Alevi Açılımına Ödenek Örtüsü

Alevi Açılımına Ödenek Örtüsü

Alevi Açılımına Ödenek ÖrtüsüBir süredir “Alevi açılımı” adı altında Alevilerle dirsek temasına geçen...

A+A-

Alevi Açılımına Ödenek ÖrtüsüAlevi Açılımına Ödenek Örtüsü

Bir süredir “Alevi açılımı” adı altında Alevilerle dirsek temasına geçen Başbakan Erdoğan, Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan ile İstanbul’da bir araya geldi. Görüşmeye Devlet Bakanları Sait Yazıcıoğlu ve Mehmet Aydın da katıldı ...

Alevi Bektaşi Federasyonu’nun öncülüğünde 100 bin kişinin üzerinde bir kalabalıkla 9 Kasım’da Ankara’da bir araya gelen Aleviler, AKP hükümetinin de ilgi odağı haline geldi. Bir süre önce cem evlerinin yasal statüye kavuşturulması ve Sivas Katliamı’nın  yaşandığı Madımak Oteli’nin  kamulaştırılması gibi taleplere sıcak bakan Başbakan Erdoğan Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan ile Dolmabahçe sarayındaki odasında görüştü.  Prof. Dr. İzzettin Doğan, Alevilerin 9 Kasım mitingine katılmayıp mitingi de “Marksistlerin mitingi” diye nitelendiği için Alevilerin tepkisini çeken bir isim. Ayrıca Alevi Bektaşi Federasyonu’nun başbakanlıktan görüşme talep ettiği 14 Kasım tarihli dilekçesine de henüz bir cevap verilmiş değil. Başbakan Erdoğan’ın Alevi milletvekili Reha Çamuoğlu ile de görüşme öncesi bir araya geldiği bildiriliyor.

DOĞAN MEMNUN

Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dolmabahçe’de yapacağı görüşmeden önce yaptığı açıklamada, “Başbakan’ın girişiminin memnuniyet verici olduğunu” söyledi.

Doğan şöyle konuştu: Başbakan Alevi taleplerini ve Alevileri 6,5 yıldır görmezden geldi. Ama bu son 2 gün içerisinde önemli bir gelişme oldu. Sayın Başbakan’ın kendi inisiyatifi ile bizlerle görüşmek istediğini söylediler. Ülkenin Başbakanıdır, biz de memnuniyetle tabi biz zaten bu ülkede sorunların barış yoluyla çözülmesini istiyoruz”.

Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, görüşmeye kimlerin katılacağı hakkında şunları söyledi. “Başbakan’ın dışında Sayın Mehmet Aydın olacak (yani Din İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanlığı yapmış, kendisiyle de daha önce görüşmüştük bu sorunları. Çok yüzeysel kalmıştı. Belki de yeterince bir yetkiyle donatılmamış olduğu içindi.) Yine Eski Diyanet İşleri Başkanı ve halen Devlet Bakanı olan sayın Prof. Dr. Sait Yazıcıoğlu da bulunacak.

Sayın Yazıcıoğlu Diyanet’i iyi bilen birisi ve din hizmetlerinin Türkiye’de yürümesini, ne kadar iyi ya da kötü yürüdüğünü bilen birisi. Nasıl daha iyileştirilebilirin cevaplarını sürekli arayan bir kişi. Bir aralık sayın Vecdi Gönül’ün de ismi geçmişti. Yani 4 sayın bakan ve Başbakan’la yarın kendisinin ofisinde bir araya geleceğiz 16.30’da. Ümit ediyorum ki kendileri de hazırlıklı gelmişlerdir ve orada çalışmanın da ötesinde, bir müzakereye girmek ve en azından ciddi bazı adımların atılmasını sağlamak için çok uygun bir zemin olduğu kanısındayım. “

Hükümetin yapmış olduğu bu çağrıda çok geç kalındığını, ancak AB ve Amerika’dan uyarı gelmeden böyle bir girişimin başlatılmış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Doğan, görüşme sonucunda taahhüde varacak ölçüde önemli gelişmelerin de yaşanabileceği bir ortamın oluşacağının da altını çizdi.

***

Erdoğan Alevilerle görüşmüyor

Başbakan Erdoğan Alevilerle değil, Alevilerin yumuşak karnıyla görüşüyor. Biz 14 Kasım’dan bu yana görüşmek için bekliyoruz.  Erdoğan ise bizimle görüşme yerine, yüz binden fazla insanı bir araya getiren bir meşru federasyonla görüşme yerine zikrine ve fikrine yakınlık duyduğu biri ile görüşüyor. Bizim 9 Kasım mitingimize gelmeyen, yani bütün Alevilerle birlikte olmaktan kaçan bir örgütün yöneticileriyle görüşmek Alevilerle görüşmek değildir. Kaldı ki Cem Vakfı’nın tabanı da bizim mitingimize geldi. Destek verdi. Biz bu görüşmenin altında başka şeyler olduğunu biliyoruz.

Bu buluşmada muhtemelen para gündeme gelecek. Para ve örtülü ödenek yerel seçime yönelik olarak kullanılabilir. Başbakan Alevilerle görüşmüyor. Yerel seçim öncesi yerel seçim yatırımı yapıyor. Cem Vakfı Başkanı Sayın İzzettin Doğan geçen genel seçimlerde MHP’ye ve CHP’ye oy verin çağrısı yapmıştı. Bu görüşmeden sonra bakalım kime oy verin çağrısı yapacak…”

BİRGÜN - 7 Aralık 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.