Alevi Bektaşi Federasyonu üyeleri, miting için bildiri dağıttı

Alevi Bektaşi Federasyonu üyeleri, miting için bildiri dağıttı

Alevi Bektaşi Federasyonu üyeleri, miting için bildiri dağıttıKadıköy’de 8 Kasım’da miting düzenlemeye hazırlanan Alevi...

A+A-

Alevi Bektaşi Federasyonu üyeleri, miting için bildiri dağıttıAlevi Bektaşi Federasyonu üyeleri, miting için bildiri dağıttı

Kadıköy’de 8 Kasım’da miting düzenlemeye hazırlanan Alevi Bektaşi Federasyonu üyeleri, İstiklal Caddesi’nde bildiri dağıttı. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, cemevlerinin imar yasasında yerinin olmadığını söyleyerek, “Cemevi diye bir yer yok’ diyen Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri Cumhurbaşkanı hakkında yarın suç duyurusunda bulunursa şaşırmayacağız.” dedi.

Taksim Meydanı’nda toplanan federasyon üyeleri, ‘Eşit Yurttaşlık hakkı için İstanbul’da buluşuyoruz’ yazılı pankart açtı. Burada bir basın açıklaması yapan Ali Balkız, “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tunceli ziyareti sırasında cemevini de ziyaret etti. Hoş geldiler, sefalar getirdiler. Sağ olsunlar. Cumhurbaşkanımız herhalde şunu biliyordur; geldiği o yerin imar yasasında yeri yoktur. Vicdanımızda, kendi gerçeğimizde var. Ama yasalar karşısında, resmiyette yok. Cumhurbaşkanı aslında yasa dışı bir yere gelmiştir. ‘Cemevi diye bir yer yok’ diyen Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri Cumhurbaşkanı hakkında yarın suç duyurusunda bulunursa şaşırmayacağız.” diye konuştu.

‘Cemevleri ibadethanelerimizdir’, ‘Madımak müze olacak’ yazılı dövizler taşıyan grup, ‘Eşit yurttaşlık, eşi hak’, ‘Alevi kültürü yasaklanamaz’ diye slogan atıldı. DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün’ün de katıldığı topluluk daha sonra İstiklal Caddesi’nde mitinge çağrı bildirileri dağıttı.

Sondakika - CHA - 6 Kasım 2009

ALEVİLER 8 KASIM'DA MİTİNG YAPACAK

Alevi Bektaşi Federasyonu, 8 Kasım'da Kadıköy'de düzenleyecekleri miting için Taksim meydanında toplanarak eylem yaptı.

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Tunceli gezisinde cemevini ziyaret etmesinden memnun olduklarını ancak Abdullah Gül'ün gittiği cemevinin imar planının olmadığını bu yüzden Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını merak ettiklerini söyledi.

Alevi açılımı ve zorunlu din derslerinin kaldırılması için 8 Kasım 2009 Pazar günü İstanbul Kadıköy'deki mitingi duyurmak için Taksim meydanında toplanan Alevi Bektaşi Federasyonu üyeleri bildiri dağıttı.

"Biz Aleviler Eşit Yurttaşlık Hakkı İçin İstanbul'da Buluşuyoruz" yazılı pankart açan grup "Zorunlu Din Dersi Kaldırılsın", "Diyanet İşleri Başkanlığı Kapatılsın" şeklinde sloganlar attı. Yaklaşık 80 kişinin katıldığı eylemde Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız bir basın açıklaması yaptı.

Balkız yaptığı açıklamada, "9 Kasım 2008 tarihinde, insani, ahlaki ve meşru ve haklı taleplerimizi dile getirmek için Ankara Sıhhiye meydanında toplanmıştık. Aradan geçen bu bir yıllık süre içinde somutta hiçbir kazanım elde edemedik. AKP Hükümetinin " Alevi Açılımı" diye bilinen çalıştaylar çizelgesini önemsiyor, görmezden gelmiyoruz. Böyle düşündüğümüz için de bu çalışmaya katıldık. 35 Alevi kurumunun temsilcisi olarak ortaklaştırdığımız taleplerimizi sayın bakan Faruk Çelik'e sunduk. Bu olgu bir yana; Cemevleri ve Zorunlu din dersleriyle ilgili olarak, AİHM, Danıştay ve Bölge İdare Mahkemelerinin verdikleri kararlar da Hükümetin masasında durmaktadır. Mahkeme kararlarını yok saymak, uygulamamak anayasal bir suçtur. Tıpkı 'Laikliğe karşı mücadelenin odağı olmak' gibi bir suçtur bu" dedi.

Balkız, basın açıklamasından sonra yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Tunceli gezisinde cemevini ziyaret etmesinden memnun olduklarını ancak Abdullah Gül'ün gittiği cemevinin imar planının olmadığını, kaçak olduğunu bu yüzden Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını merak ettiklerini söyledi.

Grup açıklamanın ardından 8 Kasım'daki mitingin duyurmak için İstiklal Caddesi'nde bildiri dağıttı.

(Haber: Ümit TÜRK İSTANBUL / DHA) - 06 Kasım 2009 Cuma

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.