Alevi Çalıştayı tartışmalarla başladı

Alevi Çalıştayı tartışmalarla başladı

Alevi Çalıştayı tartışmalarla başladıÖkkeş Şendiller tartışmasının ardından Alevi Çalıştayı toplandı. Bakan Çelik sürecin...

A+A-

Alevi Çalıştayı tartışmalarla başladıAlevi Çalıştayı tartışmalarla başladı

Ökkeş Şendiller tartışmasının ardından Alevi Çalıştayı toplandı. Bakan Çelik sürecin üzerine titrediklerini söyledi, DTP'liler protesto etti.

6'ıncı Alevi Çalıştayı Maraş katliamı sanıklarından Ökkeş Şendillerin'in davet edilip, tepkiler üzerine bu davetin geri alınması tartışmasının gölgesinde yapıldı. Kapatılan DTP'nin iki milletvekili çalıştayın yapıldığı otelin önünde basın açıklaması yaparak neden katılmadıklarını açıkladı.

Toplantının açılışını yapan Devlet Bakanı Faruk Çelik, ''Alevi Açılımı''nı kırmadan, dökmeden, sabırla, diyalog zemini geliştirerek ilerletmek istediklerini belirterek, ''Üzerine titrediğimiz bu sürecin şu ya da bu şekilde, şu ya da bu yolla bir şekilde sabote edilmesini, çıkmaza sürüklenmesini, provoke edilmesini asla kabul edemeyiz'' dedi.

KATILIMCILARDA İLGİ BİLGİ MİSYON ARANDI

Bakan Çelik, düzenlenen her çalıştayda olduğu gibi bu çalıştayda da katılımcıları belirlerken ana kriterlerinin ''ilgi, bilgi ve misyon'' olduğunu belirtti. Sorunun siyasetteki veçhelerini belli başlı sınırlar içinde görmek gerektiğine işaret eden Çelik, amaçlarının ''konuyu bütün boyutlarıyla ele almak, tartışmak ve müzakere etmek'' olduğunu kaydetti.

''Geçmişe takılmak, geçmişte kalmak yerine yarınlara bakmak ve yarınları inşa etmek gerekir'' diyen Çelik, çalıştay sürecinin başarı ile yol alabilmesi için herkesin üzerine düşen görevleri hakkıyla yerine getirmek zorunda olduğunu söyledi.

Konunun şu ya da bu grubun tekelinde olmadığını belirten Çelik, bütün ülkeyi ilgilendiren toplumsal meseleleri ele alırken yeni bir dil, yeni bir bakış açısı ve güven tazeleyici düzeyde iyi niyet beyanına ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Çözüm yolunda önce dinlemek, kavramak ve anlamak sonra da tatminkar adımlar atmak gerektiğini vurgulayan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kırmadan, dökmeden, sabırla diyalog zemini geliştirerek Alevi açılımını ilerletmek istiyoruz. Üzerine titrediğimiz bu sürecin şu ya da bu şekilde, şu ya da bu yolla bir şekilde sabote edilmesini, çıkmaza sürüklenmesini, provoke edilmesini asla kabul edemeyiz. Üzerinde durduğumuz konu hassas, niyetimiz samimidir.''

Çalıştayın hem muharrem ayının ilk gününe, hem de Mevlana'nın 736. Vuslat yıldönümüne denk geldiğine dikkati çeken Çelik, ''Bütün bu anlamlı günlerin bize sunduğu iklimde başlattığımız sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini gönülden diliyorum'' dedi. Bu arada çalıştayın akşam yemeği, Alevi katılımcıların Muharrem orucu tutmaları nedeniyle yemekten sakındıkları yiyecekler göz önünde bulundurularak hazırlandı.

ÇALIŞTAY'A KATILAN İSİMLER

Arif Sağ, Zafer Üskül, İbrahim Yiğit, Ercan Karakaş, Cengiz Güleç ve Bayram Meral'in aralarında bulunduğu katılımcılar, çalıştayda ''Aleviler, Devlet ve Millet'', ''Siyaset Aynasında Aleviler'', ''Siyasal Deneyimler ve Alevi Taleplerinin Ele Alınışı'', ''Çözüm Arayışında Aleviler ve Siyaset '' başlıkları altında sorunları tartışacak.

DTP'LİLER KATILMADI

Kapatılan DTP'li milletvekilleri, partileri kapatıldığı gerekçesiyle Alevi Çalıştayı'na katılmadı. Bakan tarafından çalıştaya bizzat davet edildiklerini söyleyen Birdal, kendilerinin sürecin birlikte yürüyeceğini umut ederek, insan haklarına dayalı, hukukun üstünlüğünü temel alan, Kürt sorununun demokratik çözümü ve birlikte yaşama konusunda bir irade olduğunu ümit ederek bu çağrıya olumlu bir yanıt verdiklerini dile getirdi.

Birdal, "Ne yazık ki bu süreç kesintiye uğradı. DTP kapatıldı ve bazı milletvekillerine yasak geldi. AK Parti'nin kapatılma davasında Anayasa Mahkemesi'nin parti kapatmalarla ilgili çağrısına Meclis karşılık vermedi. Bugün yeni bir tıkanmayla karşı karşıyayız. Kürtlersiz demokrasinin olamayacağını, açılımın olamayacağını, Alevisiz, azınlıksız demokrasinin olamayacağının artık anlaşıldığını düşünüyorduk. Ama ne yazık ki diyalog yolları kapatıldı. Kürt sorununun çözümü için yaratılan fırsat heba edildi. Bizim de çalıştaya katılmamızı istiyorlar. Doğrusu oyalandığımız hissine kapılıyoruz. Parlemantondan vesayetçi Anayasa'nın değiştirilmesi beklentimiz var." dedi.

GÜVENLİK ZİRVESİ UMUDU

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın basın toplantısıyla ilgili olarak ise Birdal, "Burada yeniden sükûneti sağlayacak olan hükümettir. Dünkü zirve toplantısının salt bir güvenlik zirvesi olmadığını umuyoruz. Bu kilitlenmeyi açacak olan AK Parti iktidarıdır. İstifalardan sonra BDP'ye geçme söz konusu olacak." diye konuştu.

iNTERNETHABER - 17 Aralık 2009

***

6. Alevi Çalıştayı 

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Kahramanmaraş olayları sanığı Ökkeş Şendiller'in Alevi Çalıştayı'na davet edilmesini ''yanlış olmuştur'' diye değerlendirdi.

Üskül, Alevi Çalıştayı'na verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kapatılan DTP milletvekillerinin çalıştaya katılmamasına ilişkin bir soru üzerine Üskül, herkesin devletin sorunlarını kendi sorunlarının önüne koyması gerektiğini söyledi.

Şendiller'in çalıştaya davet edilmesi konusundaki düşüncelerinin sorulması üzerine Üskül, ''Yanlış olmuştur'' dedi.

Eski milletvekillerinden sanatçı Arif Sağ da Ökkeş Şendiller'in katılması halinde çalıştayın gündeminin değişeceğini belirterek, ''Şendiller katılsaydı biz gelmeyecektik. Ancak, DTP'li arkadaşların katılmasında yarar vardı. Onların sıkıntıları var, partileri kapatıldı. Pek çok kişi DTP'nin kapatılmasının siyasi olduğunu düşünüyor. Türkiye'de yaşayan Alevilerin sorunları var. Bu sorunların tümünü tartışarak çözmek lazım. Diyalog yolu kapatılmamalı'' diye konuştu.

Ercan Karakaş ise DTP'lilerin çalıştaya katılmasının olumlu katkı sağlayabileceğine dikkati çekerek, ''Çünkü Alevi sorunu da Kürt sorunu da milyonlarca insanı ilgilendiriyor. Bir araya gelerek bunları konuşmamızda yarar var. Demokratik yöntemlerle demokratik siyaset içinde kalarak bu konuları çözmeye devam etmemiz gerekir'' değerlendirmesinde bulundu.

Şendiller'in davet edilmesinden rahatsızlık duyduklarını ifade eden Karakaş, bunu Devlet Bakanı Faruk Çelik'e ilettiklerini ve sorunun çözüldüğünü söyledi.

AK Parti İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit de Türkiye'de 72 milyon kişi içinde çalıştaya çağrılmaması gereken tek kişinin Ökkeş Şendiller olduğunu söyledi.

Yiğit, ''Reha Çamuroğlu'nun Alevi Çalıştayı ile ilgili istediklerini alamadığı, yalnız kaldığı yönünde değerlendirmeler var. Siz buna katılıyor musunuz?'' sorusunu, ''Hayır katılmıyorum. Biz birlikte çalışıyoruz. Aynı partinin milletvekiliyiz. Başından beri tavrımızı koyduk. Sayın Başbakan ile bu konuda değişik toplantılar yaptık. (Yalnız kaldım) diye bir şey yok. Ben yalnız kaldığını tahmin etmiyorum'' diye yanıtladı.

Star - 17 Aralık 2009

***

Çelik: Bizim Kapımız Herkese Açık
 
ANKARA (A.A) - 17.12.2009 - Devlet Bakanı Faruk Çelik, kapatılan DTP'nin eski milletvekilleri Akın Birdal ve Şerafettin Halis'in, Alevi Çalıştayı'na davet edildikleri halde "partilerinin kapatılmasını" gerekçe göstererek oturuma katılmamaları ile ilgili, "Kendilerinin takdiridir. Bizim kapımız herkese açık" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Çelik, Rixos Otel'de düzenlenen 6. Alevi Çalıştayı'na verilen arada gazetecilerin eski DTP milletvekilleri Birdal ve Halis'in çalıştaya katılmamalarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, Birdal ve Halis'in kendisine "davete katılacaklarını" bildirdiklerini belirterek, "Bilemiyorum, belki son gelişmelerden dolayı katılamayacaklarını ifade ettiler. Kendi takdirleridir. Bizim kapımız herkese açıktır. Dikkat ederseniz her tondan arkadaşımız içeride bulunuyor" dedi.

Bir gazetecinin, "Reha Çamuroğlu'nun bazı kızgınlıklar dolayısıyla çalıştaya katılmadığı söyleniyor. Bu konuda ne diyorsunuz?' sorusuna Çelik, "Ben Çamuroğlu ile görüştüm. Çalıştaylarla ilgili bir sorununun olmadığını söyledi ama katılma ihtimali de var. Belki ilerleyen saatlerde, öğleden sonraki oturuma gelir mi bilemiyorum. Biz herkesin katılmasını isteriz ama takdir kendilerinin" yanıtını verdi.

Çelik, "Ökkeş Şendiller'i siz mi aradınız, yoksa danışmanlarınız mı davet etti?" sorusu üzerine 60 kişilik davetli listesinden eski bakanlar ve konuyla ilgili öne çıkmış kişilerden oluşan 25'ini kendisinin aradığını, geri kalanları da çalışma arkadaşlarının davet ettiğini söyledi.

Çelik, yapılan değerlendirmeler çerçevesinde Şendiller'in "çalıştaya katılmayacağını" bildirdiğini kaydetti.
 
Haber - Turk.net - 17 Aralık 2009

***

6. ALEVİ ÇALIŞTAYI TOPLANDI

Devlet Bakanı Faruk Çelik, 'Alevi Açılımı'nı kırmadan, dökmeden, sabırla, diyalog zemini geliştirerek ilerletmek istediklerini söyledi.17 Aralık 2009 Perşembe 13:56ANKARA - Devlet Bakanı Faruk Çelik, 'Alevi Açılımı'nı kırmadan, dökmeden, sabırla, diyalog zemini geliştirerek ilerletmek istediklerini bildirerek, 'Üzerine titrediğimiz bu sürecin şu ya da bu şekilde, şu ya da bu yolla bir şekilde sabote edilmesini, çıkmaza sürüklenmesini, provoke edilmesini asla kabul edemeyiz' dedi.

Bakan Çelik, Rixos Grand Otel'de gerçekleştirilen 6. Alevi Çalıştayı'nın açılışında yaptığı konuşmada, bu oturumda siyaset dünyasında konuya ilgi ve duyarlılıklarıyla öne çıkmış eski ve yeni vekillerle ve bakanlarla bir araya geldiklerini söyledi. Bu toplantıların 'Alevi Açılımı'nın birer ön etabı olarak değerlendirilebileceğini belirten Çelik, 'Toplumsal ve kültürel nitelikli sorunların çözüme kavuşturulmasında siyaset alanının katkısını kolaylaştırıcı ve çözümleyici rolünü her zaman önemsiyoruz' diye konuştu.

-KATILIMCILAR BELİRLERKEN ANA KRİTER-

Bakan Çelik, düzenlenen her çalıştayda olduğu gibi bu çalıştayda da katılımcıları belirlerken ana kriterlerinin 'ilgi, bilgi ve misyon' olduğunu belirtti.

Sorunun siyasetteki veçhelerini belli başlı sınırlar içinde görmek gerektiğine işaret eden Çelik, amaçlarının 'konuyu bütün boyutlarıyla ele almak, tartışmak ve müzakere etmek' olduğunu kaydetti.

'Geçmişe takılmak, geçmişte kalmak yerine yarınlara bakmak ve yarınları inşa etmek gerekir' diyen Çelik, çalıştay sürecinin başarı ile yol alabilmesi için herkesin üzerine düşen görevleri hakkıyla yerine getirmek zorunda olduğunu söyledi.

Konunun şu ya da bu grubun tekelinde olmadığını belirten Çelik, bütün ülkeyi ilgilendiren toplumsal meseleleri ele alırken yeni bir dil, yeni bir bakış açısı ve güven tazeleyici düzeyde iyi niyet beyanına ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Çözüm yolunda önce dinlemek, kavramak ve anlamak sonra da tatminkar adımlar atmak gerektiğini vurgulayan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Kırmadan, dökmeden, sabırla diyalog zemini geliştirerek Alevi açılımını ilerletmek istiyoruz. Üzerine titrediğimiz bu sürecin şu ya da bu şekilde, şu ya da bu yolla bir şekilde sabote edilmesini, çıkmaza sürüklenmesini, provoke edilmesini asla kabul edemeyiz. Üzerinde durduğumuz konu hassas, niyetimiz samimidir.'

Çalıştayın hem muharrem ayının ilk gününe, hem de Mevlana'nın 736. Vuslat yıldönümüne denk geldiğine dikkati çeken Çelik, 'Bütün bu anlamlı günlerin bize sunduğu iklimde başlattığımız sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini gönülden diliyorum' dedi.

Bakan Çelik, tüm katılımcıların Muharrem ayını ve matemlerini içtenlikle paylaştığını ifade etti.

Bu arada çalıştayın akşam yemeği, Alevi katılımcıların Muharrem orucu tutmaları nedeniyle yemekten sakındıkları yiyecekler göz önünde bulundurularak hazırlandı.

Arif Sağ, Zafer Üskül, İbrahim Yiğit, Ercan Karakaş, Cengiz Güleç ve Bayram Meral'in aralarında bulunduğu katılımcılar, çalıştayda 'Aleviler, Devlet ve Millet', 'Siyaset Aynasında Aleviler', 'Siyasal Deneyimler ve Alevi Taleplerinin Ele Alınışı', 'Çözüm Arayışında Aleviler ve Siyaset ' başlıkları altında sorunları tartışacak.

Habervitrini - 17 Aralık 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.