Alevi Çalıştayı'ndan iki eğilim çıktı

Alevi Çalıştayı'ndan iki eğilim çıktı

Alevi Çalıştayı'ndan iki eğilim çıktı Alevi Çalıştayı’nın 4. oturumu dün Swiss Otel’de Devlet Bakanı Faruk...

A+A-

Alevi Çalıştayı'ndan iki eğilim çıktı Alevi Çalıştayı'ndan iki eğilim çıktı

Alevi Çalıştayı’nın 4. oturumu dün Swiss Otel’de Devlet Bakanı Faruk Çelik’in başkanlığında toplandı. Çalıştaya işçi ve memur konfederasyonları başkanlarının yanı sıra çok sayıda örgüt ve dernekten temsilciler ile Yönetmen Sırrı Süreyya Önder ve Sanatçı Sebahat Akkiraz katıldı. Sanatçı Ferhat Tunç’un protesto ettiği toplantıya, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun katılmaması dikkat çekti.

BAKAN ELEŞTİRİLERE KULAK TIKADI

Toplantı, Bakan Çelik’in, açılımla ilgili hükümetin “işi uzattığı, ipe un serdiği, oyaladığı” yönündeki eleştirilere yanıtı ile başladı. Çelik, eleştirilere kulak asmayacaklarını belirtti.

Basına kapalı olarak akşam saatlerine kadar süren toplantıdan, edindiğimiz bilgilere göre iki eğilim ön plana çıktı. Birinci eğilim, DİB’in lağvedilmesi, zorunlu din derslerinin kaldırılması ve kimliklerde yer alan “Din” ibaresinin kaldırılmasını savunurken; diğer eğilim DİB’in Alevilerin de temsil edileceği şekilde yeniden düzenlenmesini, din derslerinin ise tüm inançları tanıtacak şekilde değiştirilmesini önerdi.

Toplantıda en çok dile getirilen konu ise Anayasa değişikliği talebi oldu. Nüfus cüzdanlarından din hanesinin kaldırılması, ilahiyat fakültelerinde Alevilik kürsüsü kurulması, Alevilerin kutsal kabul ettiği Aşure Günü’nün tatil ilan edilmesi gibi öneriler de toplantıda dile getirildi.

‘SOMUT ADIM ATILSIN’

Toplantıya Doğu Konferansı Derneği adına katılan Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Görevlisi Cem Somel, dinlerin ve mezheplerin tasnifinin devletin işi olmadığına dikkat çekerek, DİB’in Aleviliği “yönlendirme ve düzeltme” teşebbüsünün kabul edilemez olduğunu söyledi. Somel, Maraş ve Çorum olaylarını örnek göstererek, yoksulluk üreten iktisadi politikalar sürdükçe Demokratik Açılım çabalarının sonuçsuz kalma riski taşıdığını ifade etti.

Sinema Sanatçısı Sırrı Süreyya Önder de toplantıda, Kürtçe hutbe okunmasına izin vermeyen DİB ile Alevi sorununa da çözüm bulanamayacağını söyledi. Önder ayrıca, hükümetin “İyi niyetliyiz” demekten öte somut adamlar atması gerektiğini ifade etti.

Tunceli Dernekleri Federasyonu Başkanı Özkan Tacar da toplantıda, Dersim’de Alevilerce kutsal görülen pek çok mekanın baraj projeleriyle sular altında bırakılmak istendiğine dikkat çekerek, hükümetten açılım konusundaki iyi niyetinin bir göstergesi olarak baraj projelerini iptal etmesini istedi. Tacar ayrıca, Zazaca’nın kullanılması önündeki engellerin kaldırılması, Kızılbaş Alevi kimliğinin tanınması için kurumsal bir yapı oluşturulması ve idam edilen Alevi halk önderleri Seyit Rıza ile arkadaşlarının yeri açıklanmayan mezarlarının Dersim’e taşınması taleplerini de çalıştaya sundu.

Cem Gurbetoğlu (Ankara/EVRENSEL) - 01 Ekim 2009

4. ALEVİ ÇALIŞTAYI YAPILDI

AKP hükümeti tarafından yapılan Alevi Çalıştayı'nda konuşan Devlet Bakanı Faruk Çelik, yalnızca tespit yapmadıklarını sorunların nasıl çözüleceğine yönelik de fikir üretmeye çalıştıklarını söyledi.

Alevi Çalıştayı’nın 4’üncüsü Ankara Swissotel’de Devlet Bakanı Faruk Çelik başkanlığında Sivil Toplum Kuruluşları ve bir çok toplumsal inisiyatiflerin katılımıyla yapıldı.

Çalıştayın açılış oturumda konuşan Çelik, hükümetin gerçekleştirdiği açılımların bazı kesimler tarafından istismar edildiğini iddia ederek, “Bu kadar özenle ve üzerine titreyerek sürdürdüğümüz açılımları istismar edenleri, istismarda istikbal arayanları vatandaşlarımızın takdirlerine bırakıyorum” dedi.

Çelik, Alevi temsil grupları olmak üzere, konunun belli başlı taraftarıyla bir araya geldiklerini hatırlatarak şöyle konuştu: "Sorunları çözmek istiyoruz; anlamak ve üstesinden gelmek istiyoruz.”

Çelik ayrıca, yalnızca sorunların tespiti yönünde hareket etmediklerini aynı zamanda varolan sorunları ortadan kaldırmak için "Neler yapabiliriz?" sorusuna da cevap aradıklarını belirtti.

Ferhat Tunç, "Çözüm noktasında gösterilen yaklaşımlar sorunları muhataplarıyla demokratik, özgürlükçü bir yaklaşımla ele almak yerine, çözüm adı altında farklı bir çürütme ve asimilasyon politikasının devamı tek yanlı olarak sürdürülmektedir" diyerek Çalıştay'a katılmayacağını açıklamıştı.

BİRGÜN - 01 Ekim 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.