Alevi-Bektaşi İnanç Önderlerinden Kamuoyuna Zorunlu Açıklama

Alevi-Bektaşi İnanç Önderlerinden Kamuoyuna Zorunlu Açıklama

ALEVİ-BEKTAŞİ İNANÇ ÖNDERLERİNDEN KAMUOYUNA ZORUNLU AÇIKLAMAAlevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK)...

A+A-

Alevi-Bektaşi İnanç Önderlerinden Kamuoyuna Zorunlu AçıklamaALEVİ-BEKTAŞİ İNANÇ ÖNDERLERİNDEN KAMUOYUNA ZORUNLU AÇIKLAMA

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) tüm Alevi Dernek, Dergah, Ocak ve vakıflarında hizmet veren Alevi Bektaşi inanç önderleri olarak, son günlerde kamuoyunu meşgul eden, “AKP’nin Alevisiz Alevi Açılımı” tartışmalarına ilişkin görüş ve taleplerimizi kamuoyu ile paylaşmayı zorunlu buluyoruz.

Bir yandan “Aleviliğin devletleştirilmesi”, diğer yandan “İftar yemeği” gibi kamuoyunu yanıltma, geçmişte sık sık Alevilerin onurlarını ve değerlerini yıpratmaya dönük bu çabalar karşısında sözümüz var.

Demokrasinin ve laikliğin içini boşaltanlar, şimdi ‘Aleviliğe hizmet’ adı altında değerlerimizin içini boşaltmaya hazırlanıyorlar. Alevilikle ilgili kavramların ve değerlerin içi, siyasi şovlara kurban edilmek isteniyor.

Muharrem, bizim için yas ayıdır. İnancımızda oruç açma bir ziyafet sofrası niteliğinde değildir ve adına da “iftar” denmez. Sayın Başbakanı “Alevi iftarına” davet edenler, kendilerini yanıltmaktadır. Bir Alevinin evine gelen her can mihmandır,ama matem orucunun bir siyasi şov için kullanılması bizce ayıptır.

Sayın Başbakan Alevi-Bektaşilere yönelik gerçekten samimi bir açılım düşünüyorsa, 2 Temmuzda Sivas’ ta halkımızla birlikte yürümelidir. Bu iyi bir başlangıç olur. Hükümetin “Alevi Açılımı” Alevi-Bektaşilerin yıllardır beklediği bir girişimdir. Zamanı çoktan gelmiş, hatta geçmiş bir adımdır. Ancak bu adım yanlış yöndedir, Alevisizdir ve samimiyetten uzaktır.

Bu açılım gönül rızasıyla yapılmamaktadır. AKP, AB’ye girebilmek için Türkiye’de demokrasinin sınırlarını genişletmek zorundadır. Ayrıca “dini özgürlük” adı altında, devlet örgütlenmesinde dinci gericiliğin önündeki engelleri kaldırılmak istenmektedir. Aslında Alevi-Bektaşilere kerhen  belirli haklar verilmeden, Sünni ve Vehabi tarikat ve cemaatlerin önünü açmak ise olanaksızdır. Dolayısıyla tarikatlarının önünü açmak için biz Alevilerin öğretisi ve inancı  yem olarak kullanılmak istenmektedir. Bu nedenle AKP, Alevi-Bektaşilerin kapsamlı demokratik istemlerini görmezden gelmeye devam etmekte; Osmanlı usulü “ulufe” dağıtarak ve yapmacık gösterilerle yandaş toplamaya hazırlanmaktadır.

Alevilerden bir kesim, devlet imkânlarından yararlanmak amacıyla, çocuğunun dede veya zâkir olarak yetiştirilmesini ve maaş almasını isteyebilir. Ancak bu çıkar ilişkisi, Alevi-Bektaşi toplumu tarafından asla kabul görmeyecektir. Öte yandan şeriatçılığa karşı duruşuyla her türlü övgüye değer olan Aleviliğin, kişisel ikbal dağıtımı demek olan AKP açılımına “evet” demesi durumunda, orijinal kimliğini ve kültürünü yitireceği de tarihi gerçeklerle sabittir.

Her çağdaş birey gibi, Alevi-Bektaşiler de laikliği benimseyen ve savunan insanlardır. Bu yüzden “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın” kamu kurumu statüsü devam ettiği sürece, laik bir ülke olunamayacağı gerçeğini içselleştirmişlerdir. Çağdaş, laik, demokratik devlet kavramı içinde “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın” yer alması nasıl yanlışsa, Aleviliğin devlet içinde temsili için bir genel müdürlük kurulması da aynı derecede yanlıştır.

Diyanet İşleri Başkanı, “Cemevi kanunla ibadet yeri olamaz” demiş. Doğru, ama eksik söylemiş: Camiler de kanunla ibadet yeri olamaz! Her cemaat kendi ibadet yerinin neresi ve nasıl olacağına kendi karar verir. Yasayla bunu sınırlandırmak yanlıştır. Alevi-Bektaşiler Tüm inançlar arasıda tam eşitlik ilkesinden yana oldukları kadar, her türden yok sayma yaklaşımlarının da karşısındadır. 

Biz, Alevi-Bektaşiler ve inanç önderleri olarak, ülkemiz ve ülkemiz insanları için en kapsamlı demokratik, laiklik ve eşitlik hususlarında istemleri dile getiren, Hak-Muhammed-Ali ve 12 İmam sevgisi ile İslam’ın muhalif öğretisine sahip çıkan kesimleriz

Başlıca istemlerimiz; 
 
1. Bütçeden dinsel faaliyetlere pay ayrılmamalı ve Diyanet İşleri başkanlığı kaldırılmalıdır.
2. Tüm inançların örgütlenmesi ve kurumlaşması önündeki engeller kaldırmalıdır.
3. Devlet tüm inançlar karşısında tarafsız ve eşit uzaklıkta olmalıdır
4. Zorunlu din derslerinin kaldırılmalıdır
5. Alevi Köylerine zorla cami yaptırma ve din görevlisi göndermeye son verilmelidir.
6. Devlet, inanç gurupları üzerindeki baskılara ve ayrımcılığa engel olmalıdır.
7. Devlet, belli bir inanca yönelik okul (İHL, vb.) yaptırmaktan derhal vazgeçmelidir.
8. Eğitim ve yardımcı kitaplardaki inanç ayrımcılığı ve farklı inançlara hakaret içeren metinler kaldırılmalıdır.

ALEVİ BEKTAŞİ İNANÇ ÖNDERLERİ ADINA
Veliyettin ULUSOY
Hacıbektaş Veli  Dergahı Postnişini

05.01.2007 - Ankara


ALEVİ BEKTAŞİ FEDERASYONU
Sokullu Mehmet Paşa Caddesi İğde Sokak No: 24  Dikmen  – Ankara
Tel: 0312 480 15 55 Faks: 0312 480 15 75
E-mail :

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy72551 = 'alevifederasyonu' + '@';

addy72551 = addy72551 + 'gmail' + '.' + 'com';

var addy_text72551 = 'alevifederasyonu' + '@' + 'gmail' + '.' + 'com';

( '' );

72551 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->

  web: www.alevifederasyonu.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.