Alevî açılımının yol haritası 7. çalıştayda belli olacak

Alevî açılımının yol haritası 7. çalıştayda belli olacak

Alevî açılımının yol haritası 7. çalıştayda belli olacak Alevi açılımında bugüne kadar gerçekleşen 4 çalıştayın...

A+A-

Alevî açılımının yol haritası 7. çalıştayda belli olacak Alevî açılımının yol haritası 7. çalıştayda belli olacak

Alevi açılımında bugüne kadar gerçekleşen 4 çalıştayın yapılmasında önemli destekler veren Devlet Bakanı Faruk Çelik, nihai esasların 7. Alevi Çalıştayı'nda ortaya çıkacağını belirtti.

Bursa medyasında görev yapan köşe yazarlarıyla kahvaltılı basın toplantısı gerçekleştiren Bakan Çelik, 'Alevi açılımı' ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Faruk Çelik, "Devlet bakanı olarak göreve geldiğimden bu yana, Alevi açılımıyla ilgili 4 çalıştay gerçekleştirdik. Bu çalıştaylarda; Alevi dünyasının kanaat önderleri, bu konuda bilgi-fikir sahibi olan kişiler, kurum ve kuruluş temsilcileri ve sivil toplum örgütleriyle gün boyu süren toplantılar yaptık. 5. toplantımızı 11 Kasım'da, 6.sını da aralık ayının ilk haftasında gerçekleştireceğiz. 7. çalıştayda ise tüm Alevi temsilcilerini ve ilgili kişileri, nihai bir yol haritası çizme noktasında, yerleşimden uzak bir mekânda toplayacağız. 4-5 gün boyunca enine boyuna bu meseleyi, 6 çalıştayda geldiğimiz noktayı da dikkate alarak, nerede ve ne zaman başlayıp neticelendireceğimiz noktasında tartışacağız. 7. çalıştayın sonunda, kesin çözüm önerilerini kamuoyuyla paylaşacağız." diye konuştu.

'ÇÖZÜME İLK KEZ BU KADAR YAKINIZ'

Alevi meselesinin 1400-1500 yıllık bir konu olduğunu, bu meseleye birden çözüm bulmanın mümkün olmadığını vurgulayan Çelik, devletin Alevi topluluklarıyla ilk kez bu boyutta bir araya geldiğinin ve çözüme ilk kez bu kadar yakın olunduğunun altını çizdi. Çelik, "Olayı bütünüyle ortaya koymadan yapılabilecek bir çalışmanın politik olduğu inancındayız. Alevi kesiminde, olayın ciddi bir şekilde ele alındığı ve girişimlerin siyasî bir amaca dönük olmadığı kanısı iyiden iyiye oturmaya başladı. Bu konuda ciddi bir beklenti içerisindeler." dedi. "Yaptığımız çalışmaların hiçbir faydası olmasa bile, bir faydası şu olacak; devlet, Alevi meselesinde bütün kesimlerin görüşlerini ilk kez arşivine koymuş olacak." diyen Bakan Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: "Devletin Alevi toplumuyla ilk kez bu boyutta bir araya geldiğini söyleyebiliriz. İnşallah beklentilerin her gün biraz daha teyit edildiği bu gidişat olumlu şekilde sonuçlanır da kaşınmaya müsait bir yara tedavi edilmiş olur. Toplumun huzuru ve barışı anlamında beklentileri olanların yüzünü kara çıkarmayacağız."

Bakan Çelik, basın toplantısında yakın zamanda çıkması planlanan 'Diyanet Teşkilat Yasası'na da değindi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Cumhuriyet'in kuruluşunda en önemli 3 kurum arasında yer aldığını hatırlatan Çelik, bugün 103 bin personeliyle Türkiye'nin en ücra köşesine ulaşan teşkilatın daha işlevsel ve verimli hale getirilmesi için Diyanet Teşkilatı Yasası hazırladıklarını, taslak aşamasındaki çalışmanın önümüzdeki günlerde tartışılarak Bakanlar Kurulu önüne geleceğini ve kanunlaşacağını bildirdi.

ZAMAN - 12.10.2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.