"Alevi Çalıştayı"na ilanla eleştiri

"Alevi Çalıştayı"na ilanla eleştiri

"Alevi Çalıştayı"na ilanla eleştiriHükümetin “Alevi Çalıştayları”na dönük Alevi örgütlerinden...

A+A-

"Alevi Çalıştayı"na ilanla eleştiri"Alevi Çalıştayı"na ilanla eleştiri

Hükümetin “Alevi Çalıştayları”na dönük Alevi örgütlerinden gelen eleştiriler sürüyor. Şahkulu Sultan Vakfı eleştirilerini gazeteye verdiği ilanla dile getirdi.

Hükümet tarafından geçtiğimiz günlerde yedincisi düzenlenen “Alevi Çalıştayları”na Alevi örgütleri tarafından gösterilen tepki sürüyor. Düzenlenen çalıştaylarda kendi taleplerinin dikkate alınmamasından şikayet eden Aleviler çalıştayların bileşiminden de rahatsız görünüyor. Şahkulu Sultan Vakfı da dün gazeteye verdiği tam sayfa ilanla hükümetin Alevi çalıştaylarına dönük eleştirilerini dile getirdi.

Alevi Çalıştayı’ndan beklenenler” başlığı taşıyan ve Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan ilanda Alevilerin sürecin başından beri dile getirdikleri “olmazsa olmaz” talepleri sıralanarak 3-4 Haziran 2009’da toplanan “1. Alevi Çalıştayı”nın üzerinden sekiz ay geçmesine rağmen bu taleplerin hiçbirinin yerine getirilmediğine dikkat çekiliyor.

Çalıştaylara kimlerin hangi kriterler üzerinden çağırıldığının belli olmadığının da gündeme getirildiği eleştiride, Şahkulu Dergâhı’nın çalıştaylara neden çağırılmadığı sorusu yöneltiliyor.

Bu ülkenin asli unsuru olan Alevilerin, herhangi bir ayrıcalık talebi yoktur. Sadece anayasada yazılı olan eşitlik ilkesinin yaşama geçirilmesidir. Alevi ve Sünni sorununun çözümü ise laiklik ve demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla yaşama geçirilmesinden geçer” denilen ilanda sıralanan “olmazsa olmaz” talepleri şu şekilde:

- Alevi köylerine zorla cami yaptırma uygulamasından vazgeçilmesi ve önceden yapılmış camilere atanan imamların geri çekilmesi.

- Cem Evleri’nin ibadethane olarak tanınması.

- Zorunlu din derslerinin kaldırılması veya içeriğinin değiştirilerek seçmeli hale getirilmesi.

- Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması veya yeniden yapılandırılarak siyasetin etki alanından çıkarılması.

- Madımak’ın müze olması ya da anıt dikilmesi.

- Devletin dini finanse etmesine son verilmesi.

- Laik, cumhuriyet ve sosyal devlet ilkelerinin yaşama geçirilmesi.

(soL-Haber Merkezi) - 01 Şubat 2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.