"Alevi Çalıştayı'nda Alevilere Hakaret Edildi"

"Alevi Çalıştayı'nda Alevilere Hakaret Edildi"

"Alevi Çalıştayı'nda Alevilere Hakaret Edildi"Alevi Bektaşi Federasyonu, hükümetin çalıştaylarına Alevi kurumlarının...

A+A-

"Alevi Çalıştayı'nda Alevilere Hakaret Edildi""Alevi Çalıştayı'nda Alevilere Hakaret Edildi"

Alevi Bektaşi Federasyonu, hükümetin çalıştaylarına Alevi kurumlarının gözlemci olarak bile alınmadığını, ikinci çalıştayda bir katılımcının Alevileri "iç ve dış güçler tarafından kullanılan bilinçsiz bir topluluk" olarak tanımladığını duyurdu.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), hükümetin düzenlediği Alevi Çalıştayları'nın amacının dışına çıkmasından, Alevilerin sorunlarına çözümlerin konuşulması yerine Alevilere "hakaret edilen toplantılara dönüşmesinden" kaygılı.

8 Temmuz'da ikincisi akademisyenlerle İstanbul'da yapılan çalıştayda Alevi kurumlarının bulunmadığını, kendilerinin gözlemci olarak katılma talebinin de reddedildiğini açıklayan ABF, toplantıda Alevilere hakaret niteliğinde konuşmaların da geçtiğini duyurdu.

"Bir katılımcı, var oluşundan bu yana sivil bir sistemden yana olan Alevi Bektaşi toplumunu 'demokratik olmayan güçlerin savunucuları ve darbecilerin yandaşı' olarak gösterme cesaretinde bulundu. Darbeler sürecinde en ağır baskılara, zulme ve asimilasyona uğramış bir toplum olan Alevilere bu yakıştırmalarda bulunmak haksızlık, küstahlık hatta aymazlıktır.

"Diğer bir katılımcı, 'Alevileri iç ve dış çeşitli güçler tarafından kullanılan bilinçsiz' bir topluluk olarak tanımladı. Aleviler yüzyıllardır gericiliğe ve yobazlığa karşı durmuşlar, bilinç düzeylerini çağdaş medeniyete varma yönünde kullanmışlardır. Bu sözler düpedüz Alevilerin bu çağdaş yüzüne yönelik bir saldırıdır."

İlk çalıştayda Alevi örgütleri uzlaşmıştı

3-4 Haziran'da düzenlenen ilk çalıştaya katılan 35 Alevi Bektaşi temsilcisi, beş talepte ortaklaşmışlardı:

  • Alevilerin ibadethaneleri olan cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması.
  • Zorunlu din derslerinin kaldırılması.
  • Alevi köylerine cami yapılması politikasından vazgeçilmesi.
  • Tekke ve Zaviyeler Kanunu'yla Alevilerin elinden alınan Hacı Bektaş Dergahı'nın ve diğer Alevi mekanlarının sahiplerine iade edilmesi.
  • Madımak otelinin müze olması.

ABF, bu taleplerin hayata geçmesinin ancak siyasi iradeyle mümkün olduğunu söylüyor, hükümetin ucu açık toplantılar düzenlemek yerine harekete geçmesini isityor.

Toplantının ardından bianet'in görüştüğü ABF Başkanı Ali Balkız, ABF'nin tamamen kaldırılmasını istediği Diyanet İşleri Başkanlığı'yla ilgili farklı görüşler olduğunu, ayrıca laikliği zedeleyeceği gerekçesiyle Alevi dedelerine özlük hakları ve maaş sağlanması önerisi üzerinde de uzlaşılamadığını dile getirmişti.

Çalıştaylar aralarında hak örgütlerinin de bulunduğu çeşitli örgütlerle, ilahiyatçı ve Diyanet İşleri Başkanlığı temsilcileriyle yapılacak toplantılarla sürecek. Bu toplantıların sonucunda hükümete sunulacak bir raporun ortaya çıkması bekleniyor. (TK)

İstanbul - BİA Haber Merkezi 13 Temmuz 2009, Pazartesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.