Alevi Danişmend Devleti

Alevi Danişmend Devleti

Malazgirt savaşından sonra Alevîlerin yoğun olarak yaşadığı AMASYA, MERZİFON, NİKSAR, TOKAT, SİVAS, DİVRİĞİ, SEYİT GAZİ, ÇORUM, KEMERHİSAR, MALATYA bölgelerinde 1071-1178 yılları arasında ALEVÎ DANİŞMEND DEVLETİ hüküm sürdü.

A+A-

Malazgirt savaşından sonra Alevîlerin yoğun olarak yaşadığı AMASYA, MERZİFON, NİKSAR, TOKAT, SİVAS, DİVRİĞİ, SEYİT GAZİ, ÇORUM, KEMERHİSAR, MALATYA bölgelerinde 1071-1178 yılları arasında ALEVÎ DANİŞMEND DEVLETİ hüküm sürdü. DEVLETİN KURUCUSU DANIŞMEND GAZİ’dir.

Kısa sürede Alevî Devleti genişledi ve güçlendi. Danişmend Gazi Atalarının şehri olan Malatyayı almak istiyordu ve 1097 yılında Malatya?yı kuşattı. Selçuklu Hükümdarı 1. Kılıçarslan Danişmend Alevîlerin aşırı güçlenmesinden ve genişlemesinden çekinerek Malatya üzerine yürüdü. İki ordu Malatya surlarında karşı karşıya geldi. Bu sırada İznikin haçlılar tarafından kuşatıldığı haberi gelince 1. Kılıçarslan Danişmend Gaziyle anlaşma yaparak İznike doğru gitti. Ama Selçuklu başkenti İznik, Haçlıların eline geçti.

Alevilerden korkan ve savaşmayı göze alan Selçuklu Danişmend Gaziden yardım istedi. Danişmend Gazi yardım etti. Haçlılara ağır kayıplar verdirdiler.

Danişmend 1098, 1101 yıllarında Malatya’yı yeniden kuşattı. Malatya kumandanı Khuril, Antakya prensi Boemondan yardım istedi. Savaşlar oldu. Danişmend yendi. Yardıma gelen Baemondu tutsak etti. Niksara geldi. Amasyada Haçlı ordusuyla çarpıştı. Daha sonra 1102 yılının 18 Eylülünde Malatya’ya bir sefer daha yaptı ve nihayet Ata şehri Malatya’yı aldı.

Daha sonra Danişmen Han 1105 yılında Niksarda Hakk’a yürüdü.

Selçuklular Arap Alfabesi kullanırken o dönem sikke’lerinde, Danişmend Alevî Devleti para ve sikkelerde latin alfabesi kullanmıştır. Ve bu sikkelerde islam motifleri yoktur. Motif ve semboller Alevî kanaklı semboller ve motiflerdir. Danişmend gazinin naaşı Hristiyan ve Müslüman adetlerinde yer almayan, Alevî geleneğine uygun bir biçimde yani Mumyalanarak, Niksarda türbesine konmuştur.

Danişmendin Hakk’a yürümesinden birkaç yıl sonra , 1. Kılıçarslan Maltaya’yı kuşatmış ve almıştır. Daha sonra Danişmend Gazi’nin oğlu Emir Gazi Malatya’yı tekrar aldı. Sakarya’ya kadar olan Selçuklu hakimiyetine son verdi. Diğer bölgelere sıkışan Selçuklu zor günler yaşadı.

Bizans Tarihçisi Ostrogorsky şöyle der:

”BU SIRALARDA BAŞ DÜŞMAN KONYA SELÇUKLU SULTANLIĞI DEĞİL, MALATYADAKI DANİŞMENDLİ EMİRLİĞİ İDİ.”

O dönem Abbasi Halifesi Emir Gazi’ye hediyeler göndererek onun Anadolu’daki hakim güç olduğunu kabul etti. Emir Gazi 1134 yılında Hakk’a yürüdü. Türbesi Kayseri Pazarören’de kendi adıyla anılan köydedir. Ardından Melik Gazi hüküm sürdü ve o da 1143 yılında Hakk’a yürüdü. Naaşları Mumya’lanırdı. Daha sonra Danişmendler Elbistan-Malatya kolu, Kayseri ve Sivas kolları olarak 3’e bölündüler. Bu zayıflamayı fırsat bilen Selçuklular 1173 yılında Kayseri, 1175 yılında Sivas, 1178 yılında Elbistan-Malatya kolunun egemenliğine son verdiler.

Tarihten bir Alevî yıldızı daha kaydı:

Şeyhi Danişmendi Veli
Cümlesi birdir er yolu
Yunus dervişler kulu
Taptuk gibi serveri var
Yunus Emre
Şeyhi Danişmendi fakı
Gönül yapan bulur hakkı
Sen bir gönül yıktın ise
Gerekse var yüzyıl oku

*YUNUS EMRE

İslam Ansiklopedisi 3. Cilt sayfa 476? da şöyle der:

”Anadolunun mühim bir kısmında bir asra yakın zaman hakim olan Danişmendlilerin oralarda pek çok Cami, Medrese, ve diğer hoyrat vücuda getirmiş olmaları lazım gelir. Fakat şimdiye kadar yapılan bütün tetkiklerde bunlara ait bir kitabe bulunamamıştır”

???”ALEVİLİK İSLAM’DIR”??? diyenlere bir örnek daha; Cami yok, 1100lü yıllarda.. Ama bügünün serbestliğinde Cami hayranı olanlar türediyse ne yazık.

***1987 yılında Kayseri Pınarbaşında Melik Gazi türbesinde Melik Gazi ve Üç büyük yöneticinin Mumyaları ATEŞE verildi. Yangında kısmen yanan mumyalar yobaz, gerici iştahları doyurmamış olacak ki Mumyalar 1996 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğünün yazılı talebi ile:

”İSLAMİYET DÖNEMİNDE MUMYA YOKTUR. BUNLAR UYDURMA!” gerekçesiyle Kayseri İl Müftülüğü gözetiminde toprağa gömüldü.

Daha sonra yani 50-60 yıl sonra BABAİLER bu ahı ve kanı yerde bırakmayıp 1240 yılında Selçuklulara karşı isyan etmiştir.

ÖZETLE:

1) DANİŞMENDLLER ALEVÎ DEVLETİDİR.
2) DANİŞMENDLİLER ALEVÎLERİN YOĞUN YAŞADIĞI YERLERDE KURULMUŞTUR.
3) DANİŞMENDLİLER MÜSLÜMANLAR VE SELÇUKLULAR GİBİ ARAP DEĞİL LATİN ALFABESİ KULLANDI.
4) İSLAMDA OLMAYAN MUMYALAMA YÖNTEMİYLE YÖNETİCİLER TÜRBEYE KONURDU.
5) DANİŞMENDLİLERDE CAMI YOKTU. İZİNE DE RASTLANMAMIŞTIR.
6) DANİŞMENDLİLERİN KULLANDIĞI SEMBOL VE MOTİFLER ALEVÎ KÖKENLİDİR.
7) ANADOLUNUN BİLİNEN İLK EĞİTİM KURUMU DANİŞMENDLİLER ZAMANINDA KURULDU.
8) ALEVİ PİRLERİN NEFESLERİNDE DANİŞMEND GAZİ ANILIR VE ÖVÜLÜR.

Doğruya varırdı yolları
Kalem tutardı elleri
Bülbüle benzer dilleri
Danişmend yiğitler yatar

Yunus Emre

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum