek lazım.'

Görüyorsunuz ki; ABF Başkanı; dün önemsediği ve bir ilk sandığı bu görüşmeleri bugün bir ihanet gibi kötülemeye çabalıyor.

Peki Ali Balkız, Taraf gibi, Zaman gibi malum gazetelere neden çıkartılmıştı? Parti kurdurulması için. Hatta suikaste uğratılacaklar arasına adı ilave edilerek mazlum gösterilmek için. Alevi toplumu, bu oyunu görüp Alevi Partisi kurma bölücülüğüne karşı çıkınca Bay Balkız birdenbire açılım/çalıştay karşıtı haline geliverdi.

Başbakan Erdoğan, AKP'li kadınlara hitap ederken, 'Sünnilerin de sorunları var!' deyip Alevi sorunlarından söz edenlere dolaylı yoldan 'Haydi işinize!' demişken; Arif Sağ gibi bazı arkadaşların hala bir koyundan ikinci post çıkarmaya kalkışmasını da tebessümle karşılıyorum. Alevi toplumunu temsil eder gibi görüntü verenlere de özellikle ilkeli olmalarını tavsiye ediyorum: Sivas yangınından açılım çıkmaz, efendiler.

Güneş - 15 Şubat 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.