Alevi Çalıştayı Başkent'te Başladı

Alevi Çalıştayı Başkent'te Başladı

Alevi Çalıştayı Başkent'te Başladı  Çeşitli sivil toplum örgütlerinin katılımıyla bugün gerçekleştirilecek...

A+A-

Alevi Çalıştayı Başkent'te Başladı Alevi Çalıştayı Başkent'te Başladı
 
Çeşitli sivil toplum örgütlerinin katılımıyla bugün gerçekleştirilecek olan Alevi çalıştayı başladı.

Katılımcıları arasında Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı (AVF) Doğan Bermek, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Metin Tarhan, Alevi dedeleri Binali Doğan, Kurtcebe Noyan ve Veli Ulusoy da bulunduğu Alevi Çalıştayı ile ilgili olarak Devlet Bakanı Faruk Çelik, ''Bu girişimimizde demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ilkelerine bağlı kalarak vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek ve toplumsal barış için tehdit üreten engelleri aşmak istiyoruz'' dedi.

Çelik, Bilkent Otel'de başlayan Alevi Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, çalıştayın tarihsel açıdan öneme sahip, her kesime sorumluluk yükleyen bir toplantı olduğunu belirterek, karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü ve sosyal diyalog çerçevesinde ortaya konulacak düşüncelerin, önerilerin, dilek ve temennilerin vatandaşlık bağlarını daha da güçlendireceğine olan inancını dile getirdi.

Anadolu topraklarının yüzyıllar boyu medeniyetlerin buluşma ve kaynaşma noktası olduğunu ve çeşitli ırk ve dinlerden farklı gelenek, anlayış, inanç ve kültürlere sahip toplumların bu topraklarda birlikte yaşadığını hatırlatan Çelik, ''Bugün de var olan birlikte yaşama arzusunu güçlendirici adımlar atma zamanıdır. Gayemiz toplumsal dokumuzu besleyen bu zenginliğimizi koruyarak ortak hedefler, ortak menfaatler doğrultusunda millet olarak ülkemizin gücüne güç katmaktır. Bu çerçeveden bakıldığında çalıştayın önemi daha da artmaktadır'' diye konuştu.

Alevilerle ortak bir geçmişin paylaşıldığını, geleceğin de birlikte inşa edileceğini vurgulayan Çelik, Alevi vatandaşların çeşitli sorunları olduğunu bildiklerini söyledi. Tarihsel arka plana sahip bu sorunların karşılıklı ön yargılar, ihmaller, göz ardı etmeler ve ilgisizlik neticesinde çözümsüz kaldığına dikkati çeken Çelik, bunun sorunların zaman içinde daha da karmaşık ve içinden çıkılmaz bir hal almasına neden olduğunu kaydetti.

''Hamın pişmesine katkı sağlamayanlar pişmişe ham ekmekten geri durmamışlardır'' diyen Çelik, bunların da Alevi toplumunun bazı kesimlerinde kendini ötekileştirme ve mahrumiyet psikolojisiyle bütünleşme gibi olumsuzluklara yol açtığını belirtti.

Çelik, toplumsal huzur, birlik ve beraberliğin devamı, hak ve hürriyetler açısından sorunların bundan sonra da çözümsüz kalmasının kabul edilebilir olmadığını vurguladı.

Alevileri sadece ''sorunları olan ve bu sorunlarına duyarsız kalınan'' bir kesim olarak görmeyi ''ciddi bir eksiklik ve haksızlık'' olarak değerlendiren Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Alevilerin sorunları vardır ancak bu sorunlar insan hakları ve demokrasi perspektifinden ele alındığında çözüme daha açık olma şansı elde edeceğiz. Maalesef bugüne kadar sorunların çözümsüz kalması bir yana zaman zaman gündeme gelen politik beklentiler dışında Alevilere yeterince kulak verildiği söylenemez. Oysa insan haklarının temel öncelik olduğu günümüzde artık toplumsal taleplere duyarlı olunması ve insan merkezli politikaların hayata geçirilmesi modern yönetim anlayışlarının da gereğidir.

Hükümet olarak Alevi kardeşlerimizin sorunları ve talepleri konusunda ihmalkar yaklaşımları kesinlikle benimsemiyoruz. Konuya siyaset ve partiler üstü yaklaşan Hükümetimiz sorunlara kalıcı çözümler bulunması, taleplerin değerlendirilmesi noktasında inisiyatif kullanma kararlılığındadır.''

-''TOPLANTILAR SEÇİM SONRASINA BIRAKILDI''-

Bakan Çelik, Alevi Çalıştayı'nın seçimlerden önce gündeme geldiğini, ancak siyasi malzeme konusu yapılmaması ve sağlıklı bir tartışma ortamının oluşması açısından seçim sonrasına bırakıldığını belirterek, ''Bu da konuya yaklaşımımızdaki samimiyetimizin bir göstergesidir'' dedi.

Alevi topluluğunu göz ardı eden politik yönelimler kadar sorunlarını ve taleplerini istismar eden yaklaşımların da tehlikeli olduğunu belirten Çelik, konunun niteliği itibariyle sadece siyasi iradenin inisiyatifiyle değil, insan haklarına duyarlı herkesin özellikle de Alevi kanaat önderlerinin samimi katkılarıyla çözüme kavuşabileceğini vurguladı.

Olabildiğince geniş bir temsil ortamı oluşturmayı arzuladıklarını ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

''Hükümet olarak sağlam ve tam okunabilir bir Alevi fotoğrafına ulaşmak istiyoruz. Biz samimiyiz, çözümden yanayız. Herkesi de çözümün ortağı olarak görmek istiyoruz. Bu girişimimizde demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ilkelerine bağlı kalarak vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek ve toplumsal barış için tehdit üreten engelleri aşmak istiyoruz.

Alevi topluluğumuzun sorunlarını ve beklentilerini pek çok açıdan ele almak amacıyla Alevi kardeşlerimizi dinlemeye hazırız. Sadece dinlemekle yetinmeyeceğimizi, ön yargısız, empati eksenli ve her şeyden önemlisi çözüm odaklı bir yaklaşım içinde olacağımızı ifade etmek istiyorum.

Gecikmeler telafi edilebilir, ihmallerin ürettiği aksaklıklar giderilebilir. Yeter ki herkes samimi bir şekilde çözüme odaklansın.''

-''DÜNÜN VE BUGÜNÜN SORUNLARINI YARINLARIN SIRTINA YÜKLEMEYELİM''-

Bakan Çelik, Türkiye'nin enerjisini uluslararası alanda söz sahibi olmak için kullanması gerektiğini belirterek, toplumsal barışı ve huzuru daha da güçlendirmek gerektiğini vurguladı.

Farklılıkların ''aynı uzaklıkta değil, aynı yakınlıkta'' olan bir bakış açısıyla korunması gerektiğine işaret eden Çelik, çalıştaya katılan Alevi örgütlerinin temsilcilerine seslenerek, şunları söyledi:

''Gelin dünün ve bugünün sorunlarını yarının sırtına yüklemeyelim. ortak kimliğimiz ortak değerlerimiz olan ülkemizi çok daha güçlü bir şekilde yarınlara taşıyalım. Bu ülke hepimizin bu ülkeyi hep birlikte kurduk birlikte yaşatıyoruz ve hep birlikte de yaşatacağız. Bu amaçla bir olalım, iri olalım, diri olalım diyorum. Enerjimizi iç çekişmelerle tüketmek yerine dünya sathında en ileri, en güçlü devletler liginde olmak için gayret gösterelim, enerjimizi bu alana harcayalım. Bu konuda herkesin, bütün kesimlerin gerekli hassasiyeti ve duyarlılığı göstereceğine inancımızın tam olduğunu ifade etmek istiyorum.''

-MODERATÖR SUBAŞI'NIN KONUŞMASI-

Çalıştay Moderatörü Necdet Subaşı da eski Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu döneminde başlayan çalıştay hazırlıklarının tamamlandığını ve bugün ilk oturumun gerçekleştiğini anlatarak, yeni bir dil kurmak ve bu dil ile sorunların çözümüne yardımcı olmayı amaçladıklarını kaydetti.

Sorunlar üzerine yoğunlaşmak yerine somut çözümler hakkında konuşmak gerektiğini vurgulayan Subaşı, Alevi toplumunun yararı için ne yapılacağı tespit etmeyi amaçladıklarını söyledi.

-6 OTURUM YAPILACAK-

Yarın öğlene kadar devam edecek ve 6 oturumdan oluşacak çalıştayda, genel konular, din-devlet ilişkileri, cemevleri, eğitim, inanç önderleri ve çözüm arayışları konusunda katılımcılar görüşlerini dile getirecek.

Çalıştaya, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Başkanı Tekin Özdil, Alevi Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Metin Tarhan, Hitit Üniversitesi öğretim üyesi Osman Eğri, Alevi postnişin Veliyeddin Ulusoy'un da aralarında bulunduğu Alevi sivil toplum örgütü temsilcileri katılıyor.

Öte yandan, Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği tarafından Bilkent Otel önünde çalıştayı protesto eden bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, Aleviliğin gizli kapılar ardında tartışılamayacağı savunularak, çalıştayın halka açılması istendi.

3 Haziran 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.