Alevi çalıştayı başladı, dernekler sıkıntılı

Alevi çalıştayı başladı, dernekler sıkıntılı

Alevi çalıştayı başladı, dernekler sıkıntılıHükümet'in Alevi açılımında ilk büyük toplantı Ankara'da başladı....

A+A-

Alevi çalıştayı başladı, dernekler sıkıntılıAlevi çalıştayı başladı, dernekler sıkıntılı

Hükümet'in Alevi açılımında ilk büyük toplantı Ankara'da başladı. 35 Alevi örgütü hükümetten beklentilerini ve önerilerini anlatacak.  Bakan Çelik 'kararlıyız' sözlerine karşın Alevi dernekleri Çalıştay sürecinde sorunlar olduğunu belirtiyor.

ANKARA - Çelik, Bilkent Otel'de başlayan Alevi Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, çalıştayın tarihsel açıdan öneme sahip, her kesime sorumluluk yükleyen bir toplantı olduğunu belirterek, karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü ve sosyal diyalog çerçevesinde ortaya konulacak düşüncelerin, önerilerin, dilek ve temennilerin vatandaşlık bağlarını daha da güçlendireceğine olan inancını dile getirdi.

Alevilerle ortak bir geçmişin paylaşıldığını, geleceğin de birlikte inşa edileceğini vurgulayan Çelik, Alevi vatandaşların çeşitli sorunları olduğunu bildiklerini söyledi. Tarihsel arka plana sahip bu sorunların karşılıklı ön yargılar, ihmaller, göz ardı etmeler ve ilgisizlik neticesinde çözümsüz kaldığına dikkati çeken Çelik, bunun sorunların zaman içinde daha da karmaşık ve içinden çıkılmaz bir hal almasına neden olduğunu kaydetti.

Alevileri sadece ''sorunları olan ve bu sorunlarına duyarsız kalınan'' bir kesim olarak görmeyi ''ciddi bir eksiklik ve haksızlık'' olarak değerlendiren Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Alevilerin sorunları vardır ancak bu sorunlar insan hakları ve demokrasi perspektifinden ele alındığında çözüme daha açık olma şansı elde edeceğiz. Maalesef bugüne kadar sorunların çözümsüz kalması bir yana zaman zaman gündeme gelen politik beklentiler dışında Alevilere yeterince kulak verildiği söylenemez. Oysa insan haklarının temel öncelik olduğu günümüzde artık toplumsal taleplere duyarlı olunması ve insan merkezli politikaların hayata geçirilmesi modern yönetim anlayışlarının da gereğidir.

Alevi topluluğunu göz ardı eden politik yönelimler kadar sorunlarını ve taleplerini istismar eden yaklaşımların da tehlikeli olduğunu belirten Çelik, konunun niteliği itibariyle sadece siyasi iradenin inisiyatifiyle değil, insan haklarına duyarlı herkesin özellikle de Alevi kanaat önderlerinin samimi katkılarıyla çözüme kavuşabileceğini vurguladı.

Olabildiğince geniş bir temsil ortamı oluşturmayı arzuladıklarını ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

''Hükümet olarak sağlam ve tam okunabilir bir Alevi fotoğrafına ulaşmak istiyoruz. Biz samimiyiz, çözümden yanayız. Herkesi de çözümün ortağı olarak görmek istiyoruz. Bu girişimimizde demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ilkelerine bağlı kalarak vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek ve toplumsal barış için tehdit üreten engelleri aşmak istiyoruz."

DERNEKLER: SORUNLAR VAR

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, ''Bu sürece mutlu başlamadık ama mutlu bitmesini, iyi bitmesini istiyoruz. Çok da ümitvar olmadığımızı, şu ana kadarki süreçten gördük ve anladık. İstemlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz ve isteklerimizin arkasında olacağız'' dedi.

Balkız, Bilkent Otel'de düzenlenen Alevi Çalıştayı'nda verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Toplantıya katılacakların ve çalışma yönteminin kendilerine daha önceden bildirilmemesini bir eksiklik olarak değerlendiren Balkız, katılımcıların hangi kıstaslarla ve neye göre belirlendiğini anlayamadığını söyledi. Balkız, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş'ta bulunan Hacı Bektaşi Veli Kültür Derneği ile Ankara Cem ve Kültür Evlerinin çalıştaya davet edilmediğini, bunun yerine ''temsil kabiliyeti olmayan kimi yapıların'' katılımcılar arasında bulunduğunu savundu.

Balkız, çalıştayda kendisine söz hakkı geldiğinde ''Alevileri bölüp parçalayacak para meselesinin gündem maddesi yapılmasını, Alevi ihtarı düzenlenilmesini eleştirdiğini ve cem evlerinin yasal statüye kavuşturulmasını, Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılmasını, Madımak Oteli'nin müze olmasını, Alevi köylerine cami yapılmamasını ve zorunlu din derslerinin kaldırılmasını'' istediklerini anlattı.

Bir gazetecinin ''Çözüm konusunda ümitli misiniz?'' sorusu üzerine Balkız, ''Bu sürece mutlu başlamadık ama mutlu bitmesini, iyi bitmesini istiyoruz. Çok da ümitvar olmadığımızı, şu ana kadarki süreçten gördük ve anladık. İstemlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz ve isteklerimizin arkasında olacağız'' dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Kelime Ata da çalıştayın ilk oturumunun, Alevi kanaat önderlerinin katılımıyla yapılacağının kendilerine bildirildiğini ancak ilahiyat kökenli Osman Eğri'nin de katılımcılar arasında bulunmasının kendilerini rahatsız ettiğini ifade etti.

''Hükümete güvensizliğiniz mi var?'' sorusu üzerine Ata, ''Tabii güvensizliğimiz var. Demokrasiyi çok hazmettiklerini düşünmüyoruz. Alevilere bakış açılarının da çok olumlu olduğunu düşünmüyoruz. Aleviliğin devletleştirilmesi gibi bir projeleri olduğunu düşünüyoruz'' dedi.

Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan da  ''Bu toplantıdan bir çözüm çıkar mı?'' sorusu üzerine bunun sadece bilgilendirme toplantısı olduğunu, dolayısıyla çözüm beklemediğini ifade etti.

Doğan, Bakan Çelik'e ''bir daha böyle bir toplantıya katılmayacağını'' söylediğini bildirerek, 20 yıldır hükümetlerİ Alevilerin sorunlarıyla ilgili olarak bilgilendirdiğini ancak hiç çözüm önerisi almadıklarını kaydetti. Bu çalıştay ile Alevilerin sorunlarını bir kez daha ifade edeceklerini belirten Doğan, ''Şu anda topu bize attılar. Bundan sonraki toplantıda top hükümette olacak. Hükümet, kendi çözümlerini bizimle tartışmalı'' dedi.

Alevi topluluğu arasında bazı konularda görüş ayrılıkları bulunduğunun hatırlatılması üzerine de Doğan, şunları kaydetti: ''Görüş ayrılıkları hükümetin işini biraz zorlaştırır gibi görünür ama 25 milyonluk bir kitlede herkesin aynı düşünceyi savunmasını bekleyemezsiniz. Bu haksızlık olur. Ben inanıyorum ki Alevi İslam anlayışını benimsemiş olan halkın yüzde 99.9'u Aleviliğin ders kitaplarında okutulmasını, devlet nezaretinde okutulmasını ister. Bunun dışında tavır almak, siyasi yaklaşımdır. Bu yaklaşım, kültürel bir yaklaşım olmaz. Bazı arkadaşlar farklı düşünebilirler. Orada da takdirini kullanacak olan hükümettir.''

Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Başkanı Tekin Özdil ise ''6 toplantının ilkinde sadece dinleniyoruz. Onun dışındaki gelişmelerin hiç birinde yer almıyoruz'' dedi.

Çalıştayın usulüyle ilgili bir takım hatalar tespit ettiklerini ve gerekli uyarıları yaptıklarını belirten Özdil, gündemin kendilerine daha önce gönderilmemesinin önemli bir eksiklik olduğunu söyledi.

Çalıştayı ''bir başlangıç'' olarak değerlendiren Özdil, diyaloğa yönelinmesi için usul konusundaki sıkıntıların giderilmesinin gerektiğini kaydetti.

Konunun asıl tarafının Aleviler olduğunu ifade eden Özdil, ''Ancak 6 toplantının ilkinde sadece dinleniyoruz. Onun dışındaki gelişmelerin hiç birinde yer almıyoruz. En son noktayı koymadan tekrar toplanılması konusunda bir irade oluşturulmuş değil'' dedi.

Özdil, geriye kalan 5 oturumda tartışılanlar hakkında da bilgi sahibi olmak istediklerini vurgulayarak, toplantılar dijital kayıt altına alındığını ve bu kayıtların kendilerine iletilmesini istediklerini bildirdi.

Tekin Özdil, son değerlendirme toplantısının da Alevilerin görüşlerine yer verilmesini beklediklerini ifade etti.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez de, bu açılımı ve diyaloğu benimsediklerini ve önemsediklerini, ancak katılımcılar konusunda bazı rahatsızlıklarının bulunduğunu söyledi.

Kendilerine bu ilk oturuma sadece Alevi kanat önderleriyle sivil toplum kuruluşu liderlerinin katılacağının, akademisyenler ve siyasetçiler için de ayrı bir oturum düzenleneceğinin bildirildiğini ifade eden Geçmez, ancak bugünkü oturumda ilahiyat kökenli ve siyasetçi katılımcıların bulunmasının ''hoş olmadığını'' öne sürdü.

6 OTURUM YAPILACAK

Yarın öğlene kadar devam edecek ve 6 oturumdan oluşacak çalıştayda, genel konular, din-devlet ilişkileri, cemevleri, eğitim, inanç önderleri ve çözüm arayışları konusunda katılımcılar görüşlerini dile getirecek.

Çalıştaya, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği Başkanı Tekin Özbil, Alevi Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Metin Tarhan, Hitit Üniversitesi öğretim üyesi Osman Eğri, Alevi postnişin Veliyeddin Ulusoy'un da aralarında bulunduğu Alevi sivil toplum örgütü temsilcileri katılıyor.

Öte yandan, Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği tarafından Bilkent Otel önünde çalıştayı protesto eden bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, Aleviliğin gizli kapılar ardında tartışılamayacağı savunularak, çalıştayın halka açılması istendi.

NTV - 3 Haziran 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.