Alevi çalıştayında ibadethane krizi

Alevi çalıştayında ibadethane krizi

Alevi çalıştayında ibadethane krizi Alevi çalıştayının üçüncü oturumu Ankara'da yapıldı. Çalıştay için...

A+A-

Alevi çalıştayında ibadethane krizi Alevi çalıştayında ibadethane krizi

Alevi çalıştayının üçüncü oturumu Ankara'da yapıldı. Çalıştay için masaya bu kez, İlahiyat Fakülteleri ile Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 35 bilim insanı katıldı. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı, cemevlerinin ibadethane kabul edilmesine karşı çıktı, "biri Müslümanım diyorsa onun ibadet yeri camidir" görüşünü kayıtlara geçirdi. Bakan Faruk Çelik ise "her türlü riski göze aldık sorunları çözeceğiz" mesajını verdi.

Günlerdir konuşulan açılımdan farklı. Adı "Alevi açılımı"...

Ama hükümetin amacı aynı, "demokrasi çıtasını yükseltmek."

Hükümet, bu kapsamda haziran ayında başlattığı Alevi çalıştayında bir adım daha ilerledi, çalıştayın 3. oturumu Ankara'da yapıldı.

3. oturum için masaya bu kez, İlahiyat Fakülteleri ile Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan bilim adamları oturdu.

35 davetli erken saatlerde çalıştayın yapılacağı salonda yerlerini aldı.

Açılış konuşmasını hükümeti temsilen toplantıya katılan Devlet Bakanı Faruk Çelik yaptı. Bakan Çelik, hükümet olarak yaptıkları bu açılımlarla risk aldıklarını söyledi.

Bakan Çelik'in konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti. Ama toplantıya ara verildikçe salondaki hava kameralara yansıdı.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Aktan, "somut talepler konuşulmadı" dedi ama Diyanet olarak bu konudaki görüşlerini açıkladı. "Alevilerin somut talepleriyle ilgili Diyanet'in hiçbir menfi tavrı yok" ifadesini kullanan Aktan, cemevlerinin ibadethane kabul edilmesine ise karşı olduklarını söyledi.

Alevi açılımına ilişkin son çalıştay ekim ayında yapılacak ve siyasetçiler davet edilecek.Hükümetin planı, çalıştayda tartışılanları en sonunda bir kitap haline getirmek, ve toplantılardan çıkan sonuçlara göre, 2010 yılında Alevi açılımına ilişkin atacağı adımları belirlemek.

CNNTURK - 19.08.2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.