Alevi açılımı olumlu ama bizi resmi olarak tanıyın

Alevi açılımı olumlu ama bizi resmi olarak tanıyın

Alevi açılımı olumlu ama bizi resmi olarak tanıyın  Meclis Başkanlığı’na taleplerini içeren bir rapor sunan Alevi Bektaşi Federasyonu, cemevlerine...

A+A-

Alevi açılımı olumlu ama bizi resmi olarak tanıyın 

Meclis Başkanlığı’na taleplerini içeren bir rapor sunan Alevi Bektaşi Federasyonu, cemevlerine yasal statü isterken cemevlerinin camilere karşı alternatif olarak sunulmasına da karşı çıktılar.

ALEVİ dernekleri TBMM Başkanı Köksal Toptan’a sorunlarıyla ilgili sundukları raporda taleplerde bulundular. Hacıbektaş İlçesi’ndeki Hacıbektaş Dergahı’nın Bakanlar Kurulu kararıyla Alevi Bektaşi Federasyonu’na teslim edilmesi isteyen Aleviler bugüne kadar resmi olarak tanınmadıklarını belirterek ‘Devletin artık kendilerini resmen tanımasını’ talep ettiler. Önceki gün TBMM Başkanı Köksal Toptan’ı Meclis’teki makamında ziyaret eden 25 Alevi derneği Toptan’ın Alevilerin sorunlarının çözümü konusunda inisiyatif almasını, Meclis’i harekete geçirmesini isterken öte yandan taleplerini içeren bir de rapor sundu.

CEMEVİ CAMİNİN ALTERNATİFİ DEĞİL

CEMEVLERİNİN Alevilerin inanç merkezi olduğu görüşüne yer verilen raporda, ‘Alevilerin ibadet yeri olan cemevleri hiçbir inanç merkezine alternatif olmadığı gibi camilere de alternatif değildir’ denildi. Alevilerin bugüne kadar kendi imkanlarıyla Cemevi yapmaya çalıştıkları hatırlatılan raporda, cemevlerinin ibadet yeri olarak devlet tarafından yasal olarak kabul edilmesi, cemevleri için arsa tahsis edilmesi talepleri de yer aldı.

Maaşa hayır Cemevi masraflarına evet

ANKARA’DA bir araya gelyen Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi’ne bağlı Alevi Dedeleri, Hükümetin Alevi açılımını değerlendirdi. . Dedeler, kendilerine devlet tarafından maaş ödenmesine karşı çıkarak, Cemevlerinin tanınmasını ve masraflarının karşılanmasını istedi. Dedeler, bütünlük içinde verilecek kararları rapor halinde Hükümete gönderileceğini bildirdiler.

Toplantıda konuşma yapan Hacı Bektaş Veli Dernekleri Başkanı Tekin Özdil, Madımak Oteli’nin altındaki dükkanların alınmasının ve çiçekçi yapılmasının gündemde olduğunu hatırlattı. Kendilerinin talebinin Madımak Oteli’nin tamamen alınarak ibretlik bir müze yapılması olduğunu ifade eden Özdil, ‘Oteli biz de alabilirdik. Ama önemli olan, devletin oteli alarak ayıbını örtmesini ve özür dilemesidir’ dedi. Hükümetin açılımında en önemli konunu dedelere maaş verilmesi olduğunu söyleyen Özdil, dedelere maaşa konusunu da tartışmalı bir konu olduğunu belirterek prensip olarak maaş bağlanmasına karşı olduklarını açıkladı.

DERGAHI BiZE VERiN

ALEVİ Bektaşi Federasyonu tarafından hazırlanan raporda, Alevilerin öncelikle eşit yurttaşlık hakkı istediğine dikkat çekildi. Rapordaki talepler şöyle:

Hacıbektaş Veli Dergahı Alevi Bektaşi Federasyonu’na devredilsin.

Alevi Bektaşi Federasyonu Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararına çalışan kurum statüsü verilsin.

Alevi köylerine artık cami yapılmasın olanlar da cemevine dönüştürülsün

Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılsın ‘inanç vergisi’ getirilsin, gönüllülük esasına göre toplanan paraların inanç sahiplerinin kurumlarına aktarılsın.

Zorunlu din dersleri kaldırılsın, ilköğretim 6.sınıftan başlayarak dinler ve inançlar tarihi, sosyolojisini anlatan bir ders programı konusun

STAR - 30 Kasım 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.