Alevi Çalıştayı'nda 'Hızır Paşa' kavgası

Alevi Çalıştayı'nda 'Hızır Paşa' kavgası

Alevi Çalıştayı'nda 'Hızır Paşa' kavgası Kahramanmaraş katliamının bir numaralı sanığı Ökkeş Şendiller'in çağırılmasıyla...

A+A-

Alevi Çalıştayı'nda 'Hızır Paşa' kavgası Alevi Çalıştayı'nda 'Hızır Paşa' kavgası

Kahramanmaraş katliamının bir numaralı sanığı Ökkeş Şendiller'in çağırılmasıyla tartışmaların odağına oturan '6. Alevi Çalıştayı', protestoyla başladı. Kapatılan DTP milletvekilleri Akın Birdal ile Şerafettin Halis, 'partileri kapatıldığı için çalıştaya katılmadı. AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu ise DTP'lileri protesto ettiği için çalıştaya gelmedi.

Dün soruları yanıtlayan Birdal, “Davetten sonra DTP milletvekilleri olarak çok çalıştık, hazırlık yaptık. Bugün çok ciddi bir katkı yapacaktık. Ne yazık ki sürecin kesintiye uğraması nedeniyle çalıştaya katılmıyoruz” dedi.

Şerafettn Halis de AKP’nin Kürt ve Alevi açılımını ortaya koyduğunu belirterek şöyle konuştu: “Kahramanmaraş olaylarının sanığı Ökkeş Şendiller, yargı önünde aklansa da kamu vicdanında hâlâ bir katildir. Her ne kadar Yavuz Sultan Selim’i, Ebu Suud’u çağırmadılarsa da Hızır Paşa’yı da çağırmadılar. Ancak Hızır Paşa’nın temsilcileri içerde bunu Alevilerin takdirine bırakıyorum.” Halis, Radikal’in ‘Hızır Paşa’dan kimi kastettiniz’ sorusuna “Çalıştaya katılan Alevileri” yanıtını verdi.

Çalıştay’a katılan Arif Sağ, “Keşke DTP’liler de katılsaydı” derken, CHP’lileri İstanbul milletvekili Bayram Meral temsil etti. MHP’den çağırılan Mehmet Ekici çalıştaya katılmadı. AKP’yi İbrahim Yiğit temsil ederken, çağrılı olmasına rağmen, Reha Çamuroğlu gelmedi.

Radikal’in sorularını yanıtlayan Çamuroğlu, “Alevi meselesi ile Kürt meselesinin birleştirilmeye çalışıldığını gördüğüm için katılmamayı tercih ettim. Bugünkü (dünkü) davette Akın Birdal ile Şerafettin Halis’in daveti nedir? Zeynep Dağı, Haluk Özdalga ve Fikri Sağlar’ın Alevilikle ilgili özel bir müktesebatı, yayımı mı var? Halis ve Birdal, ‘Aleviler Kürt hareketini bölmeye çalışıyorlar’ diyorlardı. Bu nedenle çalıştayı protesto ettim.” Çamuroğlu, Halis’e de “Bir Aleviye Hızır Paşa demek, en büyük terbiyesizliktir. Terbiyesini takınsın” dedi. Arif Sağ da Halis’e “Böyle bir laf etmek onun haddini aşar. O zaman o da Kürtlerin Hızır Paşa’sı’’ diyerek yanıt verdi.

BEHZAT MİSER - Radikal - 18 ARALIK 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.