Alevi çalıştayına kapatılma protestosu

Alevi çalıştayına kapatılma protestosu

Alevi çalıştayına kapatılma protestosu  6. Alevi Çalıştayı'na davet edilen kapatılan DTP'nin milletvekilleri Akın Birdal ve...

A+A-

Alevi çalıştayına kapatılma protestosuAlevi çalıştayına kapatılma protestosu 

6. Alevi Çalıştayı'na davet edilen kapatılan DTP'nin milletvekilleri Akın Birdal ve Şerafettin Halis, ''partilerinin kapatılmasını'' gerekçe göstererek oturuma katılmadı.

Birdal, çalıştayın gerçekleştirildiği Rixos Otel'in önünde yaptığı açıklamada, Devlet Bakanı Faruk Çelik tarafından davet edildiklerini, ''sürecin birlikte yürüyeceği, demokratik çözüm ve birlikte yaşama konusunda bir irade olduğunu ümit ederek davete olumlu cevap verdiklerini'' söyledi.

Ancak gelinen noktada partilerinin kapatıldığını hatırlatan Birdal, ''Bugün yeni bir tıkanmayla karşı karşıyayız, diyalog yolları kapatıldı. Kürt sorunun çözümü için yaratılan fırsatlar heba edildi. Bugün de bizim çalıştaya katılmamızı istiyorlar. Doğrusu oyalandığımız hissine kapılıyoruz'' dedi

Alevi Çalıştayı'na davet edildikten sonra kapatılan DTP milletvekilleri olarak çok çalıştıklarını ve hazırlık yaptıklarını anlatan Birdal, ''bugün çok ciddi bir katkı yapacaktık. Ne yazık ki sürecin kesintiye uğraması nedeniyle çalıştaya katılmıyoruz'' diye konuştu.

Şerafettin Halis de ''AK Parti'nin Kürt ve Alevi açılımını ortaya koyduğunu'' ifade ederek, ''Kürt açılımının geldiği nokta belli. Alevi açılımı da şölene dönüştürülen bir iftar yemeğiyle fiyaskoyla başladı'' değerlendirmesinde bulundu.

Çalıştaya çağrılanların, ''çözüm önerisi sunanlardan ziyade Alevilerin nasıl katledildiğine yönelik biçim ve yöntemleri sunanlardan oluştuğunu'' iddia eden Halis, ''Kahramanmaraş olaylarının sanığı olan Ökkeş Şendiller'in çalıştaya davet edilmesini doğru bulmadıklarını'' söyledi. ''AK Parti'nin bu davetle tavrını ortaya koyduğunu'' ifade eden Halis, şu görüşleri dile getirdi:

''Bu çağrı eksik, Yavuz Selim yok, Ebu Suud yok, Hamza müftü yok, kuyucu Murat Paşa yok, Alevi mahallerine cami yaptıran kaymakamlar, valiler yok, Alevi öğrencileri okuldan atan, zorla namaz kıldıran öğretmenler yok. Çözüm yöntemi korku, asimilasyon ve baskı olacaksa AKP bunları da çağırmalıydı. AK Parti'nin yaptığını Alevilere saygısızlık, katliamları bir kez daha hatırlatarak onları korkuyla sindirmek olarak görüyoruz. Eğer bizim yanlış olduğumuzu söylüyorsanız ilk önce çalıştayları durdurun ve Alevilerden özür dileyin.''

Çalıştaya katılan Alevileri de eleştiren Halis, ''Her ne kadar Yavuz Sultan Selim'i, Ebu Suud'u çağırmadılarsa da Hızır Paşa'yı da çağırmadılar. Ancak Hızır Paşa'nın temsilcileri içeride bunu Alevilerin takdirine bırakıyorum'' dedi.

Bir gazetecinin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yaptığı basın toplantısıyla ilgili bir soru üzerine Halis, ''Meclisteyken değerlerini anlamayanların Meclisten ayrıldıktan sonra değerlerini anladığını'' ileri sürerek, büyük bir beklenti içinde bulunmadıklarını söyledi. Kürtlerin, Alevilerin, azınlıkların kendilerini rahatlıkla parlamentoda temsil edeceği bir siyasi partiler yasası ile anayasa hazırlanmasını istediklerini belirten Halis, ''Bunlar konusunda adım atma yönünde ciddi bir güvence verilirse elbette bizim de değerlendirmemiz mümkün olabilir, aksi halde kararlıyız'' değerlendirmesinde bulundu.

Akın Birdal da ''Hükümetten bir beklentiniz var mı?'' sorusu üzerine, Başbakanlık'ta dün yapılan toplantının salt bir güvenlik toplantısı olmadığını umduklarını, sükuneti hükümetin sağlayacağını ifade ederek, ''Bu kilitlenmeyi açacak olan AKP iktidarıdır'' diye konuştu.

Star - 17 Aralık 2009

***

DTP'liler Alevi Çalıştayına Katılmadı

Eski DTP'li vekiller Alevi çalıştayını protesto ederek katılmadı...

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Akın Birdal ile Tunceli Bağımsız Milletvekili Şeraffetin Halis, davet edilmelerine karşın, 6. Alevi Çalıştay’ına, protesto amacı ile katılmadılar. Çalıştay’ın yapıldığı otele kadar gelen vekiller, basına yaptıkları açıklamanın ardından buradan ayrıldılar.

Birdal çalıştayın gerçekleştirildiği Rixos Grand Otel'i girişinde yaptığı açıklamada, AKP’nin kapatılması konusunda Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın kararını açıklarken, belli yasal düzenlemeler yapılarak bu konuların kendi önlerine getirilmemesi gerektiği yönünde bir çağrı yaptığını hatırlattı. TBMM’nin bu çağrıya karşılık vermediğini belirten Birdal, “Bugün yeni bir tıkanma ile karşı karşıyayız. Şunun anlaşıldığını düşünüyordu; artık Kürtlersiz demokrasi, açılım olmaz. Alevilersiz azınlıklarsız demokrasi olmaz. Bu bilincin yakalandığını umut etmiştik ama kapatıldık. Diyalog yolları kapatıldı. Kürt sorununun çözümü için yaratılan fırsat heba edildi” dedi. Bugün de çalıştaya kendilerinin katılmalarını istediklerini, ancak “oyalandıklarını” düşündüklerini ifade eden Birdal “Öncelikle bu vesayetçi Anayasa’nın değiştirilmesi gerekir. Parlamentodan ayrılma kararımızı yarın TBMM Başkanlığı’na sunacağız. Bugün bu sürecin devam etmesini dilerdik. DTP Milletvekilleri olarak Bakandan çağrıyı aldıktan sonra, bu çalıştaya katılıp, bugün katkıda bulunmaya gelecektik. Ne yazık ki bu sürecin kesintiye uğraması nedeniyle bu çalıştaya katılmıyoruz” diye konuştu.

-HALİS: “KENGER’İ ÇAĞIRAN, EBU SUUD’U, MÜFTÜ HAMZA’YI, KUYUCU MURAT PAŞAYI DA ÇAĞIRSIN”

Tunceli Bağımsız Milletvekili Şerafettin Halis ise, AKP’nin Kürt ve Alevi açılımları yaptığını ancak Kürt açılımının hangi noktaya geldiğinin belli olduğunu söyledi. Alevi açılımını da “şölene dönüştürülen iftar yemeği ile fiyasko bir başlangıç olarak” sunduklarını belirten Halis, “Bugün görüyoruz ki bu çalıştaya çağırılınlar, çözüm önerisi sunmak yerine geçmişte Alevilerin nasıl katledildiğine yönelik yöntemleri sunanlardan oluşuyor. Kimdir bu Ökkeş Kenger? Maraş katliamının bir numaralı sanığı. Yargı tarafından aklansa bile, kamu vicdanında bir katil” diye konuştu. AKP’nin kendi geçmiş çizgisi üzerinde, Alevilere yönelik sicili üzerinde, bugün de dik durduğunu ifade eden Halis şöyle devam etti:

Yoksa Ökkeş Kenger’i çağırmazdı. Madem çağırdınız bu çağrı eksik; Yavuz Selim yok, Ebu Suud, Müftü Hamza Efendi yok, Kuyucu Murat Paşa yok. Alevi mahallerine cami yaptıran, hoparlör çektiren valiler, kaymakamlar yok. Alevi gençleri okullardan kovan öğretmenler, namaz kıldıran öğretmenler yok. Çözüm yöntemi korku, asimilasyon ve baskı olacaksa AKP bunları da çağırmalıydı. Bu anlamda biz AKP’nin yaptığını Alevilere karşı bir saygısızlık olduğunu düşünüyoruz. Eğer bizin yanlış olduğumuzu düşünüyorsanız, önce çalıştayları durdurun Alevilerden özür dileyin, gerçekten Alevilerle bir çözüm arayışına girin. Aleviler çok şey istemiyor, bugüne kadar hiçbir talepleri yerine getirilmedi. Anayasa’da eşit yurttaşlık temelinde taleplerini sundular. Bugüne kadar AKP’den yaklaşım görülmedi.”

-“HIZIR PAŞA’NIN TEMSİLCİLERİ İÇERDE”

Halis, Alevilere seslenerek, “Kenger’in çağırılmasının anlamı ne? Her ne kadar, Ebu Sultan’ı çağırmasalar da Hızır Paşa’yı da çağırmadılar. Gerçi Hızır Paşa’nın temsilcileri içerde. Takdiri Alevilere bırakıyorum” diye konuştu.

-“ANAYASAL GÜVENCE OLMAZSA OLMAZ”

Halis, gazetecilerin sorusu üzerine İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın bugünkü "Demokratik Açılım” toplantısından da ciddi bir beklentileri olmadığını ifade etti. Halis, “Biz Meclisteyken bizim değerimizi bilmediler. Biz ayrıldıktan sonra değerimizi anladılar, yeni arayışlar içine girildi. Bizim çok ciddi bir beklentimiz yok. Ama gerçekten bizim için bir şeyler yapmak istiyorlarsa, herkesin kendisini Kürtler, Aleviler, azınlıklar, parlamentoda temsil edebileceği siyasi partiler yasası dedik. Türkiye’nin demokrasisi için, demokratik bir Anayasa dedik. Bunlar yönünce çok ciddi bir güvence verilirse, adım atarlarsa bizim de değerlendirmemiz mümkün olabilir, aksi takdirde kararlıyız” dedi.

-“ÖNCE İSTİFA, BDP SONRA”

Birdal da gazetecilerin sorusu üzerine, BDP’ye katılmalarının şu an mümkün olmadığını belirtti. Birdal, “Burada yeniden sükuneti sağlayacak olan hükümettir. Dünkü zirve toplantısı saf bir güvenlik zirvesi olmadığını umuyoruz. Bu kilitlenmeyi açacak olan AKP iktidarıdır. Yarın istifalarımızı vereceğiz. İstifalardan sonra BDP’ye geçmek söz konusu olabilir” diye konuştu.

Aktifhaber - (ANKA) - 17 Aralık 2009

***

DTP'li milletvekilleri, Alevi Çalıştayı'na katılmadı 
 
Kapatılan DTP'li milletvekilleri, partileri kapatıldığı gerekçesiyle Alevi Çalıştayı'na katılmadı. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Diyarbakır bağımsız milletvekili Akın Birdal, DTP milletvekilleri olarak bakan tarafından çalıştaya bizzat davet edildiklerini söyledi.
 
Kendilerinin sürecin birlikte yürüyeceğini umut ederek, insan haklarına dayalı, hukukun üstünlüğünü temel alan, Kürt sorununun demokratik çözümü ve birlikte yaşama konusunda bir irade olduğunu ümit ederek bu çağrıya olumlu bir yanıt verdiklerini dile getiren Birdal, "Ne yazık ki bu süreç kesintiye uğradı. DTP kapatıldı ve bazı milletvekillerine yasak geldi. AK Parti'nin kapatılma davasında Anayasa Mahkemesi'nin parti kapatmalarla ilgili çağrısına Meclis karşılık vermedi. Bugün yeni bir tıkanmayla karşı karşıyayız. Kürtlersiz demokrasinin olamayacağını, açılımın olamayacağını, Alevisiz, azınlıksız demokrasinin olamayacağının artık anlaşıldığını düşünüyorduk. Ama ne yazık ki diyalog yolları kapatıldı. Kürt sorununun çözümü için yaratılan fırsat heba edildi. Bizim de çalıştaya katılmamızı istiyorlar. Doğrusu oyalandığımız hissine kapılıyoruz. Parlemantondan vesayetçi Anayasa'nın değiştirilmesi beklentimiz var." dedi.

İstifalarla ilgili dilekçelerin yarın Meclis'e sunulacağını ifade eden Birdal, davet aldıklarında çalıştay için çalıştıklarını ve katkıda bulunmaya geldiklerini, sürecin kesintiye uğraması nedeniyle katılımın gerçekleşmediğini kaydetti. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın basın toplantısıyla ilgili olarak ise Birdal, "Burada yeniden süküneti sağlayacak olan hükümettir. Dünkü zirve toplantısının salt bir güvenlik zirvesi olmadığını umuyoruz. Bu kilitlenmeyi açacak olan AK Parti iktidarıdır. İstifalardan sonra BDP'ye geçme söz konusu olacak." diye konuştu.

Tunceli bağımsız milletvekili Şerafettin Halis ise hükümetin Kürt ve Alevi açılımını hatırlatarak Kürt açılımının hangi noktaya geldiğinin belli olduğunu savundu. Alevi açılımının şölene dönüştürülen iftar yemeği ile fiyasko bir başlangıç olarak sunulduğunu ileri süren Halis, "Çalıştaya çağrılanlar, çözüm önerisi yerine geçmişte Alevilerin nasıl katledildiğine yönelik fikir ve yöntemleri sunanlardan oluşuyor. Ökkeş Şendiller yargı tarafından aklansa da kamu vicdanında bir katil. Bakanlık kendisinin Alevi olaylarıyla alakalı bir insan olduğunu söylüyor. Dün Onur Öymen Meclis'te kendi çizgisi üzerinde nasıl dik durduysa; Dersim'deki alevilerin katledildiğini nasıl savunduysa; AK Parti de kendi geçmiş çizgisi, alevilere yönelik sicili üzerinde dik duruyor. Yoksa Ökkeş Şendiller'i çağırmazlardı. Madem çağırdınız bu eksik, Yavuz Selim, Ebussuut, Hamza Müftü, Kuyucu Murat Paşa yok. Alevi mahallesine cami yaptıran valiler, alevi öğrencileri okuldan kovan, onlara namaz kıldıran öğretmenler yok. Korku, asimilasyon ve baskı olacaksa AK Parti bunları da çağırmalıydı. AK Parti'nin yaptığı alevilere saygısızlıktır. Yapılan katliamları hatırlatarak Aleviler korkuyla sindirilmeye çalışılıyor. Bizim söylediklerimiz yanlışsa önce çalıştayları durdurun, Alevilerden özür dileyin ve Alevilerle çözüm arayışına girin." şeklinde konuştu. (CİHAN)
 
Zaman - 17 Aralık 2009, Perşembe

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.