'Alevi Çalıştayı' Başladı

'Alevi Çalıştayı' Başladı

'Alevi Çalıştayı' BaşladıAlevi temsilciler, sorunlarını dile getiriyor. Çalıştay'ı izleyen Çelik, "Alevilerin...

A+A-

'Alevi Çalıştayı' Başladı'Alevi Çalıştayı' Başladı

Alevi temsilciler, sorunlarını dile getiriyor. Çalıştay'ı izleyen Çelik, "Alevilerin sorunları bugüne kadar önyargılar sonucu çözümsüz kaldı" dedi.

"Alevi Çalıştayı"nın ilki, Ankara'da yapılıyor. Alevi-Bektaşi temsilcilerinin sorunları ilk ağızdan aktardığı çalıştayı hükümet adına Devlet Bakanı Faruk Çelik izliyor.

Çelik: "Aleviler Bugüne Kadar İhmal Edildi"

Çalışta'ın açılışında konuşan Faruk Çelik, Alevi vatandaşların sorunlarının bugüne kadar önyargılar, ihmaller ve ilgisizlik sonucu çözümsüz kaldığına dikkat çekti.

Hükümetin sorunlara kalıcı çözümler bulunması noktasında insiyatif kullanma kararlılığında olduğunu vurgulayan Çelik, "Hükümet olarak sağlam ve tam okunabilir bir Alevi fotoğrafına ulaşmak istiyoruz." dedi.

Çelik: "Konuya Partiler Üstü Yaklaşıyoruz"

Bakan Faruk Çelik, konuya partiler üstü yaklaştıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bu ülke hepimizin. Bu ülkeyi hep birlikte kurduk birlikte yaşatıyoruz ve hep birlikte de yaşatacağız. Bu amaçla bir olalım, iri olalım, diri olalım diyorum. Enerjimizi iç çekişmelerle tüketmek yerine dünya sathında en ileri, en güçlü devletler liginde olmak için gayret gösterelim, enerjimizi bu alana harcayalım."

Çamuroğlu: "Tarihi Bir Gün"

Çalıştay katılımcıları ile biraraya gelen AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu da bunun 1.5 yıl önce başlatılan sürecin devamı olduğunu belirtti.

Çamuroğlu, "Tarihi bir gün yaşıyoruz aslında. Bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti ilk defa adlarını koyarak Alevi vatandaşların sorunlarını dinliyor. Çok önemli bir olay" dedi.

Doğan: "Aleviler Açık Yüreklilikle Sorunlarını Hükümete Aktarıyorlar"

Çalıştay'ı değerlendiren Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan ise "Bence sorunun bilinmesi başlı başına demokrasilerde çözüm için de bir ışıktır. Tahminden daha iyi gittiği kanısındayım, Alevi yurttaşlar açık yüreklilikle sorunlarını Hükümete aktarıyorlar" diye konuştu.

Alevi temsilcileri bazı noktalarda ayrılsalar da Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan pay alma ya da kaldırılması, cemevlerinin ibadet yeri olarak kabul edilmesi ve din dersleri ile ilgili taleplerini dile getiriyor.

Geçmez: "Bu Diyalogu Önemsiyoruz"

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez de "Bu açılımı herşeye rağmen bu diyalogu önemsiyoruz, benimsiyoruz, dilerim sonuç alırız" dedi.

Ata: "Talepler Ortak"

Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Kelime Ata ise "Alevilerin talepleri ortaktır. Bir-iki noktada çok ciddi bir ayrım sayılmayacak ayrılıklar var. Örneğin Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması. Onun dışında zorunlu din derslerinin kaldırılması, cemevlerinin ibadet yeri olarak kabul edilmesi gibi ortak talepler var" şeklinde konuştu.

Ercan: "İyi Niyetle Karşılıyoruz"

Karacaahmet Sultan Kültürünü Tanıtma Derneği Başkanı Muharrem Ercan da "AB dayatması, ABD dayatması olmasın biz kendi sorunlarımızı kendi içimizde çözeriz diye düşünüyorum. Bu da inşallah ilk atılım olarak iyi niyetle karşılıyorum" dedi.

TRT HABER - 3 Haziran 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.