Alevi Çalıştayı'na CHP-MHP-DTP protestosu

Alevi Çalıştayı'na CHP-MHP-DTP protestosu

Alevi Çalıştayı'na CHP-MHP-DTP protestosu   6. Alevi Çalıştayı dün Rixos Otel’de “Siyasi Oturum” başlığında...

A+A-

jkjkjkjkAlevi Çalıştayı'na CHP-MHP-DTP protestosu 
 
6. Alevi Çalıştayı dün Rixos Otel’de “Siyasi Oturum” başlığında toplandı. Bütün siyasi partilerden temsilcilerin davet edildiği toplantıya CHP’den yalnızca İstanbul Milletvekili Bayram Meral katılırken, kapatılan DTP milletvekilleri ve MHP temsilcileri çalıştayı protesto ettiler.

Çalıştaya davet edilmesi tartışılan Kahramanmaraş Katliamı sanıklarından Ökkeş Şendiller de toplantıya gelmedi. Katılımcılar “Siyaset Aynasında Aleviler” başlığı altında sorunların tartıştı. Bakan Çelik, açılışta yaptığı konuşmada şöyle dedi: “Çözüm yolunda önce dinlemeye, kavramaya ve anlamaya sonra da tatminkar adımlar atmaya mecburuz. Üzerinde durduğumuz konu hassas, niyetimiz samimidir. Üzerine titrediğimiz bu sürecin şu ya da bu şekilde, sabote edilmesini, çıkmaza sürüklenmesini, provoke edilmesini asla kabul edemeyiz.”

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Şendiller’in davet edilmesini, “Yanlış olmuştur. Ancak önemli olan hatadan dönülmesi” sözleriyle değerlendirdi. Arif Sağ ve Ercan Karakaş da Şendiller’in katılması durumunda kendilerinin katılmayı düşünmediklerini belirtti. AK Partili İbrahim Yiğit de Türkiye’de 72 milyon kişi içinde çalıştaya çağrılmaması gereken tek kişinin Şendiller olduğunu söyledi.
 
Hürriyet - Çilem KAYA / ANKARA 18 Aralık 2009

Alevî açılımının sabote edilmesine izin vermeyeceğiz

AK Parti hükümetinin başlattığı Alevi açılımı çerçevesinde düzenlenen Alevi çalıştaylarının altıncısı dün yapıldı.
 
Çalıştaya; Arif Sağ, Ercan Karakaş ve Bayram Meral'in de aralarında bulunduğu birçok davetli katıldı. Hükümeti temsil eden Devlet Bakanı Faruk Çelik, son günlerde çalıştay ekseninde gelişen tartışmalara göndermede bulunarak, "Üzerine titrediğimiz bu sürecin şu ya da bu şekilde, şu ya da bu yolla bir şekilde sabote edilmesini, çıkmaza sürüklenmesini, provoke edilmesini asla kabul edemeyiz.'' dedi. Çelik, geçmişe takılıp kalmak yerine yarına bakmak, yarını inşa etmek gerektiğini vurguladı. Konunun şu ya da bu grubun tekelinde olmadığını belirten Çelik, bütün ülkeyi ilgilendiren toplumsal meseleleri ele alırken yeni bir dil, yeni bir bakış açısı ve güven tazeleyici düzeyde iyi niyet beyanına ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. 6. Çalıştay'ın hem Muharrem'in başlangıcına hem de Hz. Mevlânâ'nın 736. Vuslat yıldönümüne denk geldiğini hatırlatan Çelik, "Bütün bu anlamlı günlerin bize sunduğu iklimde başlattığımız sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini gönülden diliyorum. Tüm katılımcıların Muharrem ayını ve matemlerini içtenlikle paylaşıyoruz." ifadesini kullandı.

Alevî açılımının sabote edilmesine izin vermeyeceğizÇalıştaya davet edilen, kapatılan DTP'nin milletvekilleri Akın Birdal ve Şerafettin Halis ise 'partilerinin kapatılmasını gerekçe göstererek' oturuma katılmadı. Birdal, "Çalıştaya davet edildik, gelip katkıda bulunacaktık. Ama partimiz kapatıldığı için gelmekten vazgeçtik." dedi.

Siyaset dünyasından katılımcılara ayrılan 6. Çalıştay'a katılan isimlerden Arif Sağ, Ercan Karakaş ve Zafer Üskül, Ökkeş Şendiller'in çalıştaya davet edilmesini yanlış bulduklarını söyledi. Arif Sağ, "Şendiller katılsaydı biz gelmeyecektik. Ancak, DTP'li arkadaşların katılmasında yarar vardı." dedi. AK Parti Milletvekili İbrahim Yiğit de Türkiye'de 72 milyon kişi içinde çalıştaya çağrılmaması gereken tek kişinin Ökkeş Şendiller olduğunu söyledi. Hükümetin Alevi açılımının başlatıcısı konumundaki İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun Çalıştay'a davetli olmasına rağmen gelmemesi dikkatlerden kaçmadı. Çalıştayın akşam yemeği ise; Alevi katılımcıların Muharrem orucu tutmaları nedeniyle, yemekten sakındıkları yiyecekler göz önünde bulundurularak hazırlandı. 

AHMET DİNÇ ANKARA, ZAMAN - 18 Aralık 2009, Cuma

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.