Alevi Çalıştayı'nda sona geliniyor

Alevi Çalıştayı'nda sona geliniyor

Alevi Çalıştayı'nda sona geliniyor   ANKARA - Hükümetin bir süredir yürüttüğü Alevi Çalıştay'ında...

A+A-

Alevi Çalıştayı'nda sona geliniyor  Alevi Çalıştayı'nda sona geliniyor 
 
ANKARA - Hükümetin bir süredir yürüttüğü Alevi Çalıştay'ında sona geliniyor. Son çalıştayda hükümetin çalıştaya 4 maddelik bir paket getirmesi bekleniyor.

Hükümetin bir süredir yürüttüğü ancak Alevi örgütlerinin ve kanaat önderlerinin katılmadığı Alevi çalıştayının sonuncusu 28 Ocak'ta Devlet Bakanı Faruk Çelik'in başkanlığında yapılacak. Son çalıştayın bugüne kadar yapılan en kapsamlı toplantı olacağı belirtiliyor.

Hükümetin Kürt açılımında olduğu gibi yine bir yol haritası çıkaracağı öğrenildi. "Aşama"lı olarak gidilmesi planlanan yol haritasının ilk adımını, "Cemevlerinin ibadethane statüsüne getirilmesi" oluşturuyor. Alevilere göre bu, İmar Yasası'nın 13. maddesi değiştirilerek gerçekleştirilebiliyor.

Hükümetin, getirilen öneriler arasında sıcak baktığı öne sürülen 4 madde ise şunlar: "Cemevleri ibadethane olarak kabul edilecek. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri "zorunlu" olmaktan çıkarılarak, seçmeli hale getirilecek. Cemevlerinde görev yapan kişilerin yetiştirilmesi amacıyla enstitü açılacak. Devlet, cemevlerinin elektrik, su gibi giderlerini karşılayacak, destek verecek."

Öte yandan Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi'nin, "Aleviler nasıl yaşıyor, ne istiyor" başlıklı araştırmanın sonuçları açıklandı. Alevilere karşı fiili ayrımcılık yapılıyor mu? sorusuna Alevilerin yüzde 33.9'u sürekli,yüzde 36.4'ü bazen yanıtını verdi. Ayrımcılık politikasının AKP döneminde sürdüğünü belirten Alevilerin oranı ise yüzde 81'e ulaşıyor.
 
Atılım - 11.01.2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.