Alevi Birlikleri İade İstiyor

Alevi Birlikleri İade İstiyor

Alevi Birlikleri İade İstiyor     Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun (AABF) bir heyeti, Almanya Adalet Bakanı Brigitte Zypries'i...

A+A-

Alevi Birlikleri İade İstiyorAlevi Birlikleri İade İstiyor  
   
Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun (AABF) bir heyeti, Almanya Adalet Bakanı Brigitte Zypries'i ziyaret ederek, Sivas katliamına katılmakla suçlanan ve Almanya'ya kaçan bazı zanlıların Türkiye'ye iade edilmesini ya da Almanya'da yargılanmasını istedi.

GÖRÜŞME TALEBİNDE BULUNDULAR

AABF Genel Sekreteri Ali Ertan Toprak, Berlin Alevi Kültür Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Hakkı Çelik, Nürnberg Alevi Kültür Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Eser Polat ve Alman asistanı Stefanie Lembacher ile birlikte yaptığı ziyaretten sonra düzenlediği basın toplantısında, geçen yıl Bakan Zypries ile bu konuda bir görüşme talebinde bulunduklarını hatırlatarak, görüşmede Zypries'e Sivas katliamı ve zanlılarla ilgili bir dosya sunduklarını belirtti.

Türkiye'nin, Almanya'ya kaçan bazı zanlıların iade edilmesi talebinin Alman makamları tarafından reddedildiğini, ancak bunun hukuki nedenlerden çok siyasi nedenlerden kaynaklandığını savunan Toprak, Sivas katliamının acılarını hala unutmadıklarını, bu nedenle hak ettikleri cezayı alana kadar zanlıların peşini bırakmayacaklarını söyledi.

Zypries ile yaptıkları görüşmede, bakana olayların perde arkasıyla ilgili bilgiler de verdiklerini ve söz konusu zanlıların Türkiye'ye iade edilmemesi durumunda Alman Ceza Kanunu'nun 129. maddesi uyarınca Almanya'da da yargılanıp yargılanamayacaklarını sorduklarını ifade etti.

Bakan Zypries'in, kendisine sunulan dosyaları inceleyerek kendilerine en kısa zamanda cevap iletileceğini söylediğini, bu konuda şimdilik başka bir açıklama yapmak istemediğini ifade eden Toprak, konunun Alman meclisinde de ele alınması için çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

ZANLILAR SINIR DIŞI EDİLSİN

Toprak, zanlıların en azından Almanya'dan sınır dışı edilmesini istediklerini belirterek, Sivas katliamında sadece Alevilerin değil, çok sayıda Türk aydınının da hayatını kaybettiğini, Türkiye'nin ve Türk halkının böyle bir şeyi hak etmediğini, bu nedenle olayın tümüyle aydınlatılmasını istediklerini sözlerine ekledi.

Alman Ceza Kanunu'nun 129. maddesiyle ilgili bilgi veren avukat Polat da, bu maddenin başka ülkelerde suç işleyerek Almanya'ya kaçan, başka ülkelerde suç işleyen Alman vatandaşlarının ya da Almanya'yı ilgilendiren konularda zanlıların bu ülkede yargılanabilmesine imkan tanıdığını belirtti.

Toprak ve Polat, Türkiye'de zanlıların iade edilmesi konusunda siyasi iradenin de eksik olduğunu öne sürerek, Türkiye Adalet Bakanlığının, Alman makamlarına sunduğu iade talebinde gerekçe olarak zanlıların ''izinsiz bir yürüyüşe katıldıklarının'' belirtildiği, gerekçede bu kişilerin adam öldürmek niyetiyle kundaklama eylemine katıldıklarının ifade edilmediğini savundular.

Öte yandan, Anadolu Alevileri Cemevi'nde muharrem ayı dolayısıyla iftar yemeği verildi.

TURK TİME - AA - 07.01.2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.