Alevi Çalıştayı'nda 'Alevi tanımı' krizi

Alevi Çalıştayı'nda 'Alevi tanımı' krizi

Alevi Çalıştayı'nda 'Alevi tanımı' krizi ANKARA - Alevi Çalıştayı'nın ilki tamamlanırken, çalıştayın kapanış...

A+A-

Alevi Çalıştayı'nda 'Alevi tanımı' krizi Alevi Çalıştayı'nda 'Alevi tanımı' krizi

ANKARA - Alevi Çalıştayı'nın ilki tamamlanırken, çalıştayın kapanış oturumunda "Aleviliğin tanımı" konusunda federasyonlar arasında kriz çıktı.

Bilkent Otel'de düzenlenen Alevi Çalıştayı sona erdi. Alevi temsilcileri, Çalıştay sonucunda Madımak Oteli'nin müze olması, Cemevleri ve kültür evlerinin yasal statüye kavuşturulması, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Alevi köylerine cami yapılma politikalarından vazgeçilmesi, başta Hacı Bektaş Dergahı olmak üzere “değerlerin” gerçek sahiplerine iade edilmesi konusunda Aleviler mutabık oldular.

Alevi Bektaşi Federasyonu Diyanet'in yeniden yapılandırılmasını ve Alevi dedelerine maaş bağlanmasını önerirken, Cem Vakfı Diyanet'in tümden kaldırılmasını istedi ve dedelere maaş bağlanmasına karşı çıktı.

Cem Vakfı, dedelerin yerine Alevi dernek ve federasyonlarının mali açıdan desteklenmesini istedi. Bazı federasyonlar, Aleviliğin tanımlanması gerektiğini savunurken, diğer örgütler, "Sonuçta hepimiz Aleviyiz. Ne tanımı" itirazında bulundu.

Çalıştayın birinci oturumunun kapanış konuşmasını yapan Devlet Bakanı Faruk Çelik ise "Devlet, inanç sahiplerine eşit uzaklıkta ve yakınlıkta olmalıdır. Bunun, inanç sahiplerinin azlığı-çokluğu ve yoğunluğuyla ilgisi olamaz ve olmamalıdır. Demokratik hak talebi söz konusu olduğunda, bu talebi ifade edenlerin biri de birdir, bini de birdir" dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ise yaptığı konuşmada "Hem birbirimizi dinledik, hem de sayın Bakan bizi dinledi. Alevi sorunlarının çözümü hem çok kolay, hem çok zor. Kolay, çünkü laiklik ve demokrasi arzu ediyoruz. Ama kimi direnç noktalarını da biliyoruz" dedi.

Balkız, Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarının katılımıyla yapılacak benzer bir Çalıştayı olduğunu belirterek bu durumun kendilerini endişeye sevk ettiğini söyledi. Diyanetin Alevileri yok sayan bir politika izlediğini ifade eden Balkız, "Alevilerin hakları Alevilere sorulmalı. Diyanet'e sorulacak bir konu değildir” dedi

Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan ise toplantının sadece devletin Alevileri dinlediği değil, bugüne kadar buluşamayan Alevi örgütlerinin de bir araya gelmesi açısından önemli olduğunu belirterek, "Akıllı bir hükümet, bu toplantıdan dersler çıkarır" dedi.

İlk çalıştayın ardından 15'er gün arayla 6 çalıştay daha yapılacak. Bu toplantılarda sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve Diyanet yetkililerin görüş ve önerileri değerlendirilecek. Ancak bazı Alevi örgütleri Diyanet'in katılımına karşı çıktı.

ANF - 4 Haziran 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.