Alevi açılımında nereye gelindi?

Alevi açılımında nereye gelindi?

Alevi açılımında nereye gelindi?Alevi açılımını ilk dile getiren AK Parti'nin Alevi kökenli milletvekili Reha Çamuroğlu oldu....

A+A-

Alevi açılımında nereye gelindi?Alevi açılımında nereye gelindi?

Alevi açılımını ilk dile getiren AK Parti'nin Alevi kökenli milletvekili Reha Çamuroğlu oldu. Açılımla ilgili yapılan altı çalıştay sonunda yol haritası belirlenecek. İşte Alevi açılımında gelinen nokta...

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 14 yıl sonra Tunceli'yi ziyaret eden ilk cumhurbaşkanı olması Alevi açılımını yeniden gündeme getirdi.

Hükümetin Alevi açılımını ilk dile getiren, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Alevi kökenli İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu oldu.

Çamuroğlu, 24 Kasım 2007’de yaptığı açıklamada hükümetin, Alevilere karşı yeni bir açılım hazırlığı içinde olduğunu ve iki sene içinde Alevilere yönelik çok 'olgun' adımların atılacağını söyledi.

Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu ve Çamuroğlu'nun inisiyatifinde hazırlıklar sürdü. Açılımla ilgili yapılacaklar konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı’nda Alevilerle ilgili bir birimin kurulması, Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi, Alevi dedelerinin sosyal statüye kavuşturulması, maaş bağlanması, zorunlu din dersinin kaldırılması, okul kitaplarında Alevilerle ilgili düzenlemeler yapılması gibi girişimlerin olduğu belirtildi.

Açılımın ilk ayağı olarak Muharrem ayında iftar yemeği düzenlendi. İftar yemeğine Başbakan Tayyip Erdoğan, bakanlar ve çok sayıda milletvekili de katıldı.

Başbakan yaptığı konuşmada sık sık Hazret-i Ali, Pir Sultan Abdal ve Hacı Bektaş'ın sözlerinden alıntılar yaptı. Türkiye'ye gücünü veren "renklerin zenginliğini" eksitilmeden yola devam edeceklerini söyledi.

ÇAMUROĞLU İSTİFA ETTİ

Ancak atılan ilk adımın devamı gelmedi. AK Parti’nin “Alevi Açılımı” girişiminin mimarı olan Çamuroğlu, Erdoğan’ın danışmanlığından istifa etti.

Çamuroğlu, istifasıyla ilgili yaptığı açıklamada "Yakından izlediğimiz Alevi açılımı tartışmaları sürecinde elbette ki bir Başbakan Yardımcımız ve partimizden bazı milletvekillerinin süreç ve şahsımız aleyhine açıklamaları bizi rahatsız etmiştir. Ayrıca, görevleri din işleri ve din hizmetleri olan bazı bürokratlarımızın adeta acele ve heyecanla sürmekte olan bir siyasi tartışmada kesin tavırlar geliştirmeleri bizi düşündürmüştür” dedi.

ATILACAK ADIMLARI ÇALIŞTAY BELİRLEYECEK

Alevilerin taleplerinin belirlenip, bu çerçevede atılacak adımların hayata geçirilmesi amacıyla Alevi Çalıştayları düzenlendi

Haziran 2009’da düzenlenen 1. Alevi Çalıştayı’nda Devlet Bakanı Faruk Çelik, 40’ın üzerinde Alevi-Bektaşi örgütü temsilcisiyle biraraya geldi, talep ve önerileri dinledi.

Çelik, çalıştayda yaptığı konuşmada, Alevilerin pek çok sorununun karşılıklı önyargılar ve ihmaller nedeniyle çözümsüz kaldığını vurgulayarak, "Bu sorunlar her ne kadar Alevi topluluğunu ilgilendirir gibi görünse de sonuçta hepimizin ortak sorunlarıdır" dedi.

Hükümetin konuya siyaset ve partilerüstü bir tavırla yaklaştığını kaydeden Çelik, çözüm bulunması konusunda da inisiyatif kullanma kararlılığında olduklarını belirtti. Alevi topluluğun sorunlarının politik çıkarlara alet edilmesinin tehlikesine dikkat çeken Çelik, bu toplantı sonrasında sağlam ve tam okunabilir bir Alevi fotoğrafına ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.

Çalıştay’ın ikincisi Temmuz, üçüncüsü Ağustos, dördüncüsü de Eylül ayında yapıldı. Çalıştay’ın 5. oturumu, 11 Kasım'da İstanbul'da yapılacak.

Aralık ayında yapılacak son toplantının ardından hazırlanacak rapor, hükümete sunulacak. Rapor Alevi Açılımı konusunda hükümetin 2010 yılında atacağı adımlara da yol gösterecek.

NTV - 05 Kasım 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.