Alevi Çalıştayı'nın son oturumu sorunlarla başladı

Alevi Çalıştayı'nın son oturumu sorunlarla başladı

Alevi Çalıştayı'nın son oturumu sorunlarla başladıANKARA - 7. ve son Alevi Çalıştayı, Alevilerin protestosunun gölgesinde başladı....

A+A-

Alevi Çalıştayı'nın son oturumu sorunlarla başladıAlevi Çalıştayı'nın son oturumu sorunlarla başladı

ANKARA - 7. ve son Alevi Çalıştayı, Alevilerin protestosunun gölgesinde başladı. Alevi örgütleri, hükümetin çalıştayı Cem Vakfı ile birlikte yaptığını öne sürerek ve "Alevilik: Çerçevelendirme Sorunları" konu başlığı nedeniyle protesto ettiler. Devlet Bakanı Faruk Çelik, "Gelinen noktada problemlerin çözümüne ilişkin olarak toplumumuzun tüm kesimlerinde belli düzeyde bir makuliyet ortamı sağlanmıştır" derken, Radikal Gazetesi yazarı Oral Çalışlar, çalıştayda hiç kadın olmamasına dikkat çekti.

7. Alevi Çalıştayı, Kızılcahamam'da başladı. Devlet Bakanı Çelik, açılışta yaptığı konuşmada, "Gelinen noktada problemlerin çözümüne ilişkin olarak toplumumuzun tüm kesimlerinde belli düzeyde bir makuliyet ortamı sağlanmıştır" dedi. Hükümet olarak samimi bir
gayret içinde olduklarını dile getiren Çelik, özetle şöyle konuştu:

"Mevcut sorunlarla yaşamayı bir alışkanlık hatta bir yaşam tarzı haline getirenler, bu sorunların varlığından nemalananlar ve ihtiraslarını kurumsallaştıranlarını, çözüm konusundaki ayak direyici duruşlarıyla toplumun sağduyusuna havale ediyoruz. Mevcut sorunların asla çözülemeyeceği noktasında, üzerine titrenerek oluşturulan havayı, her vesileyle karartmaya çalışan bir tür öğrenilmiş çaresizlikle toplumda umut yerine kaygı ve tepki üretenlerin durumlarını da bir hayli sorunlu bulduğumuzu ifade etmek istiyorum.

Kimsenin tekelinde değil

Bu konu şu yada bu grubun, zümrenin tekelinde değildir. Bütün bir ülkeyi ilgilendiren toplumsal meseleleri ele alırken yeni bir dil yeni bir bakış açısı ve her şeyden önce güven tazeleyici düzeyde iyi niyet beyanına duyulan ihtiyaç had safhadadır. Çözüm yolunda önce dinlemeye, kavramaya sonra da tatminkar adımlar atmaya mecburuz. Kırmadan, dökmeden, sabırla diyalog zeminini geliştirerek bu konuda mesafe almak istiyoruz."

Çelik, verilen arada gazetecilerin sorusu üzerine, Alevi Çalıştaylarıyla ilgili raporu Şubat ayında tamamlamaya çalışacaklarını söyledi.

Alevi örgütleri katılmadı

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) başta olmak üzere, Alevi örgütleri çalıştaya katılmama kararı aldılar. Örgütlerin, çalıştayda "Alevilik: Çerçevelendirme Sorunları" konu başlığı nedeniyle "kendilerine kefen biçilmeye çalışıldığını" ileri sürdükleri ve bu nedenle protesto ettikleri öğrenildi. Dün basın toplantısı düzenleyen ABF Genel Başkanı Ali Balkız ve örgüt yöneticileri, düzenlenen ilk Alevi Çalıştayı’na katılarak sorunlarını dile getirdiklerini ancak hükümetin çözüme yönelik adım atmadığını savundu. Konunun Meclis'te de polemik konusu haline getirildiğini savunan Balkız, "TBMM bu konuyu içtenlikle ele alıp, parti farkı gözetmeksizin çözüme ulaştırmalı. 9 Kasım 2008 ve 8 Kasım 2009 mitinglerinde büyük emekleri olan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Alevi Kültür Dernekleri çalıştaya davet edilmediler. Federasyonumuz ise davetliler listesi tamamlandıktan sonra kerhen listeye eklendi. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ise hiç bir çalıştaya çağrılmadı. Yani yüzbinlerce Alevi yurttaşla birlikte meydanlardan seslenen Alevi-Bektaşilerin önderleri bu süreçte yok sayılmıştır. Bugünkü Alevi Çalıştayı Cem Vakfı ile AKP arasında geçen bir alışverişten ibarettir" diye konuştu.

Erkek erkeğe

Edinilen bilgiye göre, Radikal yazarı Oral Çalışlar'ın, çalıştayda hiç kadın bulunmamasını eleştirdi. Çalışlar, çalıştay başlamadan önce, söz alarak, "Toplumun yüzde 50'si oluşturan kadınların burada temsil edilmediğini görüyorum. Toplumun olduğu gibi Alevilerin de yüzde 50'si kadındır. Oysa burada hiç kadın bulunmuyor; bunun artniyet olmadığını düşünmek istiyorum" dedi. Bunun üzerine Çelik, "Olsaydı iyi olurdu. Ancak herhangi bir art niyet yok" yanıtını verdi. Konuyla ilgili AHA'nın sorularını yanıtlayan Çalıştay Moderatörü Necdet Subaşı ise, konunun göründüğü gibi olmadığını söylemekle yetindi.

Başlık iptal edildi

Alevilerin tepkisine yol açan "Alevlik: Çerçevelendirme Sorunları" konu başlığı, gelen tepkiler ve katılımcıların bir kısmını eleştirmesi üzerine geri çekildi. Pir Sultan Abdal Kültür Vakfı Başkanı Murtaza Demir, sanatçı Arif Sağ ve eski CHP milletvekili Ali Rıza Gülçiçek, konu başlığının yeni bir takım sorunlara yol açacağını söyleyerek, "Örgütler de bu nedenle protesto ediyor" dediler. Bunun üzerine Bakan Çelik, bunun bir anlayış olduğunu söyleyerek, "Bakın Cem Vakfı da, Aleviliğin gerçek Müslümanlık olduğunu söylüyor" dedi. Çelik, hükümet olarak böyle anlayışlarının olmadığını savunarak, "Biz, Aleviliği tanımlamak veya çerçeve içine oturtmak gibi bir düşünce içinde hiçbir zaman olmadık" dedi. İtirazlar üzerine Çelik, konu başlığını geri çektiklerini bildirdi.

Sağ: Kazanım

Sanatçı Arif Sağ, çalışmanın sonucunda nasıl bir tablo çıkacağını söylemek için henüz erken olduğunu belirterek, "Ancak gelinen nokta anlamında şunu söyleyebiliriz ki hiçbir şey olmasa bile, yüzlerce yıllık Alevi tarihinde bu bile bir şey. Burada konuların açık ve net şekilde tartışılması bir kazanım. Belki yasal meseleler zorlayacak, belki Anayasa’nın bazı maddeleri bahane edilecek. Ama iyi niyetli ve akıllıca davranılırsa o sorunlar da aşılır" dedi.

Dünya Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun ise, Alevi Çalıştaylarını "tarihi bir hizmet" olarak niteleyerek, "Niye gitmedik" diye sonradan pişman olmaktansa sürecin içinde
bulunmanın doğru olacağını söyledi.

Üskül: Alevileri tanımlamak doğru değil

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül de, AHA'nın sorularını yanıtlarken, Türkiye'de ne kadar Alevi varsa o kadar Alevilik tanımı olduğunu söyledi. Üskül, çalıştayda Alevileri devletin tanımlamasını yanlış olacağını dile getirdiğinin belirterek, "Alevilerin sorunları temel insan hakları sorunlarıdır. Zorunlu din dersleri, Madımak Oteli, cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi; hepsi insan hakları sorunları..." diye konuştu.
Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ise, çalıştayı protesto ederek katılmayan örgüt yöneticilerini eleştirerek, "Onlar Alevileri değil, başında bulundukları örgütleri temsil ediyorlar" dedi. Diyenet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilemeceğini söylemesini eleştiren Doğan, "Kendini Şeyhülislam sanıyor sanırım. Osmanlı Devleti yıkılalı ve Şeyhülislamlık makamı kalkalı çok oldu; devletin bir memuru olduğunu unutmasın. Bağlı bulunduğu bakan farklı, kendisi farklı konuşamaz" diye konuştu.

Sorunlar tekrar konuşuldu

Çalıştayın birinci gününde, Kimlik ve Beyan Sorunları ile Anayasal ve Hukuksal Sorunlar tartışıldı. Anayasal ve Hukuksal Sorunlar başlığı altında, cemevlerine ibadethane statüsü kazandırma, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yapısı, zorunlu Din dersleri gibi konular işlendi. Bunun yanı sıra çalıştay’da, Madımak otelinin müze olması, inanç rehberlerinin durumu gibi konular da konuşuldu.

"Aleviliği tanımlamak Aleviler dışında kimsenin hakkı değildir"

BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, AKP'nin yaklaşık 2 yıldan beri başlattığı açılım ve çalıştayların kandırmacadan öteye gitmediğini ileri sürdü. "Aleviler ve Türkiye kamuoyu vicdanında sicilli, Maraş katliamının bir numaralı aktörü, bu çalıştaylara çağrılarak çözüm arandı" diyen Halis, Alevilerin en temel talebi olan cemevlerinin yasal ve resmi güvenceye kavuşturulmadığını söyledi. "AKP'nin Diyanet İşleri Başkanlığından aldığı fetvayla Aleviliği tanımladığını ve cemevlerinin ibadet yeri olmadığında ısrar ettiğini" ileri süren Halis, "Aleviliği tanımlamak, Alevilerden başka hiç kimsenin haddi değildir ve olmamalıdır. AKP iktidarında daha da artan dini referanslar, kamu kurumlarından fabrikalara, üniversitelerden köylere, deyim yerindeyse yaşamın her alanında hükmünü göstermiş, Türk-İslam çizgisinde olmayanlar ciddi sıkıntılar yaşamaya başlamıştır" diye konuştu.

BEHZAT MİSER / ANKARA - Alevihaber.com - 28 Ocak 2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.