Alevi dedeler sofrayı Berlin'de kuracak

Alevi dedeler sofrayı Berlin'de kuracak

Alevi dedeler sofrayı Berlin'de kuracakFazıl Say, Arif Sağ'ın anlattığı bir hikayeden yola çıkarak bestelediği 'Alevi Dedeler Rakı...

A+A-

Alevi dedeler sofrayı Berlin'de kuracakAlevi dedeler sofrayı Berlin'de kuracak

Fazıl Say, Arif Sağ'ın anlattığı bir hikayeden yola çıkarak bestelediği 'Alevi Dedeler Rakı Masasında'nın dünya prömiyerini 1 Nisan'da Berlin'de gerçekleştiriyor.

Avrupa’nın üç büyük kentini kapsayan bir turneye çıkan Fazıl Say, bu akşam Esen Kıvrak, Olgu Kızılay, Efdal Altun ve Çağ Erçağ’dan oluşan Borusan Quartet’le birlikte Milano’daki 2400 kişilik ünlü Verdi Salonu’nda sahneye çıkacak. Biletleri günler öncesinden tükenen konserin programında Ulvi Cemal Erkin’in ‘Piyano ve Yaylısazlar için Beşli’siyle Say’ın geçen yıl bestelediği ‘Divorce’ (Boşanmak) yer alıyor. Ünlü müzisyenin son yıllardaki en etkili eserlerinden biri kabul edilen ‘Boşanmak’ta Say, anne-babasının boşanmasını ve kendi eşinden 2004’te ayrılmasının etkilerini anlatıyor.

Say’ın ikinci konseri ise yedi yıldır birlikte çaldığı kemancı partneri Patricia Kopatchınskaja’yla birlikte yarın akşam Almanya Münih’teki Prinzregenten Tiyatrosu’nda. Daha sonra İsviçre televizyonunda yayımlanacak konserde ikili, içinde ‘Odam Kireçtir’ türküsünden soyutlama ve horon da bulunan Fazıl Say’ın 1997’de bestelediği 7 No’lu ‘Sonat’ı ile Beethoven’ın ‘Kreutzer’ sonatını yorumlayacak. İkilinin Beethoven yorumu için Alman eleştirmenler “Şu ana kadarki en çarpıcı yorum” demişti.

Alevi kültürüne hayran

Fazıl Say, Aralık 2010’da bestelediği ‘Alevi Dedeler Rakı Masasında’ eserinin dünya prömiyerini ise 1 Nisan akşamı Berlin’deki ünlü Konzerthaus salonunda gerçekleştirecek. Konusu Say’ın büyük hayranlık duyduğu Alevi kültüründen bir hikayeden esinlenen eserde flüt, obua, klarnet, fagot ve korno nefesli enstrümanlarının her biri, bir ‘Alevi dedesi’ni temsil ediyor. Alevi dedelerinin felsefi, hararetli ama aynı zamanda ‘matrak’ konuşmalarını ele alan eseri Say, Arif Sağ’ın kendisine anlattığı bir hikayeden esinlenerek bestelemiş.

Radikal - 23.03.2011

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.