Alevi açılımı sözde kaldı

Alevi açılımı sözde kaldı

Alevi açılımı sözde kaldıANKARA- AKP'nin Alevilerin sorunlarının çözümüne yönelik büyük açılım...

A+A-

Alevi açılımı sözde kaldıAlevi açılımı sözde kaldı

ANKARA- AKP'nin Alevilerin sorunlarının çözümüne yönelik büyük açılım projesi sözde kaldı.
 
Başbakan Erdoğan’ın bu konudaki danışmanı Reha Çamuroğlu’nun istifasından sonra, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu da, Alevilerin ibadet ettiği cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilemeyeceğini açıkladı.

Tunceli Bağımsız milletvekili Kamer Genç'in soru önergesini yanıtlayan Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, AKP'nin "Alevi açılımı" olarak sunduğu girişimin uygulamasının olanaklı olmadığını kabul etti. Yazıcıoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan (DİB) gelen cevap doğrultusunda verdiği yanıtta İslamın 14 asırlık tarihsel tecrübesinde cami ve mescitlerin belli bir mezhebin, meşrebin ya da inanç grubunun ibadet yeri olmadığını, camiye gelen, gelmeyen, namaz kılan, kılmayan bütün Müslümanların ortak mabedi olarak varlığını sürdüregeldiğini belirtti.

Yazıcıoğlu, "İslam tarihinin hiçbir döneminde kendisini İslam içinde görüp de camiye alternatif başka bir ibadethane kuran mezhep ve tarikat olmadığı gibi, tasavvufi adap ve erkânın yürütüldüğü mekanlar da hiçbir zaman caminin alternatifi bir ibadethane olarak algılanmamış ve isimlendirilmemiştir" dedi.

DEVRİM YASALARI'NA ATIF
 
Bakan Yazıcıoğlu ayrıca, DİB'in Kuruluş ve Görevleri hakkındaki yasa ile Tekke ve Zaviyelerin Kapatılmasına dair yasa ve Bazı Kisvelerin Giyilemeyeceğine dair kanun uyarınca cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesinin olanaksız olduğunu belirtti.

Önerge sahibi Tunceli bağımsız milletvekili Genç GAZETEPORT'a yaptığı açıklamada, Yazıcıoğlu'nun cevabını DİB'den gelen yazı doğrultusunda verdiğine dikkat çekti. Meclis'te Elektrik Piyasası Kanun tasarısı görüşmeleri sırasında "ücretsiz girilen ibadethanelerin aydınlatma giderlerinin DİB tarafından ödeneceğine" ilişkin yeni bir düzenleme yapıldığını, kendisinin de bunun üzerine "Cemevlerine de ücretsiz elektrik olacak mı?" diye sorduğunu anımsatan Genç, "O zaman Enerji Bakanı Hilmi Güler, 'Bunu ben bilmiyorum, Diyanet'e sormak lazım' demişti. Yani ulemaya soruyorlar. Bu önergeme de Bakan Yazıcıoğlu cevap vermek yerine Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığıyla yanıt veriyor. Hükümet bir nevi Şeyhülislam yaratıyor. Nasıl bir Türkiye istediğini de böylece ortaya koyuyor" dedi. Genç, Alevilerin cemevlerini hiçbir şekilde camilere alternatif olarak görmediklerini belirtti.

YUSUF SAHİCİ
GAZETEPORT / 14 Ağustos 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.