Alevi Çalıştayı'na davet edilenlerin yarısı gelmedi

Alevi Çalıştayı'na davet edilenlerin yarısı gelmedi

Alevi Çalıştayı'na davet edilenlerin yarısı gelmedi6. Alevi Çalıştayı’na ilgi düşük oldu. 25 kadarını Devlet Bakanı...

A+A-

Alevi Çalıştayı'na davet edilenlerin yarısı gelmediAlevi Çalıştayı'na davet edilenlerin yarısı gelmedi

6. Alevi Çalıştayı’na ilgi düşük oldu. 25 kadarını Devlet Bakanı Faruk Çelik’in bizzat aradığı 60’a yakın davetlinin sadece 31’i çalıştaya geldi

Maraş katliamı sanığı Ökkeş Şendiller’in davet edilmesi ve tepkiler üzerine katılmaktan vazgeçmesi ile gündeme gelen 6. Alevi Çalıştayı’na ilgi düşük oldu. 25 kadarını Devlet Bakanı Faruk Çelik’in bizzat aradığı 60’a yakın davetlinin 31’i geldi. Davetliler arasındaki eski DTP milletvekilleri Akın Birdal ile Şeraffetin Halis, partilerinin kapatılmasını kapıda protesto ettikten sonra çalıştayı boykot ederek ayrıldı.

Şendiller eleştirisi

Çalıştaya gelmeyen CHP milletvekilleri Yılmaz Ateş, Şevket Köse ve Kemal Kılıçdaroğlu ile bağımsız İstanbul Milletvekili Ufuk Uras gibi eski ve yeni çok sayıda siyasetçinin isim kartları danışmada birikince, özel organizasyon firması bakanlığın talimatıyla kartları kaldırdı.

Birdal, daveti Çelik’ten aldıklarını belirterek, “Doğrusu oyalandığımız hissine kapılıyoruz” dedi.  Halis de Şendiller’in çalıştaya davet edilmesini eleştirerek, şunları söyledi: “Ak Parti’nin yaptığını, Alevilere saygısızlık, katliamları bir kez daha hatırlatarak onları korkuyla sindirmek olarak görüyoruz. İlk önce çalıştayları durdurun ve Alevilerden özür dileyin.”

Hızır Paşa tepkisi

Çalıştaya katılan Alevileri de eleştiren Halis, “Hızır Paşa’nın temsilcileri içeride, bunu Alevilerin takdirine bırakıyorum” dedi.

Ak Partili Zafer Üskül, Şendiller’in çalıştaya davet edilmesinin yanlış olduğunu belirtti. Ak Parti İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit, Türkiye’de çalıştaya çağrılmaması gereken tek kişinin Şendiller olduğunu söyledi.

Çelik, çalıştaya katılmayan Ak Parti Milletvekili Reha Çamuroğlu için de çalıştaylarla ilgili bir sorununun olmadığını söyledi” dedi.

Şerafettin Halis’in “Hızır Paşa’nın temsilcileri içeride” sözlerine Arif Sağ, “Böyle bir şey söylemeye hakkı yok. Alevi değil” diye tepki gösterdi.

Eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar da yaptığı konuşmada “‘Cemevi cümbüşevidir’ diyen zihniyetle uzlaşmak mümkün değil” dedi.

MİTHAT YURDAKUL Ankara / Milliyet - 18 Aralık Cuma 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.