Alevi Çalıştayı'nda Alevisiz uzlaşı

Alevi Çalıştayı'nda Alevisiz uzlaşı

Alevi Çalıştayı'nda Alevisiz uzlaşı  ANKARA (02.02.2010)- AKP hükümetinin Alevi Çalıştayları sona erdi. Burjuva basın,...

A+A-

Alevi Çalıştayı'nda Alevisiz uzlaşı  Alevi Çalıştayı'nda Alevisiz uzlaşı 

ANKARA (02.02.2010)- AKP hükümetinin Alevi Çalıştayları sona erdi. Burjuva basın, çalıştay haberlerini “uzlaşı sağlandı” şeklinde yansıtırken, Alevilerin talepleri kabul edilmeden sonlandırılan çalıştaylarda “uzlaşı” hangi taraflar arasında sağlandı?

Alevi Çalıştaylarının son toplantısı önceki gün gerçekleştirildi. AKP'nin karargahı olarak da adlandırılan Kızılcahamam'daki toplantının ardından, kamuoyuna “uzlaşı sağlandı” açıklamaları yapıldı. Devlet Bakanı Faruk Çelik, çalıştayın sonuçlarına ilişkin ön raporu dünkü Bakanlar Kurulu'na sundu. Asıl rapor ise şubat ya da mart ayında tamamlanacak. Böylece Alevi açılımının yol haritası ortaya çıkacak.

Burjuva basın, toplantı haberlerini “uzlaşı sağlandı” şeklinde geçti. Ancak Çalıştay'ın son toplantısına Alevilerin temsilcileri katılmamıştı. Bu nedenle, “uzlaşı”nın hangi taraflar arasında sağlandığı soru işaretleri yarattı. 8 ay süren toplantılar sonucunda, Alevilerin talepleri yine kabul edilmedi.

Uzlaşı sağlandığı açıklanan maddeler şöyle:

- Diyanet İşleri Başkanlığı mevcudiyetini koruyacak, içerisinde Alevilerin de temsil edileceği bağımsız kurullar oluşturulacak, bütçeden Alevilere pay verilecek.

- Madımak Oteli yakınında “güllerle donatılmış bir park” yapılacak. Aynı alana bir anıt ile müze ve kültür merkezi yapılması da planlanıyor. Ancak bunun için bir süre bekleneceği, anıt ve müzenin “kimsenin tepkisini çekmeden uzlaşı içinde yapılmasının yolları aranacağı” belirtiliyor.

- Zorunlu din dersi konusunda Başbakan Başmüşaviri İbrahim Kalın'ın önerisi doğrultusunda din derslerinin seçmeli hale getirilmesi, “velilerinden görüş alınarak öğrencilerin kendi inancı doğrultusunda eğitim alması”na karar verildi. Bu maddeye ek olarak “Her koşulda tüm öğrencilere bütün din ve inançlar hakkında da eğitim verilecek” denildi.

Balkız: Göz boyuyorlar

Onlarca derneğin bağlı bulunduğu Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Çalıştayı ile ilgili başından bu yana dile getirdiği “AKP, kendi Alevisini yaratmaya çalışıyor” görüşünü koruyor.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, muhabirimize yaptığı açıklamada, çalıştaya katılanların ortak bir açıklama yaparak “biz şöyle şöyle konularda fikir birliğine ulaştık” diye bir açıklama yapmadıklarını söyledi. Balkız, hangi konularda anlaştıklarının bilinmediğini kaydetti, “Olup bitenlere bakıyoruz. Hiçbir hususta anlaşmış değiller, göz boyuyorlar” dedi.

Madımak Oteli'nin müze olması talepleriyle ilgili de bir adım atılmadığını dile getiren Balkız, “Doğru olanı gerçekten müze yapılmasıdır. Bu devletin özür dilemesi anlamına gelecektir. Bunu bekliyor ve istiyoruz” dedi. Balkız, şöyle devam etti: “Ama seramik dükkanı yapalım, kabak dikelim, gül dikelim gibi işin kenarında kıyısında dolaşılarak yapılacak olan işler hiç kimseyi tatmin etmeyecektir. Devlet böylece bu katliama zımnen de olsa onay vermiş olacaktır.”

Gümüş: Yandaş örgütlerle uzlaşıldı

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Çalıtay'a davet edilenlere dikkat çekti, Alevilerin siyasal, inançsal yansımasını oluşturan örgütler yerine yandaş örgütlerin çağrıldığının altını çizdi. Gümüş, “Burada yandaşlarla uzlaşılmış oluyor” dedi.

Basına yansıyan “uzlaşma” maddelerine dikkat çeken Gümüş, “AİHM'in kaldırılması gerektiğini belirttiği zorunlu din dersinin yanında yeni bir din dersi hayata geçiriliyor” dedi. Gümüş, Diyanet İşleri Başkanlığı konusunda ise kurumun güçlendirildiğini kaydetti, “Oysa Aleviler Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılmasını istiyordu. Gerçek laik bir ülkede böyle bir kurum olmaz” dedi. Yine Cemevleri konusunda da taleplerinin kabul edilmediğini kaydeden Gümüş, Cemevleri'nin statüsünün daha sonra belirleneceği yönündeki kararı hatırlattı. Gümüş, Cemevleri'nin Aleviler için ibadethane olduğunu dile getirdi, “İbadethane olup olmadığını belirlemek hükümetin haddi değildir” dedi.

Fevzi Gümüş, Madımak Oteli ile ilgili kamulaştırma yapılacağının söylendiğini hatırlattı. Gümüş, “Ama bu yeni değil. Sonuç itibariyle AKP 7 yıldır hükümette ve somut adım atmadı. Dolayısıyla hükümetin, Alevi Çalıştayı ile Alevileri uyutmaya yönelik bir çaba içinde olduğunu düşünüyorum” dedi.
 
Kaynak: Atılım - 02 Şubat 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.