Alevi Çalıştayı bitti, uzlaşma sağlandı

Alevi Çalıştayı bitti, uzlaşma sağlandı

Alevi Çalıştayı bitti, uzlaşma sağlandı Alevi Çalıştayı'nın 7'nci ve son oturumu sona erdi. Katılımcılar birçok başlıkta...

A+A-

Alevi Çalıştayı bitti, uzlaşma sağlandı Alevi Çalıştayı bitti, uzlaşma sağlandı

Alevi Çalıştayı'nın 7'nci ve son oturumu sona erdi. Katılımcılar birçok başlıkta uzlaşma sağladı. Devlet Bakanı Faruk Çelik, diyalog sürecinin bundan sonra da devam edeceğini vurguladı. Çelik, yarın Bakanlar Kurulu'na bilgi vereceğini söyledi.

Haberin Videosu >>>

Hükümetin de deyimiyle Alevi açılımında değil ama Alevi Çalıştayı'nda sona gelindi.

Kızılcıhamam'da yapılan son toplantının son günü de uzlaşma içinde geçti.

Aslında "cemevlerinin statüsü"nün konuşulduğu bölümde katılımcıların tanımıyla bazı ufak tefek tartışmalar yaşandı.

Alevilerin "cemevleri ibadethane kabul edilsin" talebine masadaki bazı ilahiyatçılar ve gazeteci yazar Ali Bulaç, "bazı kesimlerin tepkisini çeker" diyerek karşı çıktı. Ama sonunda uzlaşma sağlandı.

Toplantıdaki en dikkat çeken açıklama ise, "Türkiye, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu yapısıyla AB'ye giremez" sözleriyle Diyanet İşleri eski Başkanı Tayyar Altıkulaç'tan geldi. Altıkulaç'ın bu özeleştirisi salonda takdirle karşılandı.

"Diyanet" başlığında da uzlaşmanın yolu açıldı.

"Diyanet İşleri Başkanlığı'nın mevcudiyetini koruması, içerisinde Alevilerin de temsil edileceği bağımsız kurulların oluşturulması ve bütçeden Alevilere pay verilmesi" konularında fikir birliği sağlandı.

Uzlaşma sağlanan tüm bu başlıklar konusunda Devlet Bakanı Faruk Çelik, 1 Şubat Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nu bilgilendirecek. Ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a kısa bir ön rapor sunulacak.

Asıl rapor ise Bakan Çelik'in ifadesine göre şubat ya da en geç mart ayında tamamlanacak. Böylece Alevi açılımının yol haritası ortaya çıkacak.

CNNTÜRK - 31 Ocak 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.