Alevi Bektaşi Federasyonundan, devlet çatısı altına girmeye tepki

Alevi Bektaşi Federasyonundan, devlet çatısı altına girmeye tepki

Alevi Bektaşi Federasyonundan, devlet çatısı altına girmeye tepki       Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) MYK Üyesi Murtaza...

A+A-

Alevi Bektaşi Federasyonundan, devlet çatısı altına girmeye tepki Alevi Bektaşi Federasyonundan, devlet çatısı altına girmeye tepki
     
Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) MYK Üyesi Murtaza Demir, Alevileri devlet çatısına alıp maaşlı memur haline getirmenin laiklik, aleviliğin geleneği ve inançsal açıdan yanlış olduğunu söyledi.
     
Demir, Mülkiyeliler Birliği’nde düzenlenen basın toplantısında, Aleviliğin "geleneksel, orijinal, ecdattan devralınan" biçiminin değiştirilmeye çalışıldığını, Sünniliğe benzetilmek istendiğini iddia etti. "Hükümetin ’yapay bir alevi örgütlenmesi’ çabası başlattığını ileri süren Demir, "Biz bunları çok gördük. Ecdadımız bu ihanetlerin çok daha kapsamlılarını daha ağır olanlarını yaşadı" dedi.

"Alevi dedelerine maaş ödenmesi" yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, Demir, Türkiye’nin laik bir devlet olduğunu belirterek, "Devletin Sünni İslama kaynak aktarması nasıl laiklik açısından doğru değilse, Alevileri de bu biçimde devlet çatısına almak maaşlı memur haline getirmek, devletin öngördüğü bir dini inanç biçiminde onların inançlarını yapagelmelerini savunmak da doğru değildir. Buna karşı çıkmaktayız, Bu, laiklik, aleviliğin geleneği ve inançsal açıdan yanlıştır" diye konuştu.
     
ABF MYK üyesi Ali Balkız ise "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Muharrem ayında Alevilere iftar yemeği vereceği" yönündeki haberlere değindi.
     
Alevilerin, her Muharrem ayında Hz. Hüseyin ve yakınlarını anmak, onların çektiği acıları anlamak için 12-15 gün oruç tuttuklarını ve bunu bir yas olarak gördüklerini belirten Balkız, "Muharrem orucunu iftar yemeğine benzetmek Aleviliği Sünniliğe benzetmek çabasının bir verisidir. Aleviler böyle bir şovun içinde olmayacaktır."

24.11.2007 - MİLLİYET

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.