'Alevi atamak lütuf mu?'

'Alevi atamak lütuf mu?'

'Alevi atamak lütuf mu?'PSAKD Başkanı Fevzi Gümüş, Gül’ü atamalarında eşit yurttaşlık ilkesini gözetmeye çağırdı.Gül’ün...

A+A-

'Alevi atamak lütuf mu?''Alevi atamak lütuf mu?'

PSAKD Başkanı Fevzi Gümüş, Gül’ü atamalarında eşit yurttaşlık ilkesini gözetmeye çağırdı.

Gül’ün “Alevi rektör de atadım” sözlerinin toplumun bir kesimine lütufkâr bir mantıkla yaklaştığının göstergesi olduğunu belirten Gümüş, Alevi inanç ve öğretisine mensubiyeti bilinen kişilerin, kamudaki belli mevki ve makamlardan uzak tutulduğunu söyledi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “Alevi rektör de atadım” sözlerine tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanlığı makamının yurttaşlar arasında ayrımcı bir tutum sergilememesi gerektiğini vurgulayan Gümüş şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı’nın yurttaşlarının bir bölümüne inançlarından dolayı lütufkâr bir mantıkla yaklaşması kabul edilebilir bir tutum değildir. Lütufkâr yaklaşım, demokrasi ve temsil edilen makamın değeri dikkate alındığında, söylenen sözün tarifi nasıl yapılabilir? Bu makamın bir gereği olarak Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın yurttaşları arasında ayrımcılık yapan bir tutumu ima dahi etmesi hiçbir şekilde açıklanamaz.”

Alevi yurttaşların devletin birçok kurum ve kuruluşunda gereğince görevlendirilmediğini, çoğu kez askeri ve sivil bürokraside yüksek bürokrat görevleriyle istihdam ettirilmediğinin herkesçe bilindiğini belirten Gümüş, emniyet müdürlüklerine, valiliklere, diğer yüksek bürokratik makam ve mevkilerde Alevi inanç ve öğretisine mensubiyeti bilinen kişilerin, liyakatı ve mesleğin gerektirdiği niteliği taşımasına karşın, bu mevki ve makamlardan uzak tutulduğunu söyledi.

Gümüş açıklamasında şu görüşlere yer verdi; “Sözü edilen hakkaniyetsiz, hukuksuz ve önyargılar sebebi ile birçok yurttaşımızın hak ettiği mevki ve makamlardan uzak tutularak mağdur edildiği gerçeği karşısında Sayın Cumhurbaşkanı’nı eşit yurttaşlığı esas almaya davet ediyoruz.”

Mehmet MENEKŞE / CUMHURİYET - 11 Kasım 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.