Alevi açılımı tutmuyor

Alevi açılımı tutmuyor

Alevi açılımı tutmuyorAKP’nin İzmir İl Başkanı’nın Erdoğan’ın İzmir ziyaretinde dedeler de dahil olmak üzere bir çok...

A+A-

Alevi açılımı tutmuyorAlevi açılımı tutmuyor

AKP’nin İzmir İl Başkanı’nın Erdoğan’ın İzmir ziyaretinde dedeler de dahil olmak üzere bir çok Aleviye “ampül rozeti” takacağını açıklaması Aleviler’den tepki gördü. Bir Alevi derneği temsilcisi, AKP’ye gideceklerin “düşkün” olduğunu söyledi.

AKP’nin Alevileri asimile etmeye yönelik girişimlerinin Alevilerde yarattığı öfke, normalde düzene yakınlığıyla bilinen, Alevileri sağcı iktidarlarla barıştırma çabası içinde olan Cem Vakfı gibi Alevi örgütlerini dahi AKP karşıtı bir duruşa zorluyor.

AKP İzmir İl Başkanı’nın Pazar günü İzmir'e gelecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın törende başta Alevi dedeleri olmak üzere yüzlerce Aleviye AKP rozeti takacağını açıklaması tepkilere neden oldu. Bir açıklama yapan Alevi Vakıfları Federasyonu onursal Başkanı İzzettin Doğan AKP’ye geçmeye hazırlanan Aleviler için “Bunlar halkın gözünde itibarı olmayan çıkarcı kişiler” derken, başka bir dernek temsilcisinden AKP’ye giden Alevilerin ‘düşkün’ olduğu açıklaması geldi.

“Aleviler şirinlik muskalarından bıktı”

AKP İzmir İl Başkanı Aydın Şengül 9 Mart Pazar günü İzmir’e gelecek olan Başbakan Erdoğan'ın Halkapınar Spor Salonu’nda düzenlenecek törende başta Alevi dedeleri olmak üzere yüzlerce Aleviye AKP rozeti takacağını açıkladı. Cem Vakfı Genel Başkanı ve Alevi Vakıfları Federasyonu onursal başkanı Doğan da bir açıklama yaparak, AKP’ye geçmeye hazırlanan Alevilere yönelik “Bunlar halkın gözünde itibarı olmayan çıkarcı kişiler. AKP yerel seçim öncesi Alevilere şirin görünmeye çalışıyor. Aleviler bu şirinlik muskalarından bıktı” dedi.

Doğan geçen ay AKP tarafından düzenlenen, Alevilerin büyük bir kesiminin tepki gösterdiği, küçük bir kesiminin ise katıldığı iftar yemeğine ilişkin olarak da, AKP ile Aleviler arasında bir yakınlaşma olmadığını, Başbakan Erdoğan'ın iftarda söylediği “biz kardeşiz” sözünü kendilerinin bin yıldır dile getirdiklerini belirtti.

“Halkın gözünde itibarı olmayan çıkarcı kişiler”

Doğan’ın açıklamasında, “AKP Alevi açılımından söz etti. Ancak bu açılımın ne olduğunu sır gibi sakladılar. Çünkü böyle bir açılımları yok, varmış gibi gösteriyorlar. Bu açıklama olmadığı sürece AKP Alevilerin kendisine yaklaşmasını beklemesin” sözlerine yer vermesi ise, Alevilerin bir kesiminin halen AKP’den “samimi bir beklenti” içersinde olduğunu göstermesi açısından ilginç bulundu. Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: “AKP Alevilere koalisyon hükümetleri döneminde yapılanların binde birini yapmadı. Bu nedenle sempatiyi hak etmiyor. Alevileri eşit yurttaş statüsüne sokma çabaları yok. Yerel seçimde alevilerden oy alabilmek için şirin görünmeye çalışıyorlar. Aleviler bu şirinlik muskalarından bıktı. Doğru, dürüst hizmet yapsınlar. Sadece Sünni İslama hizmet etmesinler, laik demokratik cumhuriyete gölge düşürmesinler. Alevilere bütçeden gerekli payı versinler. Bunu yapmadıkları sürece sempati beklemesinler. İzmir’de AKP'ye geçmeye hazırlananlar, halkın gözünde itibarı olmayan çıkarcı kişiler. Birkaç kişinin AKP’den sağlamayı umduğu çıkarlar, tüm cemaati bağlamaz.”

“AKP’ye katılacak olanları, dernekten ihraç edeceğim”

Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği İzmir Konak Şube Başkanı Hüseyin Çiçek de, AKP İl Başkanı’nın söylediklerine tepki göstererek “AKP ile işimiz olmaz. Geçecek olanları da kınıyoruz. Derneğimizin üyelerinden AKP’ye katılacak olanları, dernekten ihraç edeceğim” açıklamasında bulundu. Derneğin, İzmir Buca Şubesi Başkanı Yazgülü Ağırgöl ise, AKP’ye giden Alevilerin ‘düşkün’ olduğunu söyledi ve “Aklı başında olan hiçbir Alevi bu oyuna gelmez” dedi.

AKP İzmir İl Başkanı Aydın Şengül’ün Başbakan Erdoğan'ın İzmir ziyaretinde, “Alevi dedeleri başta olmak üzere yüzlerce Alevinin ampul rozeti takacağını” söylemesinin, AKP’nin Reha Çamuroğlu nezdinde yürütülen “Alevi açılımı” tartışmalarını tekrar gündeme getirmesi bekleniyor.
   
HABER MERKEZİ
14 Şubat 2008 Perşembe

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.