Alevi Bektaşi Federasyonunda, "Nasıl Anayasa istiyoruz" sempozyumu

Alevi Bektaşi Federasyonunda, "Nasıl Anayasa istiyoruz" sempozyumu

Alevi Bektaşi Federasyonunda, "Nasıl Anayasa istiyoruz" sempozyumuAlevi Bektaşi Federasyonu tarafından ''Nasıl Bir Anayasa İstiyoruz''...

A+A-

Alevi Bektaşi Federasyonunda, "Nasıl Anayasa istiyoruz" sempozyumuAlevi Bektaşi Federasyonunda, "Nasıl Anayasa istiyoruz" sempozyumu

Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından ''Nasıl Bir Anayasa İstiyoruz'' konulu sempozyum düzenlendi.
     
Eski İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfında düzenlenen sempozyumda yaptığı konuşmada, anayasaların toplum kurguları olduğunu belirterek, Türkiye'de kurgulanmaya çalışılan yeni anayasanın insan odaklı olması gerektiğini söyledi.
     

Hazırlıkları devam eden anayasanın, bireyin maddi ve manevi varlığını geliştirebilmesini sağlayacak, hak ve özgürlüklerinin kısıtlanmadığı ve kendi kaderini tayin edebildiği bir toplumsal uzlaşma metni olması gerektiğini ifade eden Sayman, şöyle devam etti:
     
''Ayrıca yeni anayasada bireyin farklılıkları korunmalı. Egemenlik ise bireylerin toplumsallaşmış egemenliği olmalı. Hak ve özgürlükler sınırlandırılmamalı, kaldırılmamalıdır. Çünkü özgürlükler bireylerin kendi kaderini tayin etme araçlarıdır. Buna kimse karışmamalıdır. Haklar ise bireyin maddi ve manevi varlığını geliştirmesi için giderilen ihtiyaçlarıdır.
     
Öte yandan anayasa, tüm farklılıkların bir arada, eşit ve özgürce yaşamasını sağlamalıdır. Özgürlüklüklere bir başkasının özgürlüğünü ortadan kaldırma konusunda açık bir tehdit oluşturmadıkça müeyyide uygulanamaz.'' Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar da anayasaların yenilenmesinin toplumların yeni bir başlangıç yapma isteğinin bir ifadesi olduğunu dile getirdi.
     
Türkiye'de toplumun çoğunluğunun demokrasi ve özgürlükler açısından yeni bir anayasa istediğini belirten Sancar, ancak yapılan çalışmanın yeni ve sivil bir anayasa hazırlığı olmadığını, sadece bazı konularda yeni düzenlemeler yapılmasının öngörüldüğünü öne sürdü.
     
MİLLİYET - 06 Ekim 2007 Cumartesi

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.